Hoe kies je de juiste wijn?

//

Voor ieder moment is er de juiste wijn te vinden. Maar hoe kom je nu precies tot de juiste keuze? Er zijn verschillende punten om op te letten. De ene keer een bijzondere wijn, de andere keer een goede allrounder: het is maar net waar je aan toe bent. En dan zijn er ook nog de vele wijnstijlen om uit te kiezen. Lees verder voor onze tips.

Topwijn

Soms is het tijd voor een absolute topwijn. Om een bijzondere aangelegenheid te vieren bijvoorbeeld, of gewoon omdat je er trek in hebt. Voor deze momenten kies je een wijn van een hoogwaardige kwaliteit uit, om echt van te genieten. Neem er de tijd voor. Er zijn genoeg bijzondere wijnen om uit te kiezen. Een mooi voorbeeld is Amarone wijn, behorend tot de top van de Italiaanse wijnen. Het is een fluweelzachte rode wijn met intense aroma’s van bijvoorbeeld vanille en donker fruit. De wijn is gemaakt van deels gedroogde druiven, die ruim honderd dagen hebben gedroogd. De druiven gaan dus niet direct van de stok naar het vat, maar kennen eerst een apart proces. Dit zorgt voor een extra intense, geconcentreerde smaak. Een sublieme wijn om te drinken, op de momenten die ertoe doen.

Aangelegenheid

We gaan nog wat verder in op de aangelegenheid. Een mooi moment vraagt dus om een bijzondere wijn, zoals je hierboven leest. Maar ook voor de meer gewone, alledaagse momenten zijn er natuurlijk bijpassende wijnen te vinden. Maak het op zo’n moment zo speciaal als je zelf wenst! Heb je trek in een lekkere wijn op de vrijdagavond, om het weekend te vieren? Sommige wijnsoorten zijn simpelweg altijd goed, zoals Malbec wijn. Dit is uiteraard nog steevast een uitstekende, geliefde wijn, die regelmatig in de prijzen valt. Heerlijk bij een goed diner of een gezellige borrel, om maar wat te noemen. Op die manier kun je voor verschillende momenten de juiste fles wijn selecteren. Of je nu trek hebt in volle rode wijn op een gure dag of een frisse witte wijn als de zon zich laat zien. Denk ook een keer aan bubbels, voor extra feestelijkheid. Of ga voor rosé op een zomerse dag. Zo blijf je variëren.

Wijn en eten

Ga je wijn en eten combineren? Op basis van de gerechten die je in gedachten hebt, selecteer je bijbehorende wijn. Zo past Malbec wijn uitstekend bij rundvlees, lamsvlees of wild, net zoals veel andere rode wijnen. De krachtige smaken van de wijn en van het eten complimenteren elkaar. Bij een lichtere maaltijd, zoals een salade of een gerecht met vis, serveer je juist een frisse witte wijn. Bij een diner met meerdere gangen is het mooi om dit op te bouwen. Zo zit er een goede balans in het geheel.

Goed jaar

Neem ook het wijnjaar mee in de selectie. Er zijn immers goede en minder goede wijnjaren: dit kun je eenvoudig opzoeken als je een bepaalde wijnsoort of -streek in gedachten hebt. Verschillende factoren spelen een rol bij de groei en oogst van de druiven. Denk aan de temperatuur, het aantal zonuren en het moment van de oogst. Door de weersomstandigheden zitten hier jaarlijks weer verschillen in. Ook ziekten kunnen een factor zijn, zoals schimmels of andere plagen.

Smaakprofiel

Wijnen kennen uiteenlopende smaakprofielen. Van licht en fris tot krachtig en vol: wat zijn hierin je voorkeuren? Je kunt steevast dezelfde voorkeur hebben of hiertussen afwisselen – dat is uiteindelijk een hele persoonlijke kwestie. Zorg in ieder geval dat je de verschillende profielen herkent. Zo is er ook de fruitige wijn, of de sappige wijn. Tropisch of juist strakdroog, het is een duidelijk verschil. Zuurgraad, intensiteit, complexiteit: allerlei factoren spelen een rol in de samenstelling van de wijn. Dat is nu juist zo mooi, want er is voor iedereen een ideale wijnsmaak te vinden.

Hoewel de keuze voor de perfecte wijn heel persoonlijk is, kun je zeker rekening houden met de bovenstaande punten. Welke wijn ga jij binnenkort drinken?