Ashwagandha gezond? 12 Bewezen gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

Ashwagandha is een oud medicinaal kruid.

Het is geclassificeerd als een adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam kan helpen bij het beheersen van stress.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor uw lichaam en hersenen.

Zo kan het bijvoorbeeld de hersenfunctie stimuleren, de bloedsuikerspiegel en het cortisolniveau verlagen en de symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.

Hier zijn 12 voordelen van ashwagandha die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Is een oud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in de Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op de Indiase principes van natuurlijke genezing.

Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren(1).

Ashwagandha is Sanskriet voor de geur van het paard, wat verwijst naar zowel de unieke geur als het vermogen om kracht te verhogen.

De botanische naam is Withania somnifera, en het is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkersen.

De ashwagandha plant is een kleine struik met gele bloemen die inheems is in India en Noord-Afrika. Extracten of poeder van de wortel of de bladeren van de plant worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

Veel van de voordelen voor de gezondheid worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanoliden, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei tegengaan (1).

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Indiase ayurvedische geneeskunde en is door zijn gezondheidsvoordelen een populair supplement geworden.

2. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In verschillende studies is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Een proefbuisstudie toonde aan dat het de insulinesecretie verhoogde en de insulinegevoeligheid in de spiercellen verbeterde(2).

Ook hebben verschillende studies bij mensen gesuggereerd dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes( 3 ,456).

In een 4 weken durende studie bij mensen met schizofrenie hadden degenen die behandeld werden met ashwagandha een gemiddelde verlaging van de vastenbloedsuikerspiegel van 13,5 mg/dL, vergeleken met 4,5 mg/dL bij degenen die een placebo kregen (5).

Bovendien in een kleine studie bij 6 mensen met diabetes type 2, aangevuld met ashwagandha voor 30 dagen verlaagde nuchtere bloedsuikerspiegel. De studie omvatte echter geen controlegroep, waardoor de resultaten twijfelachtig zijn (6).

Beperkt bewijs suggereert dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt door zijn effecten op insulinesecretie en gevoeligheid.

3. Heeft mogelijk anti-kanker eigenschappen

Uit dier- en proefbuisonderzoeken is gebleken dat withaferine – een verbinding in ashwagandha – helpt bij het induceren van apoptose, wat de geprogrammeerde dood van kankercellen is (7).

Het belemmert ook de groei van nieuwe kankercellen op verschillende manieren(7).

Ten eerste wordt aangenomen dat withaferine de vorming van reactieve zuurstofsoorten (ROS) in de kankercellen bevordert, waardoor hun functie wordt verstoord. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat kankercellen minder resistent worden tegen apoptose(8).

Dierstudies suggereren dat het kan helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder borst-, long-, dikkedarm-, hersen- en eierstokkanker (910111213).

In één studie vertoonden muizen met ovariumtumoren die alleen of in combinatie met een medicijn tegen kanker waren behandeld, een 70-80% vermindering van de tumorgroei. De behandeling voorkwam ook de verspreiding van kanker naar andere organen(13).

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat ashwagandha vergelijkbare effecten heeft bij de mens, is het huidige onderzoek bemoedigend.

Dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat withaferin, een bioactieve stof in ashwagandha, de dood van tumorcellen bevordert en effectief kan zijn tegen verschillende soorten kanker.

4. Kan de cortisolspiegel verlagen

Cortisol staat bekend als een stresshormoon omdat je bijnieren het loslaten als reactie op stress, maar ook als je bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Helaas kunnen in sommige gevallen de cortisolgehalte chronisch verhoogd worden, wat kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en een verhoogde vetopslag in de buik.

Studies hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen om het cortisolgehalte te verlagen( 3 ,1415).

In een studie bij chronisch gestresste volwassenen hadden degenen die ashwagandha aanvulden significant grotere verminderingen van cortisol, in vergelijking met de controlegroep. Degenen die de hoogste dosis innamen, ervoeren een gemiddelde vermindering van 30%( 3 ).

Ashwagandha-supplementen kunnen de cortisolgehalte helpen verlagen bij chronisch gestreste personen.

5. Kan helpen bij het verminderen van stress en angst

Ashwagandha is misschien wel het meest bekend om zijn vermogen om stress te verminderen.

