Lekkere wijn kopen? Handige tips!

//

Geniet je thuis graag van een goed glas wijn? Je hebt helemaal gelijk! Om de beste wijnen in huis te halen, zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden bij de selectie. Hoewel het natuurlijk een kwestie is van smaak, delen we ook graag deze algemene tips – hier heeft iedereen iets aan.

 

Blijf variëren

Het is lekker makkelijk om steeds dezelfde wijn in huis te halen. Maar eerlijk is eerlijk: dat is wel een beetje saai. De wereld van wijn is enorm, maak daar juist gebruik van! Blijf nieuwe smaken proberen. Het is geen punt als een wijnsoort een keer minder goed in de smaak valt. Dan weet je dat voor de volgende keer. Het kan zomaar zo zijn dat je je nieuwe favoriete wijnsoort ontdekt. Drink je bijvoorbeeld weleens Rioja wijn? Het bekendste wijngebied van Spanje staat goed op de kaart vanwege de gerenommeerde wijnen. Ga voor een wijn met pit, met tonen van donker en rood fruit, vanille, specerijen en fruit. En zo valt er voor een heleboel wijnsoorten iets te zeggen natuurlijk.

 

Korting en deals

Wijnen die sowieso in de smaak vallen, kun je uiteraard met korting inslaan. Maak bij wijn kopen gebruik van deals, zoals korting bij het halen van een grotere verpakking. Of probeer juist eens een nieuwe wijn die is afgeprijsd, om te achterhalen of dit in de smaak valt. Het is alleen maar makkelijker om te experimenteren met wijn, door slim gebruik te maken van kortingen. De meeste wijnen kun je best een tijdje laten staan thuis – al is het wel de moeite waard om dit vooraf nog even te controleren.

 

Druivensoort

De druivensoort die gebruikt wordt bij wijn zegt natuurlijk veel over de smaak. Check daarom altijd de druif, en ga het liefst voor een druivensoort die bij jou goed in de smaak valt. Van de bekende druivensoorten tot juist de zeldzamere soorten, je hebt altijd weer iets om uit te kiezen. Het is ook gebruikelijk om druivensoorten te combineren, voor een meer gebalanceerde smaak.

 

Herkomst

Let altijd op de herkomst van de wijn, qua land of streek. Het kan zomaar zo zijn dat je favoriete wijnlanden of -regio’s hebt. Hier kun je dan natuurlijk steeds weer voor kiezen! Maar blijf ook lekker afwisselen tussen de wijnstreken, want iedere streek heeft weer iets unieks te bieden. Zo smaakt wijn uit Duitsland heel anders dan wijn uit Argentinië, om maar een groot onderscheid aan te duiden. Het is in ieder geval altijd interessant om even te checken waar een bepaalde wijn vandaan komt, als je een nieuwe fles op het oog hebt. Dit zegt vaak al veel over de smaak.

 

Beschrijving

Met name als je nog nieuw bent in de wereld van wijn, is het slim om de beschrijving te lezen. Hierop vind je namelijk allerlei informatie, van druivensoorten tot smaak. Op die manier weet je alvast een beetje wat je van een bepaalde wijn kunt verwachten. Je leert hier ook veel van! Let wel, de beschrijving klopt niet altijd (volledig). Het is toch ook zeker nog een kwestie van proeven en uitproberen.

 

Wijn en spijs

Ga je wijn en spijs combineren? Let dan goed op de combinaties die je maakt. Je kunt handig gebruik maken van schema’s, waarin per wijnsoort precies staat vermeld welk eten hier lekker bij is. Ook op het etiket is dit doorgaans te vinden. Of misschien heb je juist al een bepaald gerecht in gedachten, waar je de ideale wijn bij uit kunt kiezen. Of het nu gaat om een uitgebreid diner of een kleine borrel, je maakt er met doordachte keuzes zeker een spektakel van.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.