Inductie Steelpan: 6 beste inductie steelpannen van 2023 op een rij

/

Ben jij van plan om een nieuwe inductie steelpan te kopen? Is jouw oude steelpan misschien gedateerd geraakt in de jaren of ga je verhuizen en passen je pannen niet op de nieuwe warmtebron? Wij hebben in dit artikel al je vragen over steelpannen beantwoorden. Je krijgt een lijst met de 6 beste inductie steelpannen van 2023 en ook geven wij je koop tips bij het aanschaffen van je nieuwe inductie steelpan. Waar moet je bijvoorbeeld op letten en welke verschillende inductie steelpannen zijn er eigenlijk precies? Lees nu dit artikel om erachter te komen.  

6 beste inductie steelpannen

BK profiline steelpan 

Deze pan staat bij ons boven aan de lijst voor steelpannen die jij in 2023 zeker moet hebben. Hij is namelijk voor alle doeleinden geschikt. Zo kan hij op elektrisch, gas en hallogeen goed presteren, maar ook inductie en een keramische kookplaat moeten geen probleem zijn voor deze pan. Als klapper op de vuurpijl kan je deze steelpan ook nog eens gebruiken in de oven. Dus maak jij de beste gerechten waarbij je een steelpan zo nu en dan in de oven moet zetten dan is dit de juiste pan. 

De steelpan is gemaakt om in de vaatwasser te doen. Daarnaast heeft hij een klein randje waarmee je heel handig kan schenken. Dit wordt dus zeker geen grote knoeiboel. Deze pan is 16 centimeter in doorsnede, maar deze pannen heb je ook in grote vormen. Dus het gaat vooral om dit model van BK, de Profiline. De naam zegt het ook eigenlijk al. Wanneer je deze steelpan koopt weet je zeker dat je er professioneel mee uit de voeten kan. Ben jij die professionele thuiskok, dan is dit misschien wel de pan die jij nodig hebt. 

Benieuwd naar de BK Profiline steelpan? Kijk dan hier

WMF Mini steelpan 

Dit merk zegt je misschien niet gelijk zo veel. Maar dit zijn betaalbaar en zeer goede pannen om in de keuken te hebben. Deze pan is voorzien van een handige deksel waardoor jij de warmte binnen de pan kan houden bij bepaalde gerechten. Ook is dit een roestvrijstalen pan met koude handgrepen. Wanneer jij dus een gerecht maakt op hoog vuur dan zal je zeker niet je handen verbranden. Daarnaast kan deze pan op eigenlijk alle warmtebronnen goed functioneren en mede daarom staat deze steelpan zo hoog in onze lijst. 

Het gewicht van de pan zelf is nog geen kilo, maar je kan aan het materiaal voelen dat het niet zomaar een pan is. Omdat ze bij WMF zelf vertrouwen op de kwaliteit van deze pan krijg je ook nog eens een fabrieksgarantie van maar liefst twee jaar erbij. Natuurlijk moet je de pan dan wel op de juiste manier gebruiken. Let er dus bijvoorbeeld op dat je het juiste formaat haalt bij de grote van je warmtebron. Deze steelpan is niet voorzien van een antiaanbaklaag dus je moet altijd goed koken met olie of boter. Je houd hem langer goed door de steelpan schoon te maken met de hand. 

Benieuwd naar de WMF Mini steelpan? Kijk dan hier

BK Q-linair Master steelpan 

De naam doet al een hele hoop vermoeden en dat is toch ook wel echt zo. Deze pan is een prijswinnaar en één van de beste op de markt. De reden dat hij bij ons niet boven aan staat is omdat hij ook een stuk duurder is dan de andere pannen. Maar wanneer jij alleen maar het beste wil dan zouden wij zeker adviseren om voor deze professionele steelpan te gaan. Ook omdat je hem kan gebruiken op allerlei verschillende warmtebronnen. Deze pan is ook nog eens goed stapelbaar doordat de handgreep zeer hoog zit. 

De reden dat dit een award winnende steelpan is omdat hij hoge randen heeft en hoogwaardige grepen. Deze grepen worden niet heet, maar zijn wel van solide staal gemaakt. Daarnaast heeft hij dus opstaande randen. Hierdoor wordt afgieten een stuk makkelijker dan bij andere steelpannen. Ook heeft hij twee verschillende schenk stukken aan beide kanten. Hierdoor maakt het niet uit hoe je de pan vast hebt en hoef je nooit moeilijk over te pakken wanneer je wil gaan schenken. Deze hoog geborstelde roestvrij stalen steelpan is voor ons de beste op de markt en voldoet aan alle eisen die je verwacht bij een goede steelpan. 