Onderzoekers hebben gemeld dat het de stressroute in de hersenen van ratten blokkeert door het reguleren van chemische signalen in het zenuwstelsel (16).

Ook hebben verschillende gecontroleerde menselijke studies aangetoond dat het de symptomen kan verminderen bij mensen met stress en angststoornissen(141718).

In een 60 dagen durende studie bij 64 mensen met chronische stress, rapporteerden de mensen in de groep die supplementen voor ashwagandha kregen gemiddeld 69% minder angst en slapeloosheid, vergeleken met 11% in de placebogroep (14).

In een ander onderzoek van 6 weken meldde 88% van de mensen die ashwagandha namen een vermindering van de angst, vergeleken met 50% van de mensen die een placebo namen (18).

Ashwagandha is aangetoond dat het stress en angst vermindert in zowel dier- als mensstudies.

6. Kan symptomen van depressie verminderen

Hoewel het niet grondig bestudeerd is, suggereren enkele studies dat ashwagandha kan helpen bij het verlichten van depressies (1418).

In een gecontroleerde studie van 60 dagen bij 64 gestresste volwassenen, meldden degenen die 600 mg ashwagandha-extract met hoge concentratie per dag innamen een vermindering van 79% van de ernstige depressie, terwijl de placebogroep een toename van 10% meldde(14).

Slechts één van de deelnemers aan deze studie had echter een geschiedenis van depressie. Daarom is de relevantie van de resultaten onduidelijk.

Het beperkte beschikbare onderzoek suggereert dat ashwagandha depressie kan helpen verminderen.

7. Kan testosteron stimuleren en de vruchtbaarheid bij mannen verhogen

Ashwagandha-supplementen kunnen krachtige effecten hebben op het testosterongehalte en de reproductieve gezondheid(15192021).

In een studie bij 75 onvruchtbare mannen vertoonde de groep die met ashwagandha werd behandeld een verhoogd aantal zaadcellen en een verhoogde beweeglijkheid.

Bovendien leidde de behandeling tot een aanzienlijke verhoging van het testosterongehalte(21).

De onderzoekers rapporteerden ook dat de groep die het kruid nam, een verhoogde antioxidantengehaltes in hun bloed had.

In een ander onderzoek ervoeren mannen die ashwagandha kregen voor stress een hoger antioxidantengehalte en een betere kwaliteit van het sperma. Na 3 maanden behandeling was 14% van de partners van de mannen zwanger geworden(15).

Ashwagandha helpt de testosterongehalte te verhogen en verhoogt de spermakwaliteit en vruchtbaarheid bij mannen aanzienlijk.

8. Kan spiermassa en spierkracht vergroten

Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha de lichaamssamenstelling kan verbeteren en de spierkracht kan vergroten(42022).

In een studie om een veilige en effectieve dosering voor ashwagandha te bepalen, kregen gezonde mannen die 750-1.250 mg verpulverde ashwagandhawortel per dag innamen, na 30 dagen meer spierkracht(4).

In een ander onderzoek hadden degenen die ashwagandha innamen een aanzienlijk grotere toename in spierkracht en grootte. Het verdubbelde ook meer dan hun verminderingen in lichaamsvetpercentage, in vergelijking met de placebogroep. (20).

Ashwagandha is aangetoond dat de spiermassa te vergroten, lichaamsvet te verminderen, en meer spierkracht bij mannen.

9. Kan ontstekingen verminderen

Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat ashwagandha helpt bij het verminderen van ontstekingen (232425).

Studies bij mensen hebben aangetoond dat het de activiteit verhoogt van natuurlijke killercellen, dit zijn immuuncellen die infecties bestrijden en u helpen gezond te blijven (2627).

Het is ook aangetoond dat het markers van ontsteking, zoals C-reactief eiwit (CRP), vermindert. Deze marker is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziekten.

In een gecontroleerde studie had de groep die dagelijks 250 mg gestandaardiseerd ashwagandha-extract innam een daling van gemiddeld 36% in CRP, vergeleken met een daling van 6% in de placebogroep( 3 ).

Het is aangetoond dat Ashwagandha de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogt en markers van ontsteking vermindert.

10. Kan cholesterol en triglyceriden verlagen

Naast de ontstekingsremmende effecten kan ashwagandha de gezondheid van het hart helpen verbeteren door het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen.

