Ghreline: Het “honger hormoon” uitgelegd

//
Ghreline Het “honger hormoon” uitgelegd

Gewicht verliezen kan moeilijk zijn, maar het onderhoud van uw gewicht na een dieet is nog veel moeilijker. Uit onderzoek blijkt dat een groot percentage van de lijners binnen een jaar al het gewicht terugkrijgt dat ze hebben verloren.

Gewichtstoename is gedeeltelijk te wijten aan de eetlust en gewichtsregulerende hormonen van uw lichaam, die proberen vet te behouden en zelfs opnieuw te verkrijgen.

Ghreline, het hongerhormoon, speelt een belangrijke rol omdat het je hersenen signaleert om te eten.

De niveaus stijgen tijdens een dieet en verhogen de honger, waardoor het moeilijk wordt om af te vallen.

Hier is alles wat u moet weten over dit hormoon en hoe het onder controle te houden.

Wat is Ghreline?

Ghreline is een hormoon dat in de maag wordt geproduceerd. Het wordt vaak het hongerhormoon genoemd en wordt soms lenomoreline genoemd.

Het reist door je bloedbaan en naar je hersenen, waar het je hersenen vertelt honger te lijden en voedsel op te zoeken.

De belangrijkste functie van ghreline is om de eetlust te vergroten. U verbruikt meer voedsel, neemt meer calorieën in en slaat vet op.

Bovendien heeft het invloed op uw slaap / waakcyclus, gedrag waarbij u op zoek bent naar beloning, smaaksensatie en koolhydraat metabolisme.

Dit hormoon wordt geproduceerd in uw maag en uitgescheiden wanneer uw maag leeg is. Het komt in de bloedbaan en beïnvloedt een deel van de hersenen dat bekend staat als de hypothalamus, die uw hormonen en eetlust regelt.

Hoe hoger je niveaus, des te hongeriger je wordt. Hoe lager je niveaus, hoe voller je voelt en hoe gemakkelijker het is om minder calorieën te eten.

Dus als je wilt afvallen, het verlagen van uw ghreline niveaus kan nuttig zijn.

Ghreline klinkt misschien als een vreselijk hormonaal dieet. In het verleden speelde het echter een rol bij het overleven door mensen te helpen een gezond niveau van lichaamsvet te behouden.

Deze dagen, als u te weinig eet of worstelt om aan te komen, kunnen hogere ghreline-niveaus u helpen meer voedsel en calorieën per dag te consumeren.

Kortom: Ghreline is een hormoon dat een signaal naar je hersenen zendt om hongerig te voelen. Het speelt een sleutelrol bij het reguleren van de calorie-inname en het vetgehalte van het lichaam.

Wat zijn de oorzaken dat ghreline niveaus stijgen?

Ghreline niveaus stijgen meestal voor een maaltijd, wanneer uw maag leeg is. Daarna nemen ze kort daarna af, als uw maag vol is.

Terwijl je zou kunnen veronderstellen dat zwaarlijvige mensen hebben een hoger niveau, zijn ze wellicht gevoeliger voor de effecten ervan. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat hun niveaus lager zijn dan die in lean people.

Ander onderzoek suggereert dat zwaarlijvige mensen mogelijk een overmatig actieve ghreline-receptor hebben, bekend als GHS-R, die leidt tot een verhoogde calorie-inname.

Maar ongeacht hoeveel lichaamsvet je hebt, de ghreline niveau’s nemen toe en je krijgt honger als je aan een dieet begint. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam, dat je probeert te beschermen tegen uithongering.

Tijdens een dieet neemt je eetlust toe en nemen je niveaus van het volheidshormoon leptine af. Uw stofwisselingspercentage neigt ook aanzienlijk af te nemen , vooral wanneer u calorieën gedurende lange perioden beperkt.

Om voor de hand liggende redenen kunnen deze aanpassingen het aanzienlijk moeilijker maken om gewicht te verliezen en het uit te houden.

Uw hormonen en de stofwisseling proberen zich aanpassen om opnieuw al het gewicht dat je verloren hebt terug te winnen.

Kortom: Ghreline niveaus kunnen stijgen tijdens een dieet, waardoor de honger toeneemt en het moeilijker wordt om af te vallen.

Ghreline niveaus stijgen meestal voor een maaltijd, wanneer uw maag leeg is. Daarna nemen ze kort daarna af, als uw maag vol is

Hoe uw niveaus veranderen tijdens een dieet

Binnen een dag na het begin van een dieet, zullen je ghreline niveaus omhoog gaan. Deze verandering gaat door in de loop van weken.

Bij één onderzoek bij mensen werd een stijging van 24% gevonden in ghreline niveau bij een dieet van 6 maanden.

In een andere 3 maanden durende dieetstudie met gewichtsverlies ontdekten onderzoekers dat de niveaus bijna verdubbelden van 770 naar 1.322 pmol / liter.

Tijdens een 6-maanden bodybuilding dieet, dat een extreem laag niveau van lichaamsvet door middel van strenge dieetbeperkingen bereikt, ghreline steeg met 40%.

Deze trends suggereren dat hoe langer je eet – en hoe meer lichaamsvet en spiermassa je verliest – hoe hoger je niveaus zullen stijgen.

Dit maakt je hongeriger, dus het wordt veel moeilijker om je nieuwe gewicht te behouden.

Kortom: Ghreline niveaus nemen aanzienlijk toe bij een dieet met gewichtsverlies. Hoe langer het dieet, hoe meer je niveaus zullen toenemen.

Lees ook eens:

Hoe ghreline te verlagen en honger te verminderen

Ghreline lijkt een hormoon te zijn dat niet direct kan worden bestreden met medicijnen, diëten of supplementen.

Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om een ​​gezond niveau te behouden:

  • Vermijd gewicht uitersten: Zowel obesitas en anorexia veranderen ghreline niveaus
  • Goede nachtrust: Slechte slaap verhoogt uw niveaus, en is gekoppeld aan meer honger en gewichtstoename.
  • Toename van de spiermassa: Hogere hoeveelheden vetvrije massa of spiermassa worden geassocieerd met lagere niveaus.
  • Eet meer eiwitten: Een eiwitrijk dieet verhoogt de volheid en vermindert honger. Eén van de mechanismen hierachter is een verlaging van ghreline.
  • Handhaven van een stabiel gewicht: Drastische gewichtsveranderingen en jojo-diëten verstoren belangrijke hormonen, waaronder ghreline.
  • Schommel met je calorieën: Perioden van hogere calorie-inname vermindert het honger-hormoon en verhoogd leptine. Één studie vond 2 weken op 29 – 45% meer calorieën ghreline niveaus met 18% gedaald.

Kortom: Een stabiel gewicht handhaven, lange dieetperiodes vermijden, meer eiwitten eten en meer slapen, kan helpen de ghreline-niveaus te optimaliseren.

Tot slot

Ghreline is een zeer belangrijk honger hormoon.

Het speelt een belangrijke rol bij honger, eetlust en voedselinname. Hierdoor kan het grote gevolgen hebben voor uw succes met gewichtsverlies en onderhoud.

Door een duurzaam en aangenaam dieetplan te hebben, kun je het jojo-dieet vermijden dat grote gewichtsschommelingen veroorzaakt en een negatief effect op je hormonen heeft.