De functionaliteit van wijnglazen

/
clear wine glass on table
Photo by cottonbro on Pexels.com

Wijnglazen veranderen je perceptie en je ervaring van het drinken van wijn. Een wijnglas is niet zomaar gedesigned om er zo mooi mogelijk uit te zien. De vorm en het design van wijnglazen kent wel degelijk een functie!

De 4 componenten van een wijnglas

De meeste glazen bestaan uit 4 hoofdelementen. Namelijk:

  1. De lip van het glas
  2. De kelk (ballon) van het glas
  3. De stam van het glas
  4. De voet van het glas

Deze 4 elementen zijn er niet zomaar. Ze dienen daadwerkelijk ergens voor!

De lip van het wijnglas

De lip heeft twee functies. De vorm van de lip en de afdronk van de lip. Voor verschillende wijnen kent dit verschillende voorkeuren. Voor een meer aromatische wijn geld dat de diameter van de lip kleiner moet zijn dan de kelk van het glas. Die vorm zorgt er namelijk voor dat de aroma’s van de wijn in het glas blijven hangen. 

Bij andere wijnen zoals bijvoorbeeld Cabernet is het wenselijk om meer lucht mee te nemen om alle smaken en aroma’s goed tot uiting te laten komen. Daarom is de lip van het glas iets wijder en de kelk van het glas iets smaller.

De kelk (ballon) van het glas

De bolling (of ballon) van het glas is alles bepalend voor het vasthouden van aroma’s wanneer dit wenslelijk is. Bijvoorbeeld bij minder aromatische wijnen. Bij wijnen met een sterk aroma is dit niet nodig. Een glas met een hoge rand en een lange kelk is wenselijk wanneer de wijn veel zuurstof moet vasthouden. Dit zal invloed hebben op de manier waarop de wijn zich presenteert aan het smaakpallet.

De stam van het glas

De stam van het glas dient één enkele functie. Naast dat het een elegante uitstraling heeft, berust het doel van de stam van een wijnglas niet op esthetische voorkeuren, maar op de praktische zin ervan. Een wijn dient gedronken te worden op een temperatuur die het smaakprofiel van de wijn optimaliseert naar een absoluut hoogtepunt. Wat zou het dan zonde zijn dat je eigen lichaamstemperatuur daarmee in instemming komt. Niet alleen wil je geen vettige vingerafdrukken achterlaten op de kelk van het glas, het is ook nog eens handig om een wijnglas aan de stam vast te houden om de wijn op de gewenste temperatuur te houden.

De voet van het glas

Wellicht spreekt de functie van de voet van het glas voor zichzelf. Het vormt de stabiele ondergrond voor het glas wanneer je het glas op een vlakke oppervlakte neerzet.

Bent u nieuwsgierig geworden naar meer verschillende wijnglazen of bent u tot de conclusie gekomen dat uw wijnglazen assortiment wellicht niet volstaat? Bekijk dan deze wijnglazen eens!

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.