Wat is drakenfruit en heeft het gezondheidsvoordelen?

/
Wat is drakenfruit en heeft het gezondheidsvoordelen

De drakenvrucht is een tropische vrucht die de laatste jaren steeds populairder is geworden.

Hoewel mensen vooral genieten van het unieke uiterlijk en de unieke smaak, wijst het bewijs erop dat het ook voordelen voor de gezondheid kan opleveren.

In dit artikel wordt een blik geworpen op de drakenvrucht, met inbegrip van de voeding, de voordelen en de manier waarop deze wordt gegeten.

Wat is drakenfruit?

De drakenvrucht groeit op de Hylocereus cactus, ook wel bekend als de Honolulu koningin, waarvan de bloemen alleen ’s nachts opengaan.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Mexico en Midden-Amerika. Vandaag de dag wordt hij over de hele wereld gekweekt.

Het kent vele namen, waaronder pitaya, pitahaya en aardbeipeer.

De twee meest voorkomende soorten hebben een felrode schil met groene schubben die op een draak lijken – vandaar de naam.

De meest voorkomende variëteit heeft wit vruchtvlees met zwarte zaden, hoewel er ook een minder gebruikelijke soort met rood vruchtvlees en zwarte zaden bestaat.

Een andere variëteit – aangeduid als gele drakenfruit – heeft een gele schil en wit vruchtvlees met zwarte zaden.

Drakenfruit ziet er misschien exotisch uit, maar de smaken zijn vergelijkbaar met die van andere vruchten. De smaak is beschreven als een licht zoete kruising tussen een kiwi en een peer.

De drakenfruit is een tropisch fruit dat afkomstig is uit Mexico en Midden-Amerika. De smaak is als een combinatie van een kiwi en een peer.

Voedingswaarde drakenfruit

Voedingswaarde drakenfruit

Drakenfruit bevat kleine hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen. Het is ook een goede bron van ijzer, magnesium en vezels .

Hier zijn de voedingswaarde voor een portie van 100 gram (1):

 • Calorieën: 60
 • Eiwit: 1,2 gram
 • Vet: 0 gram
 • Koolhydraten: 13 gram
 • Vezels: 3 gram
 • Vitamine C: 3% van de ADH
 • IJzer: 4% van de ADH
 • Magnesium: 10% van de ADH

Gezien de hoge hoeveelheid vezels en magnesium, evenals het extreem lage caloriegehalte, kan drakenfruit worden beschouwd als een zeer voedingsrijke vrucht.

Drakenfruit is een caloriearm fruit met veel vezels en een goede hoeveelheid verschillende vitamines en mineralen.

Levert verschillende antioxidanten

Drakenfruit bevat verschillende soorten antioxidanten .

Dit zijn verbindingen die uw cellen beschermen tegen instabiele moleculen, vrije radicalen genaamd, die in verband worden gebracht met chronische ziekten en veroudering (2).

Dit zijn enkele van de belangrijkste antioxidanten in drakenvruchtvlees (3):

 • Betalainen: In de pulp van rode drakenvruchten is aangetoond dat deze dieprode pigmenten het “slechte” LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie of beschadiging (4).
 • Hydroxycinnamaten: Deze groep verbindingen heeft aangetoond dat ze tegen kanker werken in proefbuisjes en dierstudies (5).
 • Flavonoïden: Deze grote, diverse groep antioxidanten is gekoppeld aan een betere gezondheid van de hersenen en een verminderd risico op hartaandoeningen (678).

Een studie vergeleek de antioxiderende eigenschappen van 17 tropische vruchten en bessen.

Hoewel de antioxidantcapaciteit van drakenvruchten niet bijzonder hoog was, bleek deze het beste in staat om bepaalde vetzuren te beschermen tegen schade door vrije radicalen (910)

Draakfruit bevat verschillende antioxidanten die uw cellen beschermen tegen schade. Deze omvatten betalainen, hydroxycinnamaten en flavonoïden.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

Dierstudies suggereren dat drakenvruchten verschillende gezondheidsvoordelen kunnen opleveren.

