Banaan gezond, calorieën? 11 gezondheidsvoordelen van banaan

Bananen zijn zeer gezond en lekker.

Ze bevatten een aantal essentiële voedingsstoffen, en hebben voordelen voor de spijsvertering, hart gezondheid en gewichtsverlies.

Afgezien van dat ze zeer voedzaam zijn, zijn ze ook zeer gunstig als snackvoedsel.

Hier zijn 11 voordelen voor de gezondheid van bananen die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

1. Bananen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen

Bananen zijn een van de meest populaire vruchten op aarde.

Inheems in Zuidoost-Azië, zijn ze nu gekweekt in vele warmere delen van de wereld.

Er zijn vele soorten bananen beschikbaar, die verschillen in kleur, grootte en vorm.Het meest voorkomende type is de gele banaan, nog groen wanneer het onrijpe is.

Bananen bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels, evenals verschillende antioxidanten. Een middelgrote banaan (118 gram)  bevat ook:

 • Kalium: 9% van de ADH.
 • Vitamine B6: 33% van de RDI.
 • Vitamine C: 11% van de RDI.
 • Magnesium: 8% van de RDI.
 • Koper: 10% van de ADH.
 • Mangaan: 14% van de RDI.
 • Netto koolhydraten: 24 gram.
 • Fiber: 3,1 gram.
 • Eiwit: 1,3 gram.
 • Vet: 0,4 gram.

Een enkele banaan bevat slechts ongeveer 105 calorieën, en bestaat vrijwel uitsluitend uit water en koolhydraten. Bananen bevatten zeer weinig eiwit en bijna geen vet.

De koolhydraten in onrijpe (groene) bananen bestaan voornamelijk uit zetmeel en resistente zetmeel, maar de banaan die rijpt is, het zetmeel verandert in suiker (glucose, fructose en sucrose).

BANANEN ZIJN RIJK AAN VEZELS, ANTIOXIDANTEN EN VERSCHILLENDE VOEDINGSSTOFFEN. EEN MIDDELGROTE BANAAN BEVAT ONGEVEER 105 CALORIEËN.

Nummer 28 op de lijst van gezondste fruit

2. Bananen bevatten voedingsstoffen dat de bloedsuikerspiegel afzwakt.

Banaan

Bananen zijn rijk aan vezels genaamd pectine, waarbij het vlees zijn structurele vorm geeft.

Onrijpe bananen bevatten resistent zetmeel.

Zowel pectine en resistent zetmeel kan de bloedsuikerspiegel afzwakken na de maaltijd en de eetlust verminderen door het vertragen van de maag lediging.

Verder bananen scoren ook laag tot medium op de glycemische index, dit is een maat van (0-100) hoe snel voedsel het de bloedsuikerspiegel verhoogt.

De glycemische waarde van onrijpe bananen is ongeveer 30, terwijl rijpe bananen  ongeveer 60 is. De gemiddelde waarde van bananen is 51.

Dit betekent dat bananen niet mogen leiden tot grote pieken in de bloedsuikerspiegel bij gezonde personen.

Dit is echter niet van toepassing voor diabetici, die waarschijnlijk moet voorkomen het eten van veel rijpe bananen en het zorgvuldig controleren op hun bloedsuikers wanneer ze dat wel doen.

BANANEN BEVATTEN VOEDINGSSTOFFEN DIE  BLOEDSUIKERSPIEGEL AFZWAKKEN DAT KAN HELPEN NA DE MAALTIJD. .

3. Bananen kunnen spijsvertering gezondheid verbeteren

Voedingsvezels is gekoppeld aan een groot aantal voordelen voor de gezondheid, met inbegrip van een betere spijsvertering.

Een middelgrote banaan bevat ongeveer 3 gram vezels, waardoor bananen een redelijk goede bron van vezels zijn.

Bananen bevatten hoofdzakelijk twee soorten vezels:

 • Pectine: Afneemt naarmate de banaan rijpt.
 • Resistent zetmeel: Gevonden in onrijpe bananen.

Resistente zetmeel ontsnapt spijsvertering en eindigt in onze dikke darm, waar het voedsel voor de gunstige bacteriën wordt opgenomen.

Bovendien, stellen sommige cel studies dat pectine kan helpen beschermen tegen darmkanker.

BANANEN ZIJN VRIJ RIJK AAN VEZELS EN RESISTENT ZETMEEL, DAT DE VRIENDELIJKE DARMBACTERIËN KAN VOEDEN EN HELPEN BESCHERMEN TEGEN DARMKANKER.

4. Bananen kan helpen met gewichtsverlies

Geen studie heeft rechtstreeks de gevolgen van bananen op gewichtsverlies getest. Bananen hebben echter verschillende functies die hen een gewichtsverlies vriendelijke voedsel moeten maken.

Om te beginnen, bevatten bananen relatief weinig calorieën. Een gemiddelde banaan bevat iets meer dan 100 calorieën, maar het is ook zeer voedzaam en het vult.

Ze zijn ook rijk aan vezels. Het eten van meer vezels uit groenten en fruit heeft herhaaldelijk in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht en gewichtsverlies.

Bovendien zitten onrijpe bananen boordevol met resistent zetmeel, zodat ze de neiging hebben zeer verzadigend te zijn en kan uw eetlust verminderen.

5. Bananen Kan hartgezondheid Ondersteunen

Hart en Stethoscoop

Kalium is een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van het hart, in het bijzonder bloeddrukcontrole.

Ondanks het belang ervan, krijgen de meeste mensen niet genoeg kalium in hun voeding binnen.

Bananen zijn een goede voedingsbron van kalium. Een middelgrote banaan (118 gram) bevat 9% van de ADH.

