Hoe beïnvloeden gezonde voedingspatronen onze professionele sportprestaties?

Iedereen weet inmiddels wat gezond eten is en we proberen er allemaal op te letten wat we elke dag door de mond naar binnen schuiven. Iedereen weet dat bewegen gezond is en we hebben bijna allemaal wel een stappenteller. Die zit tegenwoordig gewoon in je basis app-pakket van je smartphone. Sporten wordt gelukkig ook weer populair na twee lange jaren van thuiszitten. Hoe combineer je deze twee dingen, de juiste voeding en sport? Wat moet je allemaal weten over sportvoeding? In dit artikel laten we je dat zien.

Sportvoeding

Twee jaar hebben we stilgezeten. We kunnen het bijna niet meer geloven. Hoeveel we online streamden, Netflix werd onze beste vriend. En wat waren we blij met al die nieuwe online casino’s waar we graag een potje online poker speelden of de spannende Darts live wedstrijden konden volgen. We hadden daardoor gelukkig iets te doen, wat ons thuisleven iets minder saai maakte.

Maar toen dat allemaal voorbij was, gingen we sporten, en beter eten. Die twee samen vergen wat opzoekwerk, dus verdiepen we ons in hoe we ons goed kunnen voeden zodat we fit genoeg zijn om te sporten, vooral als we dat op professioneel niveau doen. Maar ook voor de gewone sporter is het belangrijk om op sportvoeding te letten, dat weten we inmiddels ook.

Een gezond voedingspatroon is gebaseerd op de schijf van vijf. Dat betekent groenten en fruit (vooral veel groene groenten), granen, rijst, brood, twee liter water per dag, kaas en zuivel. Vis, peulvruchten en vlees (bij voorkeur vleesvervangers) zijn ingrediënten die niet mogen ontbreken in ons eetpatroon, zeker als we sporten. Door deze voedselproducten allemaal dagelijks te consumeren, zorg je ervoor dat je de juiste voedingsstoffen, mineralen en vezels binnenkrijgt.

Wanneer mag je jezelf een sporter noemen

Eigenlijk geldt de schijf van vijf voor iedereen. Dus ook voor mensen die niet sporten, maar voor sporters zijn deze ingrediënten echt onmisbaar. Als je één keer per week jogt, sport je al. Drie keer per week een uur fietsen of wandelen of één keer per week naar de sportschool gaan, wordt beschouwd als een sportniveau en dan moet je zorgen voor de juiste sportvoeding.

Calorieën

Als je sport, verlies je calorieën, die je tijdens het sporten verbrandt. Je moet daar wat van aanvullen, zodat je sneller herstelt van je inspanning. Anders raak je vermoeid, wat je prestaties beïnvloedt. Vul je tekorten aan met gezonde ingrediënten uit de bekende schijf van vijf. 

Eiwitten

Neem extra eiwitten als je sport; het activeert het herstelvermogen van je spieren. Je zult sneller herstellen van je sport en je fit voelen voor de volgende training. Per kilogram gewicht moet je minstens 1,6 gram eiwitten binnenkrijgen. Bij krachttraining loopt dit zeker op tot 1,8 gram tot bijna 2 gram eiwit. Daarom nemen sporters die aan krachttraining doen vaak eiwitsupplementen. Er is een verschil in eiwitten, het is beter om hoogwaardige eiwitten te consumeren (vlees, vis, zuivel en eieren) dan een dubbele dosis normale eiwitten (kaas, melk en yoghurt bijvoorbeeld).

Aminozuren zijn de bouwstenen van onze eiwitten. Ze zorgen voor het transport en de opslag van voedingsmiddelen. Daarnaast dragen de aminozuren bij voor de vorming van nieuwe cellen. Aminozuur maakt energie vrij, waardoor je beter kunt herstellen. Als sporter is het dus belangrijk dat je een eiwit neemt dat het hoogste aantal aminozuren heeft. En dat zijn die eerder genoemde hoogwaardige eiwitten. Als je het moeilijk vindt om eiwitten in voeding te vinden, kun je als sporter ook eiwitshakes nemen.

Tenslotte

Als je sport, moet je goed voor jezelf zorgen. Naast het eten van voedsel uit alle schijven van de schijf van vijf, moet je ook extra ingrediënten nemen om de eenvoudige reden dat je lichaam moet herstellen na het sporten. Houd dat in gedachten. Sporten is goed voor je, maar dan wel met de juiste voeding.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.