Oregano Olie gezond? 9 Voordelen en toepassingen van oregano olie

Oregano is een geurig kruid dat het meest bekend is als een ingrediënt in de Italiaanse keuken.

Het kan echter ook worden geconcentreerd in een essentiële olie die boordevol antioxidanten en krachtige verbindingen zit die bewezen voordelen voor de gezondheid hebben.

Oregano olie is het extract en, hoewel het niet zo sterk is als de etherische olie, lijkt het nuttig te zijn zowel bij consumptie als bij toepassing op de huid. Etherische oliën daarentegen zijn niet bedoeld om te worden geconsumeerd.

Interessant is dat oregano olie een effectief natuurlijk antibiotica- en antischimmelmiddel is, en het kan u helpen om gewicht te verliezen en uw cholesterolgehalte te verlagen.

Wat is oregano olie?

Botanisch bekend als Origanum vulgare, is oregano een bloeiende plant uit dezelfde familie als munt. Het wordt vaak gebruikt als kruid om voedsel op smaak te brengen.

Hoewel het inheems is in Europa, groeit het nu over de hele wereld.

Oregano is populair sinds de oude Griekse en Romeinse beschavingen het gebruikten voor medicinale doeleinden. In feite komt de naam oregano van de Griekse woorden “oros”, wat berg betekent, en “ganos”, wat vreugde of genot betekent.

Het kruid wordt ook al eeuwenlang gebruikt als een culinair kruid.

De etherische olie van oregano wordt gemaakt door de bladeren en scheuten van de plant aan de lucht te laten drogen. Zodra ze gedroogd zijn, wordt de olie geëxtraheerd en geconcentreerd door middel van stoomdestillatie ( 1 ).

De etherische olie van Oregano kan worden gemengd met een dragerolie en plaatselijk worden aangebracht. Het mag echter niet oraal worden geconsumeerd.

Oregano olie-extract daarentegen kan worden geproduceerd via verschillende extractiemethoden met behulp van verbindingen zoals kooldioxide of alcohol. Het is op grote schaal beschikbaar als supplement en kan vaak worden gevonden in pil- of capsulevorm (2).

Oregano bevat verbindingen die fenolen, terpenen en terpenoïden worden genoemd. Ze hebben krachtige antioxiderende eigenschappen en zijn verantwoordelijk voor de geur (2):

  • Carvacrol. De meest voorkomende fenol in oregano, het is aangetoond dat het de groei van verschillende soorten bacteriën stopt (3).
  • Thymol. Deze natuurlijke schimmelwerende stof kan ook het immuunsysteem ondersteunen en beschermen tegen giftige stoffen ( 4 ).
  • Rozemarijnzuur. Deze krachtige antioxidant helpt te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen (5).

Deze verbindingen zouden ten grondslag liggen aan de vele voordelen van oregano voor de gezondheid.

Hier zijn 9 mogelijke voordelen en toepassingen van oregano olie.

1. Natuurlijk antibioticum

Oregano en de carvacrol die het bevat kunnen helpen bij de bestrijding van bacteriën.

De Staphylococcus aureus bacterie is een van de meest voorkomende oorzaken van infectie, wat resulteert in kwalen zoals voedselvergiftiging en huidinfecties.

Een specifieke studie onderzocht of oregano-etherische olie de overleving verbeterde van 14 muizen die waren geïnfecteerd met Staphylococcus aureus .

Het bleek dat 43% van de muizen die oregano etherische olie kregen de afgelopen 30 dagen leefden, een overlevingskans die bijna net zo hoog is als de 50% overlevingskans voor muizen die regelmatig antibiotica kregen (6).

Onderzoek heeft ook aangetoond dat oregano etherische olie effectief kan zijn tegen sommige potentieel antibiotica-resistente bacteriën.

Dit omvat Pseudomonas aeruginosa en E. coli, die beide veel voorkomende oorzaken zijn van urine- en luchtweginfecties(78).

Hoewel er meer menselijk onderzoek naar de effecten van oregano olie-extract nodig is, bevat het veel van dezelfde verbindingen als oregano etherische olie en kan het vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden wanneer het als supplement wordt gebruikt.

In een studie bij muizen werd vastgesteld dat oregano etherische olie bijna net zo effectief is als antibiotica tegen gewone bacteriën, hoewel er nog veel meer onderzoek nodig is.

2. Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Studies hebben aangetoond dat oregano-olie kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

In één studie kregen 48 mensen met een licht hoog cholesterolgehalte voedings- en leefstijladvies om hun cholesterol te helpen verlagen. Tweeëndertig deelnemers kregen ook 0,85 ons (25 ml) oregano olie-extract na elke maaltijd.

Na 3 maanden hadden degenen die de oregano olie kregen een lager LDL (slecht) cholesterol en een hoger HDL (goed) cholesterol, vergeleken met degenen die net dieet- en leefstijladvies kregen (9).

Van carvacrol, de belangrijkste stof in oregano olie, is ook aangetoond dat het helpt het cholesterol te verlagen bij muizen die gedurende 10 weken een vetrijk dieet kregen.

