De lekkerste herfstgerechten!

Overnight oats met warme appel – Ontbijt

Wil je de ochtend beginnen met een top start? Dan is dit recept écht iets voor jou. Dankzij de gebakken appel, walnoten en de yoghurt krijg je ontzettend veel goede voedingsstoffen binnen!

Ingrediënten

  • 130 ml amandelmelk
  • 75 gr yoghurt
  • 45 gr havermout
  • 20 gr walnoten
  • 1 tl chiazaad
  • 0,5 appel
  • 2 tl maple syrup
  • 1 tl kokosolie
  • 2 tl kaneel

Bereiding

Meng als eerste de yoghurt, de amandelmelk, havermout, chiazaad en één theelepel kaneel en maple syrup bij elkaar. Dek dit mengsel af en zet het in de koelkast, voor de ochtend erna. Nu het ochtend is kun je de appels in blokjes snijden – zo groot/ klein als je zelf wilt. Doe daarna diezelfde appels in een braadpan met hete kokosolie. Daarbij voeg je ook het overige kaneel en maple syrup toe, samen met de walnoten. Laat dit warm worden tot dat de appels goed zacht zijn geworden. Pak nu de overnight oats erbij, en roer dat nogmaals goed door elkaar. Voeg daarna de gebakken appel erbij.

Hartige taartjes met paddenstoelen – Voorgerecht

Bij een écht herfstmenu hoort natuurlijk ook een gerecht waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Daarom ook deze heerlijke hartige taartjes, met smeltende ricotta. Geniet ervan met zes personen!

Ingrediënten

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 300 gr paddenstoelen
  • 125 gr ricotta
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 hand geraspte kaas
  • 1 tl tijm

Bereiding

Zet de oven aan op 200 graden Celsius. En zorg ervoor dat het bladerdeeg aan het ontdooien is. Ondertussen snijd je de knoflook en de rode ui in fijne stukjes. Waarna je ze laat fruiten in een pan, samen met olie óf boter. Snijd nu de paddenstoelen – zo groot/ klein als je zelf wilt – en bak die mee, met de knoflook en ui, totdat ze geslonken zijn – al het vocht moet eruit. Voeg hieraan toe wat zout, peper en tijm. Zorg nu dat de ovenschaaltjes ingevet zijn, en leg daar het bladerdeeg in. Vergeet niet om gaatjes in de onderkant te prikken. Leg op de bodem een goede laag met ricotta. Hierboven op gaat het mengsel. Doe er nu een goede strooi met kaas overheen, en zet het in de oven voor ongeveer 25 minuten. Eet smakelijk!

Quiche met pompoen – Hoofdgerecht

Is het wel écht herfst, als je geen gerechten hebt gegeten met pompoen erin? Nee, eigenlijk niet. Daarom maken we ook deze heerlijke quiche met pompoen. Een hoofdgerecht voor vier personen.

Ingrediënten

  • 6 plakjes hartige taart deeg
  • 200 ml kookroom
  • 125 gr ricotta
  • 4 eieren
  • 600 gr pompoen blokjes
  • 1 rode ui
  • 75 gr geitenkaas
  • 100 gr spinazie
  • 1 hand pecannoten
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 el tijm

Bereiding

De open kan alvast voorverwarmen op 180 graden Celsius. Terwijl je ondertussen de ontdooide plakjes deeg kunt verdelen in de vorm. Druk ze goed samen en prik er gaatjes in. Als laatste strooi je er paneermeel overheen. Als je dat gedaan hebt kun je de pompoen blokjes ongeveer vijf minuten laten koken in het water, giet alles daarna af en laat de pompoen dampen. Klop daarna de vier eieren, los van elkaar, in een grote kom. Hierbij voeg je room, ricotta, tijm, zout en peper aan toe. Meng dit goed samen. Snijd ook een ui en voeg dat nu toe samen met de spinazie, verkruimelde geitenkaas én pompoen blokjes. Als alles in de vorm zit kun je er bovenop nog wat extra kaas strooien, samen met de pecannoten. Doe de oven voor drie kwartier in de oven, en laat het daarna een paar minuten afkoelen. Geniet ervan!

Gevulde appels met notenvulling – Nagerecht

Je bent de dag begonnen met een heerlijk ontbijt waar het hoofdonderwerp appel was, maar de dag eindig je er ook mee. Zo gaan we heerlijke appels uit de oven eten met daarin spijs én ijs.

Ingrediënten

  • 50 gr spijs
  • 4 grote appels
  • 1 tl citroensap
  • 30 gr hazelnoten
  • 30 gr pecannoten
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 bolletjes vanille-ijs

Bereiding

Zoals altijd, zet je ook nu de oven alvast op 200 graden. Maak nu een recht gat in de appel, doe dit in het midden zodat de volledig kern eruit is. Dit kun je doen met een speciale appelboor. Daarna snijd je de appel horizontaal door de helft. Daarna meng je de noten samen met het spijs én citroensap tot één mengsel. Schraap iets uit de onderste appel. Zodat er een kuiltje komt waar de vulling in kan liggen. Voeg nu dus de vulling toe aan het onderste plak. Leg daarbovenop de andere plak en steek in het midden een kaneelstok. Besmeer de gehele appel met een dun laagje gesmolten boter. En zet de appels voor 20 minuten in de oven. Laat ze eventjes afkoelen en voeg er een bolletje ijs aan toe!