Maak je eigen bieretiket 101

Etiketten kun je voor verschillende gelegenheden nodig hebben. Het is al helemaal leuk om ze zelf te maken voor bijvoorbeeld een verjaardag of andere soort viering. Het maakt je kado toch net wat persoonlijker. Een bier etiket maken is het perfecte voorbeeld van een etiket dat grappig is om aan een ander te geven, maar je kunt er natuurlijk ook een maken voor je eigen creatie. Leer hier hoe je ermee aan de slag kunt gaan. 

Thema

Voordat je echt begint aan het maken van de etiketten, is het goed om duidelijk te hebben wat je als ontwerp in gedachten hebt. Het kan dan helpen om te denken aan een soort thema. Op onder andere de website van Avery kun je dit soort etiketten laten maken. Denk vooral aan een paar dingen, zoals: huisstijl, kleurenpalet, lettertype, lettergrootte en meer. Het thema moet passen bij jouw merk of bij wat jij in gedachten hebt.

Informatie

Het etiket moet er uiteindelijk natuurlijk wel zo echt mogelijk uitzien en vandaar dat overige informatie er ook op moet staan. Hierbij kun je denken aan alle wettelijk verplichte informatie, zoals de naam van het bier en het alcoholpercentage, maar ook de ingrediënten en eventuele waarschuwingen. Verder moet je het batchnummer en de netto hoeveelheid erop zetten. Dit zijn eigenlijk de standaard punten om te onthouden, maar je kunt uiteraard zoveel toevoegen als dat je zelf wilt. 

Ontwerp

Dan is het tijd om echt aan de slag te gaan. Verzamel eerst de foto's als deze nodig zijn en kies een leesbaar lettertype. Zorg ervoor dat alle belangrijke informatie duidelijk leesbaar is. Dat betekent dus ook meteen dat veel lettertypen meteen afvallen. Kies maximaal 5 eigenschappen om te bepalen welk lettertype het beste past. Als je een vriendelijk lettertype wilt, ga dan voor een ronde en gemakkelijk leesbare stijl. Voor een zelfverzekerd lettertype kun je beter iets strakker en met meer hoofdletters kiezen. Meet de afmetingen van het flesje waarop het etiket zal worden geplakt. Natuurlijk is het belangrijk dat alles er goed op past. Het is mogelijk dat je niet meteen tevreden bent, maar je kunt proberen een aantal voorbeelden te maken.

Testen

Voordat je veel afdrukt of laat afdrukken door een bedrijf, print je een testexemplaar uit om ervoor te zorgen dat de afmetingen kloppen en dat het er goed uitziet. Anders is het namelijk zonde. Mocht je echt blij zijn met hoe het eruitziet, kun je er meerdere laten printen. Tot slot is het ook een optie om de etiketten te lamineren of op een andere manier te beschermen tegen vocht, zodat ze langer meegaan. Als je dit door een expert laat doen, zullen ze dit zelf al aangeven. Als je alles zelf afdrukt, zul je het ook zelf moeten doen, maar je kunt er uiteindelijk wel langer van genieten.

 

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.