Sojabonen gezond?

Sojabonen zijn zeker een van de meest controversiële voedsel in de wereld.

Afhankelijk van wie je het vraagt, is het ofwel een prachtige superfood of hormoonverstorende gif.

Zoals met de meeste dingen in de voeding, zijn er goede argumenten aan beide kanten.

Wat zijn Sojabonen en hoe wordt het gebruikt?

Sojabonen zijn peulvruchten die zijn ontstaan in Oost-Azië, maar nu op grote schaal in de Verenigde Staten geproduceerd worden.

Soja wordt gebruikt om vele verschillende voedingsmiddelen te maken. Sojabonen moet worden gekookt, omdat ze giftig als ze rauw zijn.

Soja wordt gebruikt in tofusoja-melk en diverse zuivelproducten en vleesvervangers.Het wordt ook gebruikt in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals miso, tempeh en natto, die gewoonlijk worden gebruikt in sommige Aziatische landen.

Meer dan 90% soja wordt geproduceerd in de VS genetisch gemodificeerde en de gewassen besproeid met het herbicide Roundup, die gepaard kan gaan met nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Interessant, dat sojabonen zelden geconsumeerd worden in de westerse landen. De meerderheid van soja in de voeding afkomstig van de geraffineerde producten die uit de sojabonen worden verwerkt.

Allermeest van de teelt van soja in de VS wordt gebruikt voor de productie van sojaolie, die is geëxtraheerd met behulp van chemische oplosmiddelen met hexaan.

Wat overblijft van de soja nadat het vet is onttrokken heet sojameel, die ongeveer 50% uit eiwit bestaat. Het meeste sojameel wordt gebruikt als veevoer, maar kan ook door verdere verwerking voor de productie van geïsoleerde soja-eiwit.

Omdat het goedkoop is heeft het bepaalde functionele eigenschappen zoals soja-olie en soja-eiwit hebben hun weg gevonden naar alle soorten van verwerkte voedingsmiddelen, dus de meeste mensen in de VS/Europa consumeren grote hoeveelheden soja, zonder dat ze het zelf weten.

Soja-eiwit is het belangrijkste bestanddeel in soja gebaseerde zuigelingenvoeding.

DE MEESTE SOJA IN DE VS WORDT GEBRUIKT OM SOJAOLIE VAN TE MAKEN.HET AFVAL WORDT VERVOLGENS GEBRUIKT ALS VEEVOER OF ALS SOJA-EIWIT.HELE SOJABONEN WORDEN ZELDEN GECONSUMEERD.

Voedingsstoffen in Sojabonen

Hele sojabonen bevatten een reeks van belangrijke voedingsstoffen.

100 gram van volwassen, gekookt, sojabonen bevatten grote hoeveelheden mangaan, selenium, koper, kalium, fosfor, magnesium, ijzer, calcium, vitamine B6, foliumzuur, riboflavine (B2), thiamine (B1) en vitamine K.

Dit gedeelte van sojabonen bevat ook 173 calorieën, met 9 gram vet, 10 gram koolhydraten (waarvan 6 gram vezel) en 17 gram eiwit.

De respectabele hoeveelheid voedingsstoffen moet met een korreltje zout worden genomen, want sojabonen zijn ook zeer hoog in fytaten, stoffen die mineralen te binden en de absorptie te verminderen.

Sojabonen zijn een vrij goede bron van eiwitten. Ze zijn niet zo goed als vlees of eieren, maar beter dan de meeste andere plantaardige eiwitten. Echter, het verwerken van soja bij een hoge temperatuur kan enkele van deze eiwitten denatureren een vermindering van hun kwaliteit.

De vetzuren in sojabonen zijn meestal omega-6 meervoudig onverzadigde vetten. Dit kan problematisch zijn omdat te veel omega-6 in de voeding kan leiden tot ontsteking en allerlei gezondheidsproblemen.

Daarom is het erg belangrijk om sojaolie (en vermijd andere plantaardige oliën rijk aan omega-6) en verwerkte voedingsmiddelen die deze bevatten.

Wees ervan bewust dat de voedingsstoffen samenstelling van soja hangt sterk af van het type soja. Hele sojabonen kan voedzaam zijn, terwijl geraffineerde soja afgeleide producten zoals soja-eiwit en soja-olie zijn helemaal niet voedzaam.

