Sojamelk gezond

Sojamelk is een product van sojabonen en water. Omdat in Nederland de term melk alleen mag worden gebruikt voor de vloeistof die uit de uier komt, de naam sojamelk is niet publiekelijk toegegeven. Op de verpakking en in de reclame, dus genaamd soja drankje.

In andere landen, zoals de VS of Japan, heet hetzelfde product  sojamelk. Door de manier waarop vindt de vervangende melk uit sojabonen. Pas sinds de 20e eeuw een grote populariteit in Nederland, maar in China de zoete en hartige sojamelk zijn daar traditionele voedingsmiddelen.

Sojamelk ingrediënten

100 ml plantaardige consumptiemelk bevat ongeveer 4 gram eiwit, iets meer dan koemelk bevat. Het bevat 2 gram vet en 6 gram koolhydraten. Het heeft minder vet en meer koolhydraten. Met een calorie inhoud van 52 kcal op 100 milliliter, de sojadrink is gelegen tussen de melk en de 1,5 procent koemelk.

Voedingswaarde van 100 ml sojamelk op een rijtje:

  • 52 kcal / 218 kJ
  • 4 gram eiwit
  • 6 gram koolhydraten
  • 2 gram vet

Omdat vitamine C noch vitamine B12 deel uitmaken van de sojabonen, kan ook de sojadrink mee komen. Ook het calciumgehalte en de inhoud van de vitamine B2 bevinden zich onder die van koemelk.

Sojamelk

Is sojamelk gezond?

Lopen de meningen uiteen over de vraag of dat sojamelk gezond is. Het is belangrijk om te weten dat ze lactose-vrij. Daarom zoals voor iedereen lijdt aan bijwerkingen van melk, geïnspireerd op de kruiden drank van de sojabonen.

Maar ook het opgenomen in de soja-eiwit kan leiden tot allergieën van het voedsel. Vooral met berken kan stuifmeel anti Kruis allergieën veroorzaken. Mensen met allergieën hebben vaak ook een soja anti melkeiwit.

De sojamelk is gunstig voor de niet hypo-allergeen, die bijvoorbeeld op zijn cholesterolniveaus moet zorgen. Het is ook rijk aan onverzadigde vetzuren, dit is zeer belangrijk voor het menselijk lichaam, omdat het lichaam het zelj niet kan maken.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van sojadrink is dat het helpt bij mensen die lijden aan lactose-intolerantie, om een melk-achtige drankje te kunnen drinken. Ook van de ingrediënten geproduceerd om te voldoen aan de koemelk, verbeteren sommige fabrikanten hun product met vitaminen. Ook is de sojamelk een belangrijke bron van eiwitten voor alle veganisten.

Een groot nadeel is dat door weken, koken van de bonen worden vervaardigd en op de markt worden gebracht, het gehalte aan calcium in koeienmelk wordt in sojamelk met calciumcarbonaat of een biologisch product, met zeealgen verrijkt.

In Nederland, hoewel er geen genetisch gemodificeerde soja producten in de schappen van de supermarkten liggen. Wie zijn sojamelk in Azië-winkel of via het internet uit de Verenigde Staten koopt  moet rekening houden dat de sojabonen die zijn gebruiken voor deze melk genetisch behandeld worden.

Sojamelk om gewicht te verliezen?

  1. Eiwitrijke voeding voorkomt obesitas en gaat de vorming van vet tegen. Omdat de sojadrank met 30 procent een grote bron is van eiwitten, bevordert gewichtsverlies.
  2. Daarnaast bevat de sojabonen stoffen die zich binden aan enzymen, die de afbraak van koolhydraten helpen.

Vooral met een koolhydraatarm dieet, wordt de sojamelk vaak gebruikt als een melk vervanger. Het hoge eiwitgehalte en een laag gehalte aan koolhydraten van de melkvervanger maken het een ideale drank om hen te beïnvloeden bij het koolhydraatarme-dieet.

Interessant om te weten

  • Sojamelk ziet eruit als melk, maar het is wat romiger en heeft een zeer milde bonensmaak.
  • Het kan worden gedronken warm of koud. Het kan worden gebruikt voor het koken en ook om schuim te maken.
  • Als melkvervanger bij zuigelingen kan sojamelk niet worden gebruikt vanwege de samenstelling.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.