Benieuwd naar de BK Q-linair Master steelpan? Kijk dan hier

Eva Solo Nordic Kitchen Steelpan

Wil jij een steelpan met een mooi design in plaats van al dat ijzerkleurige? Dan is dit misschien wel een steelpan voor jou. Hij is wat duurder in prijs maar dat heeft alles te maken met het design waarvoor ze hebben gekozen. De handgrepen zijn van eikenhout, dus deze kan je beter niet boven het vuur houden. Maar hierdoor wordt de warmte minder. Daarnaast is deze steelpan enorm licht in het gewicht. Ten opzichte van andere steelpannen is dit toch wel de lichtste die wij in onze lijst hebben. 

Naast dat hij er dus zo mooi uitziet heeft deze steelpan nog een groot voordeel. De binnenzijde is voorzien van een duurzame Slip-Let coating. Dit is een nieuw soort coating waardoor je minder olie of boter dan normaal hoeft te gebruiken. Op deze manier hoef jij minder vet te koken en dat is dan weer gezond. Hij is heel makkelijk schoon te maken juist door deze coating. Helaas kan je hem beter niet in de vaatwasser doen, maar moet je hem schoonmaken met de hand. 

Benieuwd naar de Eva Solo Nordic Kitchen steelpan? Kijk dan hier 

DUCQ Koperen steelpan 

Dit is een pan die gelijk opvalt. Dat is namelijk omdat hij een donkerroze tint heeft. Dit komt namelijk doordat hij gemaakt is van koper. Koperen pannen zijn over het algemeen niet goedkoop en ook deze pan van DUCQ is dat zeker niet. Maar een koperen steelpan heeft veel voordelen. Er zit namelijk een bodem in van drie lagen die helemaal doorloopt tot de bovenzijde. De binnenzijde is voorzien van roestvrijstaal en de buitenkant dus van goed geleidend koper. De reden dat dit soort steelpannen in professionele keukens worden gebruikt heeft alles te maken met dit koper. Wij leggen het uit. 

Koper geleid goed. Hierdoor heb je niet alleen de bodem die heet wordt, maar alle kanten worden heeft. Daardoor warmt je gerecht geleidelijk aan op. Dit is een groot voordeel aan deze pannen en hierdoor zijn ze ook duurder dan een doorsnee steelpan. Ook heeft hij een handige aanduiding van de maat in de binnenzijde en is hij voorzien van een deksel. Wanneer jij deze pan goed blijft onderhouden kan die je leven lang mee.  Hij mag namelijk ook nog eens op alle warmtebronnen inclusief een oven. 

Benieuwd naar de DUCQ Koperen steelpan? Kijk dan hier

Tefal Aroma Steelpan (met deksel)

Ben je opzoek naar de perfecte steelpan? Dan heeft Tefal een zeer betaalbaar model op de markt gebracht. Het is de Tefal Aroma Steelpan met deksel. Deze heeft de befaamde en alom bekende thermo-spot technologie van Tefal. Hierdoor weet je precies wanneer je steelpan heet genoeg is of wanneer hij nog even wat langer op het vuur moet staan. Daarnaast komt hij met een speciale schenkrand, hiermee kan je dus makkelijker jus op een bord gieten of pasta afgieten zonder problemen. 

We benoemen in deze lijst natuurlijk de steelpannen die geschikt zijn voor op inductie. Deze steelpan van Tefal weet het nog beter te maken. Zo is hij geschikt voor werkelijk alle warmtebronnen. Hierbij is het wel opletten dat wanneer je hem al op gas hebt gebruikt hij niet meer op inductie gebruikt kan worden. Andersom is echter wel mogelijk. 

Benieuwd naar de Tefal Aroma Steelpan (met deksel)? Kijk dan hier

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van inductie steelpannen 

Een steelpan klinkt als een aankoop die je misschien zo hebt gedaan, maar toch zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten wanneer jij een steelpan wil kopen. Zo moet je bijvoorbeeld letten op de warmtebron die jij in huis gebruikt. Niet alle steelpannen zijn zomaar voor alle warmtebronnen geschikt. Daarnaast wil je een goede grote uitkiezen en moet je letten op de materialen die worden gebruikt. Denk hierbij ook aan een antiaanbaklaag. Deze kan ervoor zorgen dat jij veel langer met je pan doet dan normaal. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat jij hem zelf natuurlijk goed onderhoud. Dit om de levensduur te verlengen. 

Warmtebron: 

Welke warmtebron gebruik jij? Voordat je een steelpan wil kopen moet je zeker zijn dat de pan werkt op jouw warmtebron. Omdat je zo veel verschillende warmtebronnen hebt kan dat soms een probleem worden. Je hebt bijvoorbeeld, gas, inductie, elektrisch of keramisch. Al deze warmtebronnen hebben weer een andere steelpan nodig die erop kan werken. Maar toch is er ook een oplossing. Bepaalde steelpannen maken het mogelijk om op verschillende soorten warmtebronnen goed te fungeren. Dit maakt ze ideaal in het gebruik. Ga jij bijvoorbeeld verhuizen, dan kan je altijd gewoon je steelpannen meenemen naar het volgende adres.  