Veel van deze voordelen zijn waarschijnlijk te wijten aan de vezels en antioxidanten.

Van zowel rode als witte drakenvruchten is aangetoond dat ze de insulineresistentie en de leververvetting bij zwaarlijvige muizen verminderen (111213).

In een studie werden muizen op een vetrijk dieet, die een extract van de vrucht kregen, minder zwaar en hadden reducties in levervet, insulineresistentie en ontsteking, die deels werden toegeschreven aan gunstige veranderingen in de darmbacteriën (13).

Drakenfruit bevat prebiotische vezels die de groei van nuttige bacteriën in de darm bevorderen – wat de metabolische gezondheid kan verbeteren( 14 ).

Hoewel deze vrucht bepaalde kenmerken van het metaboolsyndroom kan verbeteren – een aandoening die geassocieerd wordt met diabetes type 2 – kunnen niet alle effecten gunstig zijn.

In een studie bij muizen op een vetrijk, koolhydraatrijk dieet, had de groep die drakenvruchtensap kreeg betere bloedsuikerreacties en verminderingen in sommige lever-enzymmarkers, terwijl een andere lever-enzymmarkering aanzienlijk toenam (15).

In een andere studie hadden ratten met diabetes, behandeld met een extract van de vrucht, een 35% vermindering van malondialdehyde, een marker van vrije-radicalenschade. Ze hadden ook minder arteriële stijfheid, in vergelijking met de controlegroep(16).

De resultaten van het onderzoek naar de effecten van drakenfruit op diabetes type 2 bij mensen zijn inconsistent, en er is meer onderzoek nodig om deze gunstige effecten te bevestigen (17).

Dierstudies suggereren dat drakenfruit de insulineresistentie, het levervet en de gezondheid van het hart kunnen verbeteren. De resultaten van menselijke studies zijn echter inconsistent.

Bijwerkingen

Over het geheel genomen lijkt drakenfruit veilig te zijn. In sommige zeldzame gevallen kunnen mensen echter een allergische reactie ontwikkelen.

In twee gevallen ontwikkelden vrouwen zonder voorgeschiedenis van voedselallergieën anafylactische reacties na het consumeren van een vruchtenmengsel dat drakenvruchten bevatte. Testen bevestigden dat ze antistoffen tegen drakenvruchten in hun bloed hadden( 18 , 19 ).

Dit zijn de enige twee gerapporteerde allergische reacties op dit punt, maar andere mensen kunnen allergisch zijn voor deze vrucht zonder het te weten.

Tot nu toe zijn er twee gerapporteerde gevallen van een ernstige allergische reactie op drakenfruit.

Hoe het te eten

Hoewel het er misschien intimiderend uitziet, is drakenfruit heel gemakkelijk te eten.

Hier leest u hoe u drakenfruit eet:

 • Selecteer een rijpe vrucht met een felrode, gelijkmatig gekleurde schil die iets meegeeft bij het knijpen.
 • Gebruik een scherp mes en snijd het fruit recht doormidden.
 • Je kunt een lepel gebruiken om het fruit uit de schil te eten of de schil eraf halen en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden.

Ideeën voor het serveren van drakenfruit:

 • Snijd het gewoon in plakjes en eet het zoals het is.
 • Snijd het in kleine stukjes en bedek met Griekse yoghurt en gehakte noten.
 • Voeg het toe aan een salade.

Drakenfruit is gemakkelijk te bereiden en kan op zichzelf of in combinatie met andere voedingsmiddelen in gezonde recepten worden genoten.

Conclusie

Drakenfruit is een caloriearm fruit dat minder suiker en minder koolhydraten bevat dan veel ander tropisch fruit.

Het kan enkele voordelen voor de gezondheid bieden, maar er zijn menselijke studies nodig om dit te verifiëren.

Over het algemeen is drakenfruit uniek, ongelooflijk lekker en kan het variatie aan uw dieet toevoegen. (Bron)

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.