Een kalium-rijk voeding kan helpen voor een lagere bloeddruk, en mensen die veel kalium eten hebben tot 27% lager risico op hart-en vaatziekten.

Verder bananen bevatten een behoorlijke hoeveelheid magnesium, hetgeen ook van belang is voor de gezondheid van het hart .

BANANEN ZIJN EEN GOEDE VOEDINGSBRON VAN KALIUM EN MAGNESIUM, TWEE VOEDINGSSTOFFEN DIE ESSENTIEEL ZIJN VOOR DE GEZONDHEID VAN HET HART.

6. Bananen bevatten krachtige antioxidanten

Hele Gesneden en Gepelde Bananen

Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van anti-oxidanten, en bananen zijn geen uitzondering.

Zij bevatten verschillende soorten krachtige antioxidanten, zoals dopamine en catechinen.

Deze antioxidanten zijn verbonden met vele gezondheidsvoordelen, zoals een verlaagd risico op hartziekten en degeneratieve ziekten.

Het is echter een misverstand dat dopamine uit bananen fungeert als een feel-good chemicaliën in de hersenen.

In werkelijkheid gaat dopamine bananen van de bloed-hersenbarrière. Het werkt gewoon als een sterke antioxidant in plaats van het veranderen van de hormonen of stemming.

BANANEN ZIJN RIJK AAN VERSCHILLENDE ANTI-OXIDANTEN, DIE KUNNEN HELPEN SCHADE DOOR VRIJE RADICALEN TE VERMINDEREN EN HET RISICO VAN EEN AANTAL ZIEKTEN.

7. Bananen kunnen helpen dat u zich vol voelt

Resistent zetmeel is een soort van onverteerbare koolhydraten gevonden in onrijpe bananen, dat als oplosbare vezels functies in het lichaam.

Als vuistregel kun je zeggen dat hoe groenere de banaan is, hoe hoger de hoeveelheid van resistent zetmeel bevat.

Anderzijds, rijpe (geel) bananen bevatten lagere hoeveelheden van resistente zetmeel en totale vezels, maar proportioneel hogere hoeveelheden van oplosbare vezels.

Zowel pectine en resistente zetmeel is aangetoond dat de eetlust verminderende effecten hebben en verhogen het gevoel van volheid na de maaltijd .

BANANEN BEVATTEN GROTE HOEVEELHEDEN RESISTENT ZETMEEL OF PECTINE, AFHANKELIJK VAN DE RIJPHEID. BEIDE KAN DE EETLUST VERMINDEREN .

8. Onrijpe bananen Kan de gevoeligheid voor insuline verbeteren

Blood Sugar Meter

Insulineresistentie is een belangrijke risicofactor voor veel van de meest ernstige ziekten, met inbegrip van diabetes type 2 .

Verschillende studies hebben aangetoond dat 15-30 g resistent zetmeel per dag insulinegevoeligheid kan verbeteren met 33-50%, in slechts 4 weken.

Onrijpe bananen zijn een grote bron van resistent zetmeel, en kan daarom helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

De reden voor deze effecten is niet geheel duidelijk en niet alle studies zijn het eens over de kwestie.

ONRIJPE BANANEN ZIJN EEN GOEDE BRON VAN RESISTENT ZETMEEL, DAT DE INSULINEGEVOELIGHEID KAN VERBETEREN. ER IS ECHTER MEER ONDERZOEK NODIG.

9. Bananen kan nier gezondheid verbeteren

Kalium is essentieel voor bloeddrukcontrole en gezonde nierfunctie.

Als een goede voedingsbron van kalium, kan bananen vooral gunstig zijn voor het behoud van gezonde nieren.

Een studie bij vrouwen bleek dat het eten van bananen langer dan 13 jaar, en 2-3 keer per week hadden 33% minder kans op het ontwikkelen van nierziekte

Andere studies hebben aangetoond dat degenen die 4-6 keer per week bananen eten bijna 50% minder kans hadden om nierziekten te ontwikkelen, in vergelijking met mensen die geen bananen aten.

HET ETEN VAN EEN BANAAN EEN PAAR KEER PER WEEK KAN HET RISICO VAN EEN NIERZIEKTE VERMINDEREN TOT 50%.

10. Bananen kan voordelen hebben bij inspanningen

Bananen worden vaak aangeduid als de perfecte voeding voor sporters, grotendeels te wijten aan hun gehalte aan mineralen en licht verteerbaar koolhydraten.

Het eten van bananen kan helpen verminderen van oefening gerelateerde spierkrampen en pijn, die van invloed zijn tot 95% van de algemene bevolking.

De reden voor de krampen is niet zo bekend, maar een populaire theorie wijt een mengsel van dehydratie en elektrolyt verstoringen.

Studies hebben echter voorzien van mixed bevindingen over bananen en spierkrampen. Sommigen vinden ze nuttig, terwijl anderen geen effecten bevinden.

Dat gezegd zijnde, bananen bleken een uitstekende voeding vóór, tijdens en na duurtraining .

BANANEN KUNNEN HELPEN  SPIERKRAMPEN  TE VERLICHTEN VEROORZAAKT DOOR INSPANNING. ZE BIEDEN OOK EEN UITSTEKENDE BRANDSTOF VOOR UITHOUDINGSVERMOGEN OEFENEN.

11. Bananen zijn eenvoudig toe te voegen aan uw voeding

Niet alleen zijn bananen ongelooflijk gezond – ze zijn ook een van de meest handige snacks.

Bananen maken een geweldige aanvulling op uw ontbijt yoghurt, granen of smoothie.

Bovendien, bananen bevatten geen pesticiden of verontreinigende stoffen, vanwege hun dikke beschermende schil.

Bananen zijn ze ongelooflijk gemakkelijk om te eten en mee te nemen. Ze worden meestal goed verdragen en gemakkelijk verteerd.