HELE SOJABONEN ZIJN RIJK AAN MICRONUTRIËNTEN, MAAR BEVATTEN OOK  FYTATEN DIE DE ABSORPTIE VAN MINERALEN BLOKKEREN . SOJABONEN ZIJN ZEER RIJK AAN OMEGA-6 MEERVOUDIG ONVERZADIGDE VETZUREN, WAT PROBLEMEN KAN VEROORZAKEN.

Sojabonen mogelijk een aantal voordelen voor de gezondheid

sojaplant

Het zou niet eerlijk zijn over alle slechte dingen te praten zonder vermelding van het goede. De waarheid is dat er enig bewijs is van de voordelen voor de gezondheid van bepaalde mensen.

Soja is goed onderzocht om zijn cholesterolverlagend werking en verschillende studies tonen aan dat soja-eiwit totale en LDL cholesterol verlagen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfs als soja cholesterol verlaagt, er geen garantie is dat dit zal leiden tot een daling van hart-en vaatziekten.

Observationele studies tonen een weer war van de resultaten. Sommige studies tonen een verminderd risico op hart-en vaatziekten, anderen niet.

Er zijn ook enkele observatiestudies waaruit blijkt dat soja vermindert het risico op prostaatkanker op latere leeftijd, dat is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

ER ZIJN AANWIJZINGEN DAT SOJA KAN  HET CHOLESTEROLGEHALTE VERLAGEN, MAAR STUDIES TONEN TEGENSTRIJDIGE RESULTATEN. MANNEN DIE SOJA CONSUMEREN EEN LAGER RISICO OP HET ONTWIKKELEN VAN PROSTAATKANKER OP OUDERE LEEFTIJD.

Sojabonen bevat isoflavonen die functioneren als endocriene verstoorders.

Vingers Holding Verse Sojabonen

Oestrogenen zijn meestal steroïde hormonen in vrouwen, waar ze spelen een belangrijke rol bij de regulering van seksuele ontwikkeling en voortplantingscycli.

Oestrogenen zijn ook gevonden bij mannen, maar in kleinere hoeveelheden.

Zoals oestrogenen (en andere steroïde hormonen) werken, is dat ze in de kernen van cellen zitten en activeert de oestrogeen receptor.

Wanneer dat gebeurt, zijn er veranderingen in genexpressie, hetgeen tot een zekere vorm van fysiologische effect.

Het probleem met de oestrogeen receptor is niet erg selectief in de stoffen die ze kunnen activeren. Sommige stoffen in het milieu die eruitzien als oestrogeen kan worden geactiveerd.

Dit is waarom de hele soja zaak interessant is …

Soja bevat grote hoeveelheden aan biologisch actieve verbindingen genaamd isoflavones, die functioneren als fyto-oestrogenen … dat, plantaardige verbindingen die oestrogeenreceptoren in het menselijke lichaam activeert.

Deze isoflavonen zijn ingedeeld als endocriene verstoorders, stoffen die interfereren met de normale functie van hormonen in het lichaam. De belangrijkste isoflavonen in soja zijn genisteïne, daidzeïne en glyciteïne.

Dit kan leiden tot verminderde oestrogeen activiteit vanwege de isoflavonen blokkeren de werkelijke potenter oestrogeen van frictie, of kan leiden tot een verhoogde oestrogeen activiteit vanwege de isoflavonen activeren van de receptoren.

CONCLUSIE: DE ISOFLAVONEN IN SOJABONEN KUNNEN ACTIVEREN EN / OF REMMEN OESTROGEENRECEPTOREN IN HET LICHAAM, DIE DE NORMALE FUNCTIE VAN HET LICHAAM KAN VERSTOREN.

Soja-isoflavonen beïnvloeden de kans op borstkanker

Door de oestrogene activiteit, worden deze isoflavonen vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor drugs oestrogene symptomen van de menopauze te verlichten.

In feite, kunnen isoflavonen symptomen verminderen bij vrouwen in de menopauze, evenals het risico van botverlies bij oudere vrouwen verminderen, net als oestrogeen vervangingstherapie.

Echter, dit gebruik is controversieel en velen geloven dat de risico’s zwaarder wegen dan de mogelijke voordelen.

