Inductie Symbool: Hoe herken je een inductie pan

Het merendeel van de huizen wat nu wordt gebouwd is voorzien van inductie. Dit is natuurlijk niet zo gek, in tegenstelling tot gas is dit namelijk een stuk duurzamer. Nu is het wel zo dat het gebruik van een inductiefornuis de nodige complicaties met zich meebrengt. Zo moet je goed kijken naar de soort pannen die je gebruikt. Aangezien niet iedereen bekend is met de aanschaf van inductie pannen kan je in dit artikel alles vinden wat je maar moet weten. Lees dit dan ook zeker even op je gemak door!

Maak kennis met inductie

Voordat we ingaan op de betekenis van het inductie symbool is het van belang om even goed stil te staan bij de betekenis van inductie zelf. Aan de buitenkant lijken inductiekookplaten erg op normale elektrische kookplaten, maar een inductiekookplaat maakt gebruik van elektromagnetische golven om kookgerei te verhitten. Dit zorgt ervoor dat potten en pannen in feite hun eigen warmtebron worden. Omdat het oppervlak van het apparaat kookgerei verwarmt door middel van elektromagnetisme, is het systeem zeer efficiënt. Dit zorgt voor een nauwkeurige regeling en een snelle stijging of daling van de temperatuur mogelijk zijn. 

Deze temperatuurregeling leidt doorgaans tot een snellere opwarming, met name als je van plan bent om bijvoorbeeld water koken. Inductiekookplaten staan erom bekend dat ze 50% sneller water koken dan hun gas- en elektrische tegenhangers. Ook behouden ze hun constante temperatuur zodat morsen of overkoken veel minder vaak voorkomt. Naast het koken en een nauwkeurige temperatuurregeling bieden inductiekookplaten een gemakkelijk te reinigen oppervlak. Omdat de warmte niet door de branders wordt geabsorbeerd, blijft de kookplaat koel genoeg om makkelijk schoon te maken.

Wat is het inductie symbool – vier kringen 

Een belangrijke vraag die veel mensen hebben is de volgende: hoe weet ik dat ik een echte inductie pan in handen heb? Om dit te zien is het van belang om op zoek te gaan naar het inductie symbool. Dit is een speciaal symbool wat op de onderkant van de pan te vinden is. Het symbool moet lijken op 4 lussen van draad of aangegeven zijn met de woorden inductie klaar. Kookgerei met dit symbool is ontworpen voor efficiënt koken op inductie. Dat betekent alleen maar dat het is ontworpen met een voldoende hoog ijzergehalte om voldoende warmte te produceren wanneer het wordt gebruikt met een inductiekookplaat. Als je een gietijzeren braadpan in je keukenkastje hebt staan, is de kans groot dat je al minstens één pan hebt staan dat geschikt is voor inductie.

Kan je ook normale pannen gebruiken? 

Een fout die nog wel eens wordt gemaakt is dat mensen denken dat normale pannen hetzelfde zijn als de inductie pannen. Dit is alleen niet waar. Het is namelijk zo dat het niet zomaar mogelijk is om een normale pan te gebruiken op inductie. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om de pan die je nu hebt te gebruiken voor je inductieplaat. Om te zien of je bestaande kookgerei geschikt is voor inductie, moet je controleren of het een ijzerhoudende basis heeft door er een magneet op te plaatsen. Als het goed blijft plakken kan je jouw pannen gebruiken. Lukt dit niet dan moet je toch investeren in nieuwe potten en pannen, anders gaan je pannen namelijk kapot bij het koken. 

Beste materialen inductie pannen

Mocht je nu op zoek zijn naar inductie pannen voor bij jou thuis dan is het van groot belang om goed te kijken naar het materiaal wat je koopt. Het is namelijk een feit dat hier aardig wat verschil in kan zitten als het aankomt op de kwaliteit. Om je een zo volledig mogelijk overzicht te geven hebben we hieronder de beste materialen voor inductie pannen op een rijtje gezet: 

  • Roestvrij staal – Roestvrij staal is een populaire keuze voor kookgerei omdat het sterk, hard en niet-corrosief is. Het is niet de beste warmtegeleider, dus wordt het vaak gecombineerd met aluminium in dubbele lagen onderstellen. Het voordeel van RVS is ook nog eens dat het niet al te duur is. Door deze lage prijs is het dan ook mogelijk om aanzienlijk wat geld te besparen bij het verrichten van je aankoop. Handig, zo heb je namelijk net even wat meer budget over voor andere dingen voor bij jou in de keuken. 
  • Gietijzer – Gietijzeren kookgerei kan prijzig zijn, maar is zeer duurzaam als het goed wordt onderhouden. Het geeft een zeer gelijkmatige warmteoverdracht op lage standen, maar door de dikke en zware basis duurt het langer om op te warmen en af te koelen dan andere soorten kookgerei. Sommige gietijzeren pannen zijn voorzien van een geëmailleerde gietijzeren bodem die roest helpt voorkomen. Hou wel rekening met het feit dat deze pannen bij ruw gebruik in staat zijn om broos te worden. Los van dit minpuntje kan je met dit materiaal geen fout maken. 
  • Aluminium – Aluminium geleidt en houdt warmte zeer goed vast en is ook nog betaalbaar. Hier komt bij dat het niet roest, iets wat zeker van pas komt. Hou wel rekening met het feit dat alleen aluminium niet compatibel is met inductie. Fabrikanten lossen dit op door gebruik van een roestvrijstalen plaat op de bodem van een aluminium pan. Dit maakt de pan geschikt voor inductie. De plaat genereert de warmte van de inductiekookplaat en geeft die door aan de rest van de pan. Hierdoor is dit ook zeker een materiaal wat je in overweging zou moeten nemen. 

De mensen die op zoek zijn naar inductie pannen zullen met de informatie uit dit artikel als het goed is al wat beter op weg zijn geholpen. Het is dan ook echt van belang om goed te kijken naar de soort pannen die je koopt voordat je zomaar een aankoop doet. Met het juiste onderzoek is het namelijk mogelijk om een miskoop te voorkomen. Ben je nu benieuwd naar nog meer leuke informatie op het gebied van keukengerei? Blijf dan zeker even hangen op deze site, hier valt namelijk nog veel meer te ontdekken en te lezen!

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.