Restjes rocken: lekker koken met wat je al in huis hebt

plates with leftover food on table
Photo by Rachel Claire on Pexels.com

Het is een belangrijk onderwerp dat ons allemaal aangaat. Als we onze voedselverspilling verminderen, besparen we niet alleen geld, maar verminderen we ook onze impact op het milieu. Gelukkig zijn er veel eenvoudige stappen die we kunnen nemen om ons voedsel langer vers te houden en onnodig afval te voorkomen.

Plan je maaltijden

Het plannen van maaltijden is een geweldige manier om te voorkomen dat je te veel koopt of kookt. Maak een lijstje van wat je nodig hebt en houd je daaraan wanneer je boodschappen gaat doen. Kijk ook in je koelkast en voorraadkast voordat je naar de winkel gaat, zodat je geen dubbele aankopen doet.

Bewaar voedsel op de juiste manier

Bewaar voedsel op de juiste manier om te voorkomen dat het bederft voordat je het kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat – tussen de 2 en 4 graden Celsius – en dat je voedsel op de juiste plekken bewaart. Bijvoorbeeld, rauw vlees hoort onderaan de koelkast en op een andere plank dan andere producten.

Maak gebruik van de vriezer

De vriezer is een geweldige manier om voedsel langer vers te houden. Zet eten dat je niet direct gaat gebruiken in de vriezer, zodat het langer houdbaar blijft. Vries bijvoorbeeld je restjes in, zoals soep, stoofschotels en curry’s. Zo heb je altijd een gezonde en lekkere maaltijd in huis. Het is belangrijk dat je vriezer op de juiste temperatuur staat om het eten zo lang mogelijk goed te houden.

Vries groenten en fruit in

Groenten en fruit zijn gezond en belangrijk om dagelijks te eten, maar soms blijven ze niet lang genoeg goed. Gelukkig kun je veel soorten groenten en fruit invriezen, zoals spinazie, broccoli, aardbeien en bessen. Was het fruit en de groenten, snijd ze in stukken en leg ze in een afsluitbare zak of bakje voordat je ze in de vriezer legt. Zo heb je altijd gezonde opties in huis.

Maak gebruik van restjes

Restjes zijn een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen. Maak bijvoorbeeld een salade van de overgebleven groenten en proteïne van de avond ervoor, of gebruik overgebleven rijst om een ​​snelle nasi te maken. Wees creatief en gebruik wat je in huis hebt, voordat je nieuwe ingrediënten koopt.

Wees creatief

Wees creatief met je maaltijden en gebruik de ingrediënten die je al in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een frittata maken met restjes groenten en kaas. Of, maak een pizza met de groenten die je nog hebt en wat restjes vlees. Je zult verrast zijn wat voor lekkers je kunt maken met wat je al in huis hebt. Op deze manier kun je voorkomen dat je onnodig voedsel weggooit en bespaar je ook nog eens geld.

Bewaar voedsel in de juiste porties

Bewaar voedsel in de juiste porties, zodat je alleen hoeft te ontdooien wat je nodig hebt. Hiermee voorkom je dat je te veel ontdooit en daarna alsnog moet weggooien. Gebruik bijvoorbeeld kleine bakjes om restjes in te vriezen, zodat je later alleen de hoeveelheid hoeft te ontdooien die je nodig hebt.

Let op de houdbaarheidsdatum

Let op de houdbaarheidsdatum van voedsel en gebruik het voedsel voordat het bederft. Sorteer bijvoorbeeld je koelkast en voorraadkast op datum en zet de producten die als eerste op moeten vooraan. Zo voorkom je dat je vergeten voedsel weg moet gooien.

Koop slim in

Koop slim in en koop alleen wat je nodig hebt. Ga niet winkelen met een lege maag, omdat je dan eerder geneigd bent om meer te kopen dan nodig is. Koop bijvoorbeeld in kleinere porties als je alleen woont of vraag de verkoper om advies over de houdbaarheid van het product.

Doneer ongebruikt voedsel

Doneer ongebruikt voedsel aan een voedselbank of een ander goed doel. Hiermee kun je iemand anders helpen en voorkom je voedselverspilling. Vaak kun je in de supermarkt ook producten doneren die bijna over de datum zijn, maar nog wel goed te gebruiken zijn.

Voedselverspilling is een probleem dat we allemaal kunnen aanpakken. Door maaltijden te plannen, voedsel op de juiste manier te bewaren en slim in te kopen, kun je voorkomen dat je onnodig voedsel weggooit. Ook de vriezer kan een belangrijke rol spelen bij het langer vers houden van voedsel. Wees creatief met restjes en gebruik wat je in huis hebt, in plaats van steeds nieuwe ingrediënten te kopen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook je impact op het milieu.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.