Palmolie: goed of slecht?

//
Palmolie goed of slecht

Over de hele wereld neemt het palmolieverbruik toe. Het is echter een zeer controversieel voedingsmiddel.

Enerzijds is gemeld dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt.

Aan de andere kant kan het risico’s voor de gezondheid van het hart opleveren. Er zijn ook zorgen over het milieu in verband met de gestage toename van de productie.

Dit artikel gaat uitgebreid in op palmolie en de effecten ervan op gezondheid, milieu en duurzaamheid.

Wat is palmolie?

Palmolie komt van de vlezige vrucht van oliepalmen. Ongeraffineerde palmolie wordt soms rode palmolie genoemd vanwege zijn roodoranje kleur.

De belangrijkste bron van palmolie is de Elaeis guineensis boom, afkomstig uit West- en Zuidwest-Afrika. Het gebruik ervan in deze regio dateert al meer dan 5000 jaar geleden.

Een vergelijkbare oliepalm, bekend als Elais oleifera, komt voor in Zuid-Amerika, maar wordt zelden commercieel gekweekt. Een hybride van de twee planten wordt echter soms gebruikt bij de productie van palmolie.

De afgelopen jaren is de groei van de oliepalm uitgebreid naar Zuidoost-Azië, inclusief Maleisië en Indonesië. Deze twee landen produceren momenteel meer dan 80% van de palmolievoorziening in de wereld.

Net als kokosolie , palmolie is halfvast bij kamertemperatuur. Het smeltpunt ervan is echter 35 ° C, wat aanzienlijk hoger is dan 24 ° C voor kokosolie. Dit komt door de verschillende vetzuursamenstellingen van de twee oliën.

Palmolie is wereldwijd één van de minst dure en meest populaire oliën, goed voor een derde van de wereldwijde productie van plantaardige olie(1).

Het is belangrijk op te merken dat palmolie niet moet worden verward met palmpitolie.

Hoewel beide afkomstig zijn van dezelfde plant, wordt palmpitolie geëxtraheerd uit het zaad van de vrucht. Het biedt verschillende voordelen voor de gezondheid.

Kortom: Palmolie komt van palmbomen afkomstig uit Afrika, waar het al duizenden jaren wordt geconsumeerd. Het is halfvast bij kamertemperatuur en verschilt van palmpitolie in voedingssamenstelling.

Hoe wordt het gebruikt?

Palmolie wordt gebruikt om te koken en wordt ook toegevoegd aan veel kant-en-klare levensmiddelen in uw supermarkt.

De smaak wordt als hartig en aards beschouwd.

Sommige mensen beschrijven de smaak als vergelijkbaar met wortel of pompoen.

Deze olie is een hoofdbestanddeel in het West-Afrikaanse en tropische gerechten, en het is vooral goed geschikt voor curries en andere pittige gerechten.

Het wordt vaak gebruikt voor bakken of braden omdat het een hoog rookpunt van 232 ° C heeft en stabiel blijft onder een hoog vuur.

Palmolie wordt soms toegevoegd aan pindakaas en andere notenpasta’s als stabilisator om te voorkomen dat de olie zich afscheidt en uitzakt op de bovenkant van de pot.

Naast notenpasta, kan palmolie worden gevonden in verschillende andere voedingsmiddelen, waaronder:

  • Granen
  • Gebakken producten zoals brood, koekjes en muffins
  • Eiwitrepen en graanrepen
  • Chocolade
  • koffiemelk
  • Margarine

In de jaren tachtig werd palmolie in veel producten vervangen door transvetten vanwege bezorgdheid dat het nuttigen van tropische oliën de gezondheid van het hart in gevaar zou kunnen brengen. Echter, nadat studies de gezondheidsrisico’s van transvetten blootlegden , hervatten voedingsfabrikanten palmolie.

Deze olie is ook te vinden in veel niet-voedingsproducten, zoals tandpasta, zeep en cosmetica.

