Bakpapier alternatief: zo kan het ook zonder bakpapier

Wanneer je op het punt staat om te beginnen aan de lekkere taart of het maken van koekjes, kom je erachter dat je geen bakpapier in huis hebt. Dat is flink balen en het zorgt ervoor dat jij niet kunt gaan bakken, maar wat als het met een alternatief wel kan? Een alternatief voor bakpapier, zodat jij alsnog heerlijk kunt gaan bakken!

  1. Boter 

Heb je wel de boter ingeslagen die nodig is voor de cake of taart, dan heb je geluk. Vaak houd je bij het maken van een baksel wel wat boter over. Deze kun je gebruiken om de randen en bodem van de bakvorm in te vetten. Bovendien kun je dit ook gewoon op de bakplaat aanbrengen. Het enige nadeel is dat het qua schoonmaken iets meer werk is. 

  1. Olijfolie

Een veelgebruikt alternatief voor bakpapier is olijfolie. Het is perfect om de randen of bakplaat mee in te vetten als je geen bakpapier in huis hebt. Dit zorgt er namelijk ook voor dat jouw bakwerk niet vastplakt aan de bakplaat of bakvorm. 

Let hierbij wel op dat olijfolie extra heet wordt in de oven, dus pas op bij het eruithalen van de bakplaat: het kan wat heter zijn dan normaal. 

  1. Bloem

Natuurlijk gebruik je bloem vaak al om een minder plakkerige boel te krijgen, maar je kunt het dus ook gebruiken tijdens het bakken zelf. Hierdoor plakt het baksel wat minder vast aan de onderkant van een bakvorm of bakplaat.

  1.   Aluminimumfolie 

Geen bakpapier, maar wel aluminimumfolie? Dan is er niks aan de hand. Met aluminimumfolie kun je bijna net zo goed bakken en braden als bakpapier. In veel gevallen werkt aluminimumfolie zelfs nog beter bij grillen, braden of garen. 

Het enige verschil is dat aluminimumfolie wat gladder is dan bakpapier. Hier kan je rekening mee houden. Bovendien is het handig om te weten dat aluminimumfolie meerdere functies heeft. 

Zo verkleurt vlees namelijk, aan de bovenkant, wanneer de gladde kant aan de buitenkant zit. En als de gladde kant aan de binnenkant zit, blijft hetgene binnen het folie langer warm. Toch handig dat aluminiumfolie!

  1. Siliconen Bakmat

Als je vaker last hebt van een te kort aan bakpapier of geen last meer wilt hebben van een gebrek aan bakpapier, dan is een siliconen bakmat de oplossing! Met deze bakmat kun je altijd bakken zonder dat je bakpapier nodig hebt.

Het heeft precies dezelfde werking en je kunt deze telkens weer opnieuw gebruiken zonder een nieuwe te moeten kopen. Het enige wat je hoeft te doen, is na het bakken even de bakmat schoon te maken. Het is dus ook nog eens beter voor het milieu!

Houd je nu echt erg van bakken, dan kun je ook verschillende leuke bakvormen van siliconen kopen. Deze maken bakken eenvoudiger en leuker!

  1. Maïzena 

Net als bij bloem kun je ook maïzena gebruiken om de bakplaat of bakvorm toch te kunnen gebruiken. Door een klein laagje aan te brengen op het oppervlak kun je zorgeloos bakken, zonder dat het deeg blijft vastplakken. Bovendien maakt het ook nog eens beter schoon. 

  1. Bakspray

In een eerdere optie gaven we al aan dat boter ontzettend goed werkt om een bakplaat of bakvorm in te vetten en plakvrij te houden. Tegenwoordig vind je in winkels ook bakspray, dit zijn spuitbussen gevuld met vloeibare boter. 

Wanneer je iets wilt invetten zodat deeg of iets dergelijks niet blijft plakken, kun je deze bakspray gebruiken. Het is compact verpakt en ideaal voor als je vaak bakt. 

Hoe je nooit zonder bakpapier komt te zitten

Bovengenoemde oplossingen zijn vooral bedoeld voor momenten waarop je echt geen bakpapier in huis hebt. In de meeste gevallen werkt bakpapier toch het beste aangezien het makkelijk is om te gebruiken en weer weg te gooien. 

Het enige nadeel is dat je bakpapier niet opnieuw kunt gebruiken. Je zult er dus zelf voor moeten zorgen dat je het in huis hebt. Wij hebben hier wel een oplossing voor. 

Je kunt namelijk je bakpapier inslaan bij de Action, dit is een van de goedkoopste plekken om je bakpapier te halen en zo ben je geen kapitaal kwijt aan het bakken. Een rol bakpapier kost hier slechts €0,72 per 9 meter en hier kun je gelijk een paar rollen tegelijkertijd van inslaan. 

Op deze manier heb je nooit een te kort aan bakpapier en hoef je ook niet op zoek naar alternatieven. 

Wil je nu echt iets waarbij je nooit meer hoeft na te denken over een voorraad aan materiaal? 

In dat geval kun je het beste een siliconen bakmat aanschaffen. Deze kun je voor altijd opnieuw blijven gebruiken en zo hoef je nooit meer ander materiaal aan te schaffen, zoals bakpapier. 

Hetzelfde geldt voor bakvormen, ook deze zijn te vinden gemaakt van siliconen. Hiermee kun je eindeloos veel bakplezier beleven zonder dat het ooit opraakt! Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je na het gebruik van de siliconen bakmat of -plaat de boel even schoonmaakt. 

Dus als je echt een oplossing wilt voor op de lange termijn, ga dan voor siliconen bakmatten of bakvormen!

Hopelijk hebben we je verder kunnen helpen om alsnog te gaan bakken. Met deze alternatieven kun je perfect aan de slag met het maken van je baksel! Voor meer tips en adviezen over bakken, braden en koken kun je onze website en blog verder bekijken. 

Hier staan veel leuke en interessante onderwerpen die zeker het bekijken waard zijn en zo kun jij je laten inspireren voor je eigen creaties in de keuken!

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.