Welk glas hoort bij welke cocktail?

person preparing rum drink
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

Wellicht drink je ze regelmatig tijdens het stappen, of misschien vind je het meer iets voor op vakantie: een lekkere cocktail. Deze, vaak fruitige, drankjes zijn ook erg leuk om thuis te maken. Ze zijn niet alleen naar wens te creëren, ook zien ze er meestal erg leuk uit. Voor het maken van een goed uitziende cocktail is het dan ook belangrijk dat je het juiste glas gebruikt. Maar welk glas hoort nou bij welke cocktail? Wij leggen het je uit.

Ballonglas 

Een van de meest aangevraagde cocktailsoorten is wellicht toch wel de gin-tonic. Voor deze cocktail, die van oudsher afkomstig is uit Engeland en Spanje, wordt meestal een ballonglas gebruikt. De extra ruimte in dit grote glas zou de smaak van de gin-tonic verrijken. 

Een gin-tonic is een goede cocktail voor beginnende cocktailmakers, omdat je enkel je favoriete gin met een goede tonic hoeft te mengen en dit kunt serveren in een ballonglas vol met ijs. Over het algemeen wordt aangeraden om de verhouding ¼ gin en ¾ tonic aan te houden, maar dit is uiteraard naar smaak aan te passen.

Martiniglas

Voor het schenken van een martini wordt het elegante martiniglas aangeraden. Dit glas is met zijn lange steel speciaal ontworpen voor het vermijden van contact tussen de hand en het drankje. Een martini wordt namelijk zonder ijs geschonken en lichaamswarmte kan de smaak, en daarmee de kwaliteit, van de martini dan ook op een negatieve wijze beïnvloeden. Daarnaast zorgt de kegelvorm van het glas ervoor dat de inhoud van het drankje op de juiste wijze gemixt blijft, wat voorkomt dat de martini een bittere smaak kan krijgen. 

Margaritaglas

Ook de margarita is een cocktail dat geschonken wordt in een uniek glas. De brede rand van dit stijlvolle maar ook praktische glas zorgt ervoor dat het zout aangebracht kan worden zonder dat er een grote kans is dat dit in het drankje belandt. Daarnaast stimuleert de grote opening het reukzintuig en kun je optimaal genieten van de geur van limoen en tequila. 

Overige glazen 

Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden van glazen die gebruikelijk zijn voor het schenken van kenmerkende cocktailsoorten. Echter staat het je vrij om de cocktails die jij wilt schenken, of die je wellicht zelf samenstelt, te schenken in een tumbler glas naar keuze.

Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij APS Glass & Bar Supply voor verschillende soorten Tumbler glazen. Met deze glazen maak jij van elke cocktail een feestje!