Een goede keukenchef ben je niet zomaar: de 5 eigenschappen die het verschil maken

man and woman wearing black and white striped aprons cooking
Photo by Elle Hughes on Pexels.com

Je eigen tegenstander

Ten eerste ben je als keukenchef zelf je grootste tegenstander. Als jij niet het uiterste uit jezelf haalt, hoe wil je dat dan uit anderen halen? Bovendien ben je als keukenchef het voorbeeld. Als jij bijvoorbeeld niet nauwkeurig werkt en overal rommel achterlaat, zal dat effect hebben op diegene die voor je werken. 

Leiderschap

Als je wil dat anderen naar je luisteren is het belangrijk dat je leiderschap toont. Sommige keukenchefs kiezen voor autoritair leiderschap. Dat is wel verklaarbaar. Het is namelijk belangrijk dat je tijdens het koken niet een leiderschapsstijl kiest die om te veel overleg vraagt. Immers is daar geen tijd voor. Je moet met relatief korte opdrachten snel iets duidelijk maken. Wil je de mensen betrekken? Dan is het handig om dat in een overleg te doen, niet als er gekookt wordt. 

Tip: lees hier alles over autoritair leiderschap

Goed kunnen plannen

Je moet als keukenchef goed kunnen plannen. Dus je moet precies weten hoelang iets duurt en wat je in de keuken tot je beschikking hebt. Daarbij moet je tegelijkertijd snel kunnen schakelen. Als er iemand uitvalt moet je dat immers kunnen oplossen met de planning. Ook als iemand iets laat aanbranden, is het tijd om snel te schakelen.

Passie uitstralen

Een keukenchef dwingt niet alleen respect af door goed leiderschap. Het is ook belangrijk dat je met hart en ziel betrokken bent bij je vak en je mensen. Passie is onontbeerlijk. Het is de motor van je motivatie. Daarmee inspireer je anderen ook. Bovendien: als de passie eruit is, dan proeven de gasten dat.

Keuzes maken

Je moet goed beslissingen kunnen nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende zaken:

  •  Is iemand goed genoeg voor in de keuken?
  •  Wat komt er op de menukaart? Is het rendabel?
  •  Hoe ga je ermee om als er iets in de keuken kapotgaat? 
  • Wat doe je met lastige klanten?
  • Welke ingrediënten koop je waar?

Het is niet altijd de chef-kok die al die beslissingen neemt. Alleen het is zeker ook goed om mee te denken. Immers is het je vak als keukenchef om net dat stapje extra te lopen.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.