De muizen die carvacrol kregen naast het vetrijke dieet hadden aan het einde van de 10 weken een significant lager cholesterolgehalte, vergeleken met de muizen die net een vetrijk dieet kregen(10).

Het cholesterolverlagende effect van oregano-olie zou het gevolg zijn van de fenolen carvacrol en thymol (11).

Studies hebben aangetoond dat oregano kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte bij mensen en muizen met een hoog cholesterolgehalte. Dit zou het resultaat zijn van de verbindingen carvacrol en thymol.

3. Krachtig antioxidant

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Men denkt dat schade door vrije radicalen een rol speelt bij het ouder worden en de ontwikkeling van sommige ziekten, zoals kanker en hartziekten.

Vrije radicalen zijn overal aanwezig en een natuurlijk product van de stofwisseling.

Ze kunnen zich echter in het lichaam opbouwen door blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals sigarettenrook en luchtverontreinigende stoffen.

Een oudere reageerbuisstudie vergeleek het gehalte aan antioxidanten van 39 veelgebruikte kruiden en ontdekte dat oregano de hoogste concentratie antioxidanten had.

Het bleek dat oregano 3-30 keer zoveel antioxidanten bevatte als de andere onderzochte kruiden, waaronder tijm, marjolein en sint-janskruid.

Gram per gram, oregano heeft ook 42 keer het antioxidantengehalte van appels en 4 keer dat van bosbessen. Dit zou vooral te wijten zijn aan het gehalte aan rosmarijnzuur(12).

Omdat oregano olie-extract zeer geconcentreerd is, heb je veel minder oregano olie nodig om dezelfde antioxidant voordelen te oogsten als bij verse oregano.

Verse oregano heeft een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. In feite is het veel hoger dan dat van de meeste groenten en fruit, gram per gram. Het antioxidantgehalte is geconcentreerd in oregano olie.

4. Kan helpen bij de behandeling van schimmelinfecties

Gist is een soort schimmel. Het kan onschadelijk zijn, maar overgroei kan leiden tot darmproblemen en infecties, zoals spruw.

De meest bekende gist is Candida, die wereldwijd de meest voorkomende oorzaak is van gistinfecties(13).

In proefbuisonderzoeken is gebleken dat oregano etherische olie effectief is tegen vijf verschillende soorten Candida, zoals die welke infecties in de mond en de vagina veroorzaken. In feite was het effectiever dan alle andere geteste etherische oliën (14).

Proefbuisstudies hebben ook aangetoond dat carvacrol, een van de belangrijkste bestanddelen van oregano olie, zeer effectief is tegen orale Candida(15).

Hoge gehaltes van de gist Candida zijn ook in verband gebracht met enkele darmklachten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa(16).

Een proefbuisstudie naar de effectiviteit van oregano essentiële olie op 16 verschillende stammen van Candida concludeerde dat oregano olie een goede alternatieve behandeling kan zijn voor Candida gistinfecties. Er is echter meer onderzoek nodig (17).

Proefbuisstudies hebben aangetoond dat oregano etherische olie effectief is tegen Candida, de meest voorkomende vorm van gist.

5. Kan de darmgezondheid verbeteren

Oregano kan de darmgezondheid op een aantal manieren ten goede komen.

Darmklachten zoals diarree, pijn en een opgeblazen gevoel komen vaak voor en kunnen worden veroorzaakt door darmparasieten.

Een oudere studie gaf 600 mg oregano olie aan 14 mensen die darmklachten hadden als gevolg van een parasiet. Na een dagelijkse behandeling gedurende 6 weken, ervoeren alle deelnemers een vermindering van de parasieten, en 77% werden genezen.

De deelnemers ervoeren ook een vermindering van de darmklachten en de vermoeidheid die gepaard ging met de symptomen (18).

Oregano kan ook helpen bij de bescherming tegen een andere veel voorkomende darmklacht die bekend staat als “lekkende darm”. Dit gebeurt wanneer de darmwand beschadigd raakt, waardoor bacteriën en gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen.

In een studie onder varkens heeft oregano etherische olie de darmwand beschermd tegen schade en voorkomen dat deze “lek” wordt. Het verminderde ook het aantal E. coli-bacteriën in de darm (19).

Oregano olie kan de darmgezondheid ten goede komen door darmparasieten te doden en te beschermen tegen het lekkende darmsyndroom.

6. Kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben

Ontsteking in het lichaam houdt verband met een aantal schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Onderzoek heeft aangetoond dat oregano olie de ontsteking kan verminderen.

Een studie bij muizen toonde aan dat oregano etherische olie, samen met de etherische olie van tijm, de ontstekingsmarkers vermindert bij mensen die kunstmatig colitis hebben veroorzaakt(20).

Carvacrol, een van de belangrijkste componenten in oregano olie, is ook aangetoond dat het de ontsteking vermindert.

