Wat kan er misgaan bij gehakt ontdooien? Veel mensen vragen zich dat af! Vanwege het grote oppervlak is gehakt vlees bijzonder vatbaar voor micro-organismen. Daarom moet het onmiddellijk na aankoop in de koelkast worden bewaard of worden ingevroren. Wij leggen uit hoe je gehakt goed kunt ontdooien na het invriezen en waar je rekening mee moet houden.
Op de juiste manier gehakt ontdooien
Je gaat een lekkere pasta met tomatensaus en gehakt maken of rijst met bonen en gehakt. Maar je gehakt is nog bevroren. Je wilt het vlees snel kunnen gebruiken, maar hoe doe je dat? Om het gehakt te ontdooien, plaats je het rechtstreeks uit de diepvries in de koelkast.
Giet het ontdooiwater af en toe af om te voorkomen dat bacteriën en ziektekiemen zich vermenigvuldigen.
Het is gemakkelijk als je het gehakt in een zeef doet en er een kom onder zet om het dooiwater op te vangen. Meestal duurt het wel een halve dag voordat je gehakt bruikbaar is. Lees snel verder en ontdek hoe je gehakt snel klaar is voor gebruikt.
Gehakt snel ontdooien
Er is een manier om je gehakt sneller te ontdooien. Normaal duurt het ongeveer 12 uur om het gehakt volledig te laten ontdooien. Als je bezoek al bijna op de stoep staat en je hebt het gehakt snel nodig dan volg je de volgende stappen en je bent binnen een uur klaar om te gaan koken!
Gehakt snel ontdooien stappen:
- Doe het bevroren gehakt in een luchtdichte plastic zak of een diepvrieszak met rits.
- Leg de zak in een grote kom met koud water.
- Gebruik een verzwaarde plaat of bord om de zak met gehakt permanent onder water te houden.
- Laat het op aanrecht staan. Let er op dat de kom niet in de zon staat of vlakbij een kachel staat.
- Een halve kilo gehakt heeft op deze manier tussen de 30 en 45 minuten nodig om te ontdooien.
- Je kunt eventueel het koude water een aantal keren vervangen zodat het gehakt nog sneller ontdooit.
Gebruik de 30 tot 45 minuten wachttijd om je gerecht alvast voor te bereiden. Of maak je eigen kruidenboter die je bij het hoofdgerecht kunt opdienen.
Hoe lang kun je het daarna bewaren?
Als het gehakt niet meer bevroren is moet het dezelfde dag nog worden gebruikt, anders kunnen zich schadelijke bacteriën vormen. Het risico van bacterievorming bestaat ook bij warmte, en daarom is warm in plaats van koud water in de kom helaas geen alternatief voor een sneller proces.
Om het probleem van bevroren gehakt voor te zijn, kan het verstandig zijn om kleine porties in te vriezen. En het gehakt in de diepvrieszak plat te drukken. Een hoeveelheid van 250 g gehakt per diepvrieszak is ideaal. Een plat stuk gehakt ontdooit veel sneller dan in zijn originele toestand.
Als het gehakt eenmaal is ontdooid, moet het snel worden gebruikt. Uiterlijk de volgende dag en daarna is het niet meer aan te raden om het vlees nog te gebruiken. Zorg er ook voor dat je de restjes van reeds ontdooide gehakt niet opnieuw invriest! Het is beter om het overgebleven vlees direct te verwerken, bijvoorbeeld tot lekkere gehaktballen.
Vraag jij je af hoeveel gram vlees je eigenlijk nodig hebt, lees dan ons artikel door over de hoeveelheid vlees je nodig hebt.