De belangrijkste verschillen tussen rode en witte wijn

/
De belangrijkste verschillen tussen rode en witte wijn

De belangrijkste verschillen tussen rode en witte wijnNagenoeg iedereen weet dat er verschillende soorten wijn zijn. Als je door de supermarkt loopt, valt dit je snel genoeg op. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen rode en witte wijn. Op het eerste gezicht verschillen deze wijnen alleen in kleur van elkaar. Toch zijn er nog meer verschillen tussen rode en witte wijn. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan vooral verder, want wij hebben hier de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Fermentatie

Een eerste verschil tussen de twee wijnsoorten zit hem in de manier waarop ze gemaakt worden. Te beginnen met rode wijn. Deze wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Nadat ze in een grote tank geplet zijn, blijft er een mengsel van sap en schil over. Dit blijft een aantal dagen in de tank zitten om te fermenteren. Tijdens dit proces worden stoffen uit de druiven omgezet in andere stoffen, zoals alcohol.

Witte wijn kan gemaakt worden van zowel blauwe als witte druiven. Een belangrijk verschil met het maakproces van rode wijn is dat de schillen en het sap niet met elkaar in aanraking komen. Hierdoor heeft witte wijn een lichtere kleur dan rode en bevat het veel minder tannines. Om extra smaak te geven aan witte wijn, kan het gerijpt worden in speciale vaten.

Smaak

Het fermentatieproces verloopt bij witte wijnen veel sneller dan bij rode wijn. Dit heeft invloed op de smaak. Koop je een Nebbiolo wijn? Dan is deze krachtiger van smaak dan de gemiddelde witte wijn. Dit komt doordat rode wijnen een hoger tanninegehalte hebben. Door het snellere fermentatieproces hebben witte wijnen op hun beurt juist een hogere zuurgraad. Dit resulteert in een lichte, frisse smaak.

Serveertemperatuur

Een derde verschil tussen rode en witte wijn zit hem in de serveertemperatuur. Heb je een witte Vigonier wijn gekocht? Bewaar deze dan bij voorkeur in de koelkast. De meeste witte wijnen worden namelijk gekoeld geserveerd. De exacte temperatuur maak hierbij niet heel veel uit, maar hangt vooral van je eigen voorkeur af. Rode wijn wordt doorgaans op kamertemperatuur geserveerd, maar sommige mensen vinden het lekker om de wijn (kort) te koelen voordat ze hem serveren.

Waak ervoor dat je wijnen te koud of te warm serveert. Dit geldt zowel voor rode als witte wijnen. Een te lage temperatuur vermindert de smaakt, terwijl een te hoge temperatuur een wijn juist een zure smaak geeft. Zorg daarom dat je weet wat de beste temperatuur is om wijn te serveren.

Bijpassende gerechten

Tot slot zit er verschil in de gerechten waarbij je rode en witte wijn serveert. Een rode wijn past goed bij rood vlees en gerechten met veel smaak. Bij rundvlees, wild of stoofschotels smaakt een rood wijntje doorgaans heerlijk. Daarnaast kun je rode wijn serveren bij een pasta. Witte wijn smaakt op zijn beurt juist beter bij vis, kip, salade en groente. Weet je niet goed of je een rode of witte wijn moet serveren bij een gerecht? Ga dan op onderzoek uit. Online vind je vaak welke wijn lekker smaakt bij welk gerecht.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.