Dierstudies tonen aan dat soja-isoflavonen borstkanker kan veroorzaken. Er zijn ook humane studies daaruit blijkt dat soja-isoflavonen de proliferatie en de activiteit van cellen in de borsten stimuleren.

In één onderzoek werden 48 vrouwen in twee groepen verdeeld. Eén groep aten een normaal dieet, de andere aangevuld met 60 gram soja-eiwit.

Na slechts 14 dagen, het soja-eiwit groep had een significante toename in verspreiding (toename in aantal) van de epitheelcellen in de borsten, dit zijn cellen die waarschijnlijk om te zetten in kankerachtige cellen.

In een andere studie, 7 van 24 vrouwen (29,2%) had een verhoogd aantal borst epitheelcellen wanneer zij met soja-eiwit waren aangevuld.

Deze wijzigingen kunnen duiden op een verhoogd risico op borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Echter, vele waarnemingsgegevens studies tonen aan dat vrouwen die soja consumeren eigenlijk een verminderd risico op borstkanker hebben.

Het is een goed idee om beslissingen te maken op basis van observationele studies… die meestal onbetrouwbaar zijn. De biologische veranderingen in de borsten en de studies waar de soja borstkanker veroorzaakt bij knaagdieren zijn een belangrijke bron van zorg.

Er zijn ook enkele kleine humane studies, waar soja milde verstoringen veroorzaakt van de menstruele cyclus, wat leidt tot vertraagde menstruatie en langdurige menstruatie.

SOJA-ISOFLAVONEN KAN DE VERMENIGVULDIGING VAN CELLEN IN DE BORSTEN VERGROTEN. ECHTER, OBSERVATIONELE STUDIES TONEN EEN VERMINDERD RISICO OP BORSTKANKER AAN. SOJA KAN LEIDEN TOT MILDE VERSTORINGEN VAN DE NORMALE MENSTRUATIECYCLUS.

Soja, testosteron en mannelijke reproductieve gezondheid

Verse Sojabonen

Hoewel mannen één of andere hoeveelheid oestrogeen hebben, hebben ze aanzienlijk verhoogde niveaus.

Daarom lijkt het logisch dat een verhoogde oestrogeen-activiteit van soja-isoflavonen een aantal effecten op mensen kunnen hebben.

Bij ratten, kan blootstelling aan soja-isoflavonen in de baarmoeder leiden tot nadelige effecten op de seksuele ontwikkeling bij mannen.

In een menselijke studie, 99 mannen werden in een onvruchtbaarheid kliniek bestudeerd. De mannen die het meeste soja had gegeten in de afgelopen 3 maanden had het laagste aantal zaadcellen.

Natuurlijk, dit onderzoek is slechts een statistische correlatie en bewijst niet dat de soja leid tot een afname van het aantal zaadcellen.

Een andere studie bleek dat 40 milligram per dag van soja-isoflavonen voor 4 maanden geen effect op hormonen of sperma kwaliteit had.

Velen denken dat soja kan het testosteron niveaus verminderen, maar het effect lijkt zwak en is inconsistent. Sommige studies tonen een kleine daling, terwijl anderen geen effect vinden.

BLOOTSTELLING AAN OESTROGEEN-ACHTIGE VERBINDINGEN IN DE BAARMOEDER KAN LEIDEN TOT NADELIGE EFFECTEN OP MANNEN. STUDIES OVER DE EFFECTEN VAN SOJA OP DE TESTOSTERON EN DE KWALITEIT VAN HET SPERMA ZIJN NIET OVERTUIGEND.

Sojabonen kan interfereren met de functie van de schildklier

Edamame

De isoflavonen in sojafunctioneren ook als goitrogens, stoffen die interfereren met schildklierfunctie.

Ze kunnen functie van de schildklier peroxidase enzym remmen, dat essentieel is voor de productie van schildklierhormonen.

Een studie in 37 Japanse volwassenen bleek dat 30 gram soja voor 3 maanden verhoogde het schildklier stimulerend hormoon (TSH), een marker voor verminderde schildklierfunctie..

Veel proefpersonen symptomen van hypothyreoïdie, waaronder malaise, constipatie, slaperigheid. Deze symptomen ging weg nadat ze waren gestopt met de consumptie van de sojabonen.

