Hoe moet je zelf een buitenkeuken inrichten in de tuin?

Ook wij Nederlanders leven steeds meer buiten en als je een grote tuin hebt, waarom maak je dan geen buitenkeuken? Het is gezellig, je kan genieten van het weer tijdens het koken, win-win! Maar hoe richt je zo’n buitenkeuken eigenlijk in?

Materiaal voor de keuken

Net als met de keuken in je huis, moet je voor de keuken buitenshuis ook nadenken over het materiaal. Het gaat hier natuurlijk om wat je zelf mooi vindt, wat de beste prijs/kwaliteit verhouding is en welk materiaal het beste buiten kan staan in alle weersomstandigheden. Beton is bijvoorbeeld zo’n materiaal dat tegen alles kan. Heel handig, maar misschien is het niet helemaal je eerste keus. Beton blijft gewoon beton. Je kan ook kiezen voor hout. Lastiger in onderhoud en misschien moet je er vaker een extra laagje beits op aanbrengen, maar het staat wel hartstikke mooi. Zo kan je zelf afwegen wat voor materiaal je wil gebruiken.

Lekker zitten


Een lekkere bank, tuin loungeset of een paar goede stoelen heb je zeker nodig als je voor een buitenkeuken gaat. Je moet al dat lekkere eten natuurlijk ook ergens opeten. Daarnaast is buiten koken iets wat je vaak doet bij mooi weer. Je gerechten hoeven daarom ook niet direct of snel klaar te zijn, aangezien je ook van de tijd in je tuin wil genieten. Een lekkere tuin loungeset is daarvoor heel geschikt. Je kan er zelf lekker op relaxen en als er vrienden komen eten, heeft iedereen gelijk een plekje om te zitten. Mocht je samen aan tafel gaan eten, is de loungeset natuurlijk de perfecte plek om naartoe te verhuizen voor het toetje en de borrel. In de loungeset kan je lekker hangen en dat is na een flinke barbecue wel een goed idee.

Een plek om te eten

Daarnaast moet je ook kijken naar tuintafels, want bij een plekje om je eten klaar te maken, hoort natuurlijk ook een mooie tafel. Je kan ervoor kiezen om de tafel vlakbij de buitenkeuken neer te zetten, maar je kan ook een fijn eetgedeelte maken. Bijvoorbeeld dicht bij het huis of juist aan de andere kant van de tuin. Zo creëer je als het ware meerdere ruimtes in je tuin, zoals je dat ook in huis doet. Alles is met elkaar verbonden, maar je hoeft niet naast de rommel van het koken te eten. Je kan lekker de tafel netjes dekken en zondert je even af voor de maaltijd.

Gezonde barbecue

Een barbecue zonder vlees is niet een echte barbecue, maar een barbecue zonder extra’s is ook niet een echte barbecue. Daar hoort bijvoorbeeld gegrilde groente bij, misschien een visje zoals zalm of fruit zoals gegrilde ananas. Natuurlijk mag het een stukje stokbrood ook niet ontbreken. En bij een goede barbecue hoort natuurlijk ook een lekkere salade. Maar het klaarmaken van salade kan waarschijnlijk beter dan hoe je het nu doet. Veel mensen vinden sla namelijk niet lekker omdat het naar zo weinig smaakt. Mensen die al jaren veganistisch eten en dus ook veel sla consumeren zouden je vierkant uitlachen. Sla, saai? Vergeet het maar. Door gezonde ingrediënten toe te voegen, de sla te mixen met bijvoorbeeld quinoa en een lekkere dressing zelf te maken, wil je straks nooit meer anders. Een mooi product om te maken in je heerlijke buitenkeuken.