Een lekker glaasje wijn bij het avondeten of bij een bijzondere gelegenheid: we zijn er gek op. En van oudsher is dat heel vaak een Franse wijn. Niet zo gek, want Frankrijk is regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld, met heerlijke smaken. Welke wijnen uit welke streken moet je echt eens geprobeerd hebben? We zetten drie fijne streken voor je op een rijtje.
De duurste eerst: Bourgogne
Bourgogne is geen romantische wijnstreek, maar wel eentje die heel veel geld heeft verdiend aan wijn. Hier is zelfs de duurste wijn ooit verkocht. Tijdens een veiling werd een fles Domaine de la Romanée-Conti uit 1945 verkocht voor 558.000 euro. Dan zou je kunnen denken: ‘Dat is een uitschieter’, maar nee: Bourgogne is een hele dure streek qua wijnen. Wil je hier een keer een wijntje vandaan halen, dan kun je maar beter een goed gevulde portemonnee meenemen.
Gelukkig kun je in Nederland gewoon relatief goedkoop een flesje Bourgogne wijn scoren. Je moet het dan wel doen met de wat jongere jaren, maar dat doet niets af aan de authenticiteit van de wijnen. Alleen in Bourgogne kan men wijnen maken zoals ze dat in Bourgogne doen!
De Loire
De Loirevallei is een bijzondere plek voor wijnen. Vooral het historische stadje Chinon in Touraine is een bekende producent van volle, aromatische wijnen. Rood fruit, een stevige ruggengraat en fijne tannine zijn de kenmerken voor de wijnen uit deze streek. Biologisch telen is hier heel belangrijk, en de wijn zelf wordt ongefilterd op fles gebracht.
De basis van een goede Chinon wijn zijn drie soorten druiven: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Chenin Blanc. Vrijwel alle wijnen uit Chinon worden gemaakt van Carbenet Franc. Dat is namelijk de druif die zorgt voor de echte typische smaak van een Chinon wijn. De mensen in deze streek zijn er zo kieskeurig in, dat de eerder genoemde druiven de enige soorten zijn waarvan je een Chinon wijn mag maken.
De meest romantische wijnstreek van Frankrijk
Frankrijk is toch nog altijd het land van de romantiek, en dan mag je de meest romantische wijnstreek van het land niet overslaan. Dat is met recht toch wel de Provence. De paarse lavendelvelden uit het boekje over Frankrijk, staan namelijk voornamelijk in de Provence. De lavendelvelden moeten hun bekendheid delen met druiven – er staan hier maar liefst 430 wijngaarden waar je als wijnliefhebber niet raakt uitgekeken.
De regio Provence strekt zich uit vanaf de kust tot aan de bergen, dus er valt hier genoeg te scoren. Deze streek kun je niet bezoeken zonder een kofferbak vol wijn mee te nemen op de terugweg naar Nederland.