In één studie werden direct verschillende concentraties carvacrol toegepast op de gezwollen poten of oren van muizen. Carvacrol verminderde de zwelling van de poten en oren met respectievelijk 35-61% en 33-43%(21).

Oregano olie en zijn componenten kunnen helpen om de ontsteking bij muizen te verminderen, hoewel menselijke studies nodig zijn.

7. Kan pijn helpen verlichten

Oregano olie is onderzocht op zijn pijnstillende eigenschappen.

Een oudere studie bij muizen testte standaard pijnstillers en etherische oliën, waaronder oregano etherische olie, op hun vermogen om de pijn te verlichten.

Het bleek dat oregano etherische olie de pijn bij muizen aanzienlijk vermindert, waardoor de effecten vergelijkbaar zijn met die van de veelgebruikte pijnstillers fenoprofen en morfine.

Het onderzoek stelde deze resultaten voor vanwege het carvacrol gehalte van oregano( 22 ).

Een gelijkwaardig onderzoek vond dat oregano extract de pijn bij ratten verminderde en dat de respons dosisafhankelijk was, wat betekent dat hoe meer oregano extract de ratten consumeerden, hoe minder pijn ze leken te voelen(23).

Oregano olie kan de pijn bij muizen en ratten aanzienlijk verminderen, waardoor het een pijnstillende werking heeft die vergelijkbaar is met die van sommige veelgebruikte medicijnen.

8. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

Enkele studies hebben aangetoond dat carvacrol, een van de verbindingen van oregano olie, kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben.

In proefbuisonderzoeken naar kankercellen heeft carvacrol veelbelovende resultaten aangetoond tegen long-, lever– en borstkankercellen.

Het bleek de celgroei te remmen en kankerceldood te veroorzaken (242526).

Hoewel dit veelbelovend onderzoek is, is er geen onderzoek gedaan naar mensen, dus is er meer onderzoek nodig.

Voorlopige studies hebben aangetoond dat carvacrol – de meest voorkomende verbinding in oregano olie – de groei van kankercellen remt en celdood veroorzaakt in long-, lever- en borstkankercellen.

9. Kan je helpen om gewicht te verliezen

Dankzij het carvacrol-gehalte van oregano kan oregano olie helpen bij het gewichtsverlies.

In één studie werden muizen gevoed met ofwel een normaal dieet, een vetrijk dieet, ofwel een vetrijk dieet met carvacrol. Diegene die carvacrol kregen naast hun vetrijke dieet, kregen aanzienlijk minder gewicht en lichaamsvet dan degene die alleen maar een vetrijk dieet kregen.

Bovendien leek carvacrol de keten van gebeurtenissen die kunnen leiden tot de vorming van vetcellen (27).

Meer onderzoek is nodig om aan te tonen dat oregano olie een rol speelt in het gewichtsverlies, maar het kan de moeite waard zijn om het te proberen als onderdeel van een gezond dieet en een gezonde levensstijl.

Oregano olie kan gunstig zijn voor gewichtsverlies door de werking van carvacrol, hoewel menselijke studies nodig zijn.

Hoe oregano olie te gebruiken

Oregano olie-extract is op grote schaal beschikbaar in capsule- en tabletvorm. Het kan worden gekocht bij de meeste natuurvoedingswinkels of online.

Omdat de sterkte van oregano supplementen kan variëren, is het belangrijk om de aanwijzingen op de individuele verpakking te lezen voor instructies over het gebruik van het product.

Oregano etherische olie is ook verkrijgbaar en kan worden verdund met een dragerolie en plaatselijk worden aangebracht. Houd er rekening mee dat er geen etherische olie moet worden ingenomen.

Er is geen standaard effectieve dosis oregano etherische olie. Het wordt echter vaak gemengd met ongeveer 1 theelepel (5 mL) olijfolie per druppel oregano etherische olie en direct op de huid aangebracht.

Houd er, net als bij andere etherische oliën rekening mee dat oregano etherische olie niet oraal moet worden geconsumeerd.

Als u geïnteresseerd bent in het nemen van oregano olie-extract, maar op dit moment medicijnen op recept neemt, zorg dan dat u uw zorgverlener raadpleegt voordat u het toevoegt aan uw kuur.

Bovendien wordt oregano olie-extract over het algemeen niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Oregano olie-extract kan in pil- of capsulevorm worden gekocht en oraal worden ingenomen. Oregano etherische olie is ook verkrijgbaar en kan worden verdund met een draagolie en op de huid worden aangebracht.

Tot slot

Oregano olie-extract en oregano etherische olie zijn beide relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar.

Oregano is hoger in antioxidanten dan de meeste groenten en fruit, en het zit vol met krachtige verbindingen die fenolen worden genoemd.

Oregano bevat ook verbindingen die effectief kunnen zijn tegen onder andere bacteriële en schimmelinfecties, ontstekingen en pijn.

Over het algemeen lijkt het verschillende gezondheidsvoordelen te hebben en kan het nuttig zijn als een natuurlijke behandeling voor sommige veelvoorkomende gezondheidsklachten.(Bron)