Uit dierstudies is gebleken dat het de niveaus van deze bloedvetten aanzienlijk verlaagt.

Een studie bij ratten heeft aangetoond dat het totale cholesterol- en triglyceridengehalte met respectievelijk 53% en bijna 45% is gedaald(28).

Hoewel gecontroleerde menselijke studies minder dramatische resultaten hebben gerapporteerd, hebben ze enkele indrukwekkende verbeteringen in deze markers waargenomen( 3 ,456).

In een 60 dagen durende studie bij chronisch gestresste volwassenen, ondervond de groep die de hoogste dosis gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam gemiddeld een daling van 17% in LDL (slechte) cholesterol en een daling van 11% in triglyceriden( 3 ).

Ashwagandha kan het risico op hartaandoeningen helpen verminderen door het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen.

11. Kan de hersenfunctie verbeteren, inclusief het geheugen

Proefbuis- en dierstudies suggereren dat ashwagandha geheugen- en hersenfunctieproblemen veroorzaakt door letsel of ziekte kunnen verminderen(29303132).

Onderzoek heeft aangetoond dat het de antioxidant activiteit bevordert die de zenuwcellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

In één studie hadden ratten met epilepsie die behandeld werden met ashwagandha bijna een volledige omkering van het ruimtelijk geheugen. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door een vermindering van oxidatieve stress (32).

Hoewel ashwagandha van oudsher wordt gebruikt om het geheugen in de ayurvedische geneeskunde te stimuleren, is slechts een klein deel van het menselijk onderzoek op dit gebied uitgevoerd.

In een gecontroleerd onderzoek rapporteerden gezonde mannen die dagelijks 500 mg gestandaardiseerd extract innamen significante verbeteringen in hun reactietijd en taakuitvoering, vergeleken met mannen die een placebo kregen(33).

Een ander onderzoek van 8 weken bij 50 volwassenen toonde aan dat het innemen van 300 mg ashwagandha-wortelextract tweemaal daags het algemene geheugen, de taakuitvoering en de aandacht aanzienlijk verbeterde(34).

Ashwagandha-supplementen kunnen de hersenfunctie, het geheugen, de reactietijd en het vermogen om taken uit te voeren verbeteren.

12. Is veilig voor de meeste mensen en is op grote schaal beschikbaar

Ashwagandha is een veilig supplement voor de meeste mensen, hoewel de lange termijn effecten ervan onbekend zijn.

Sommige mensen moeten het echter niet innemen, waaronder zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Mensen met auto-immuunziekten moeten ook ashwagandha vermijden, tenzij dit door een zorgverlener is toegestaan. Dit omvat mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus, Hashimoto’s thyroiditis en diabetes type 1.

Bovendien moeten degenen die medicijnen voor de schildklierziekte nemen, voorzichtig zijn met het nemen van ashwagandha, omdat het bij sommige mensen het niveau van het schildklierhormoon kan verhogen.

Het kan ook de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk verlagen, dus de dosering van de medicatie moet mogelijk worden aangepast als u deze inneemt.

De aanbevolen dosering van ashwagandha is afhankelijk van het type supplement. Extracten zijn effectiever dan ruwe ashwagandhawortel of bladpoeder. Vergeet niet de instructies op de etiketten te volgen.

Gestandaardiseerd wortelextract wordt gewoonlijk een- of tweemaal daags ingenomen in capsules van 450-500 mg.

Het wordt aangeboden door verschillende supplementenfabrikanten en is verkrijgbaar bij verschillende winkels, waaronder natuurvoedingswinkels en vitaminewinkels.

Hoewel ashwagandha voor de meeste mensen veilig is, mogen bepaalde personen het niet gebruiken, tenzij hun zorgverlener hiervoor toestemming heeft gegeven. 

Gestandaardiseerd wortelextract wordt gewoonlijk één of twee keer per dag ingenomen in capsules van 450-500 mg.

Tot slot

Ashwagandha is een oud medicinaal kruid met meerdere voordelen voor de gezondheid.

Het kan angst en stress verminderen, depressie helpen bestrijden, de vruchtbaarheid en testosteron bij mannen stimuleren en zelfs de hersenfunctie stimuleren.

Supplementen met ashwagandha kunnen een gemakkelijke en effectieve manier zijn om uw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. (Bron)

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.