Grote van de pan: 

Nu komen we bij de grote van de pan. Dit is niet alleen belangrijk voor de hoeveelheid die je wil gaan koken, maar ook weer voor de warmtebronnen. Op hoeveel pitjes kook jij normaal en weet je hiervan de afmetingen. Deze zijn belangrijk wanneer jij gaat koken. Vooral bij een warmtebron als keramisch of inductie is het belangrijk dat de steelpan binnen de randen blijft. Anders heb je kans dat hij niet goed werkt en dit wil je voorkomen. Let dus goed op bij het kopen van een steelpan dat je meet hoe groot die is. 

Duurzame materialen: 

Je wil ook een steelpan kopen die langere tijd mee kan gaan. Dit doe je door te kijken naar een aantal dingen. Kijk naar antiaanbaklaag, zit deze er eigenlijk op? Ook kan je kijken of het hier gaat om een roestvrijstalen pan. Een roestvrijstalen pan biedt garantie dat hij nog jaren mee kan gaan. Ook wil je een pan die een sterk en solide handgreep heeft. Kies die niet voor een pan met een plastic handgreep. Deze kan stel stuk gaan of zelfs smelten wanneer hij te warm wordt. Slim om hier dus naar te kijken.  

Antiaanbaklaag 

Dit zegt eigenlijk gelijk al wat het betekent. Het gaat hier om een laag die niet aanbakt wanneer jij er iets lang in kookt. Antiaanbaklagen gaan in de jaren achteruit. Maar wanneer jij een steelpan aanschaft met een goede antiaanbaklaag zal je zien dat hij lange tijd mee zal gaan. Om je pan zo lang mogelijk goed te houden kan je hem het beste met de hand afwassen en met een niet al te ruwe spons hem schoonmaken. Wanneer je gebruik maakt van een staalspons dan maak je de antiaanbaklaag stuk en kan jij je steelpan al binnen de kortste keren bij het grofvuil doen. 

Achtergrond: Wat is een inductie steelpan en welke verschillende soorten heb je? 

Een steelpan is kleine tot middelgrote pan met een langere handgreep. Dit wordt ook wel de steel genoemd. Deze steelpan wordt vaak gebruik voor kleine hoeveelheden voedsel in te koken. Door de steel kan je hem makkelijk verplaatsen, maar ook schenken als dat nodig is. Bij grotere pannen zie je bijna nooit een steel. Dit heeft er vooral mee te maken dat zo’n op een grotere pan met inhoud geen zin heeft. Deze heeft vaak kleinere handgrepen waaraan je hem kan vasthouden. Een grappig extra weetje. De steelpan kan je ook in het donker aan de hemel vinden. De grote beer en de kleine beer worden namelijk ook wel steelpannen genoemd. Maar dit heeft natuurlijk niet zo veel met koken te maken.

Er zijn een aantal verschillende soorten steelpannen. Dit zit hem vooral in de grote van de steelpan. Maar ook de kwaliteit maakt natuurlijk verschil. 

Een rvs-steelpan 

Een roestvrijstalen steelpan heeft vaak een langere levensduur. De pan zal namelijk niet roesten wanneer hij in aanraking komt met water. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een coating die voorkomt dat het staal in contact komt met water. Maar in het geval van een roestvrijstalen steelpan zal je zien dat de gehele pan bestaat uit rvs-materiaal. 

Kleine of grote steelpan 

Afhankelijk van wat je gaat koken kan je kiezen voor een grotere of een kleinere steelpan. In sommige gevallen kan je zelfs een gewone koekenpan gebruiken, maar wanneer je bijvoorbeeld eitjes wil koken wordt er toch vaak gebruik gemaakt van een gewone steelpan. Deze steelpannen worden vaak geleverd met een handige bijpassende deksel. 

Conclusie: 

Wij zien bij steelpannen dat het toch wel echt een verschil maakt voor welke kwaliteit je wil gaan. Kwalitatief goede pannen zijn vaak een stuk duurder. Dit heeft alles te maken met de duurzaamheid van de pan. Er zijn veel technologische ontwikkeling op gebied van pannen. Denk hierbij aan keramische pannen en meer van deze coatings. Deze zorgen er dus voor dat er veel verschil zit per pan. Wij zouden dus adviseren om te investeren in een goede set pannen van hoogwaardige kwaliteit. Dan heb je er nog jarenlan