Er zijn echter andere studies blijkt dat soja heeft ofwel geen of slechts een zeer gering effect op schildklierfunctie bij mensen.

CONCLUSIE: ONDANKS DAT SOJA-ISOFLAVONEN ZIJN GETOOND OM DE FUNCTIE VAN EEN BELANGRIJK ENZYM IN DE SCHILDKLIER REMMEN, IS ER ONVOLDOENDE BEWIJS OM TE CONCLUDEREN DAT ZIJ BIJDRAGEN TOT HYPOTHYREOÏDIE BIJ VOLWASSENEN.

Op basis van soja Flesvoeding is een slecht idee

Blootstellen van kinderen aan isoflavonen door ze op basis van soja zuigelingenvoeding kan schadelijke gevolgen hebben.

In een studie, baby meisjes gevoed soja formule had aanzienlijk meer borstweefsel bij 2 jaar dan degenen die werden gevoed met moedermelk of zuivel gebaseerde formule.

Een andere studie toonde aan dat meisjes gevoed met soja formule hadden veel meer kans om sneller door de puberteit te gaan op een jongere leeftijd.

Er zijn ook aanwijzingen dat soja formule tijdens de kinderjaren kan leiden tot een verlengde menstruele cyclus en verhoogde pijn tijdens menstruatie bij volwassenen.

Soja is ook zeer hoog in mangaan, veel hoger dan moedermelk, wat kan leiden tot neurologische problemen en ADHD. Soja zuigelingenvoeding is ook hoog in aluminium, waardoor allerlei problemen kan veroorzaken.

Er is geen twijfel over het … moedermelk is veruit de beste voeding voor baby’s.Voor vrouwen die niet geen borstvoeding kunnen geven, op basis van melk formule is een veel betere optie dan op basis van soja formule, die alleen mag worden gebruikt als een laatste redmiddel.

ER IS SIGNIFICANT BEWIJS DAT OP BASIS VAN SOJA ZUIGELINGENVOEDING SCHADE KAN VEROORZAKEN, ZOWEL VIA ZIJN ISOFLAVONGEHALTE EN ZIJN ONNATUURLIJK HOGE GEHALTE AAN MANGAAN EN ALUMINIUM.

Gefermenteerde Sojabonen kan veilig zijn in kleine hoeveelheden

Natto

Het is waar dat veel Aziatische bevolkingsgroepen soja gebruikt zonder duidelijke problemen.

In feite zijn deze groepen meestal veel gezonder dan westerlingen, hoewel ze veel van dezelfde ziekten lijden nu de Westerse voeding in die landen zijn binnengedrongen.

Het ding is … deze populaties  gebruikt meestal gefermenteerde soja producten zoals natto, miso en tempeh.

Fermenteren soja degradeert sommige van de fytinezuur, hoewel het niet ontdoen van de isoflavonen.

Natto kan bijzonder gezond zijn, want het bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K2, wat belangrijk is voor cardiovasculaire en gezonde botten en veel mensen krijgen niet voldoende van binnen.

De dosis maakt het giftig … en de fyto-oestrogenen zijn waarschijnlijk prima als je niet zo veel van eet. Als je soja gaat consumeren, kiest gefermenteerde sojaproducten en gebruik in kleine hoeveelheden.

Samenvating

Het onderzoek van het bewijsmateriaal op soja is ontzettend verwarrend. Voor elke studie waaruit schadelijk blijkt is er nog één met positieve gevolgen.

Toch wil ik erop wijzen dat in elke studie keek ik naar dat aantoonde gunstig effect werd de studie ofwel gesponsord door de soja-industrie, of de auteurs hadden een soort van financiële banden met de soja-industrie.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat hun studies zijn ongeldig, maar het is iets om in gedachten te houden.

Het is het belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn, van plan zwanger te worden, of borstvoeding geven, om te voorkomen dat soja en andere bronnen van hormoonverstorende stoffen.

Het vermijden van soja zuigelingenvoeding is ook heel belangrijk. Het mag alleen worden gebruikt als een laatste redmiddel.

Echter, het bewijs is te zwak en onsamenhangend te concluderen dat matige hoeveelheden soja schadelijk bij volwassenen.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.