Bovendien kan het worden gebruikt om biodiesel te produceren, die als alternatieve energiebron dient.

Kortom: Palmolie wordt gebruikt bij het koken, vooral in West-Afrikaanse keukens en curries.Het wordt ook aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen, producten en brandstoffen.

Samenstelling van voedingsstoffen

Hier is de voedingswaarde van een eetlepel (14 gram) van palmolie:

  • Calorieën: 114
  • Vet: 14 gram
  • Verzadigd vet: 7 gram
  • Enkelvoudig onverzadigd vet: 5 gram
  • Meervoudig onverzadigd vet: 1,5 gram
  • Vitamine E: 11% van de ADH

Alle calorieën uit palmolie komen uit vet . De vetzuurafbraak is 50% verzadigde vetzuren, 40% enkelvoudig onverzadigde vetzuren en 10% meervoudig onverzadigde vetzuren.

De belangrijkste vorm van verzadigd vet i n palmolie is palmitinezuur, dat 44% van zijn calorieën bijdraagt. Het bevat ook grote hoeveelheden oliezuur en kleinere hoeveelheden linolzuur en stearinezuur.

Het roodachtig-oranje pigment van rode palmolie is afkomstig van antioxidanten die bekend staan ​​als carotenoïden, waaronder bèta-caroteen, die je lichaam kan omzetten in vitamine A.

In gefractioneerde palmolie wordt het vloeibare deel verwijderd door een kristallisatie- en filterproces. Het resterende vaste deel is hoger in verzadigd vet en heeft een hogere smelttemperatuur.

Kortom: Palmolie is 100% vet, waarvan de helft verzadigd is. Het bevat ook vitamine E en rode palmolie bevat antioxidanten, carotenoïden genaamd, die je lichaam kan omzetten in vitamine A.

Het kan gezondheidsvoordelen hebben

Palmolie is in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder de bescherming van de hersenfunctie, het verminderen van risicofactoren voor hartziekten en het verbeteren van de vitamine A-status.

Hersengezondheid

Palmolie is een uitstekende bron van tocotrienolen, een vorm van vitamine E met sterke antioxiderende eigenschappen die de gezondheid van de hersenen kan ondersteunen.

Dier- en mensstudies suggereren dat de tocotrienols in palmolie kunnen helpen de delicate meervoudig onverzadigde vetten in de hersenen te beschermen, de progressie van dementie te vertragen, het risico op beroerte te verminderen en de groei van hersenlaesies te voorkomen.

In een twee jaar durend onderzoek onder 121 mensen met hersenletsel, bleef de groep stabiel die palmolie-afgeleide tocotrienols tweemaal daags innam, terwijl de groep die een placebo kreeg last had van laesie.

Hartgezondheid

Palmolie is gecrediteerd met het bieden van bescherming tegen hartziekten.

Hoewel sommige studieresultaten zijn gemengd, lijkt deze olie over het algemeen gunstige effecten te hebben op risicofactoren voor hartziekten, waaronder het verlagen van “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van”goede”.

Een grote analyse van 51 studies wees uit dat het totale en LDL-cholesterolgehalte lager was bij mensen die palmolierijke voeding volgden dan degenen die een dieet met veel transvetten of myristine en laurinezuur gebruikten.

In een recente studie van drie maanden werd gekeken naar de cholesterolverlagende effecten van palmolie gemaakt van een hybride van Elaeis guineensis en Elaeis oleifera bomen.

In deze studie consumeerden mensen dagelijks 25 ml (2 eetlepels) olijfolie of een hybride palmolie. Gebaseerd op een daling van het LDL-cholesterol met 15% in beide groepen, suggereerden onderzoekers dat deze palmolie “het tropische equivalent van olijfolie” genoemd kon worden.

Desalniettemin is het belangrijk op te merken dat een verhoging of verlaging van het LDL-cholesterolniveau alleen het risico op hart- en vaatziekten niet kan voorspellen. Er zijn veel andere factoren betrokken.

Een gecontroleerd onderzoek in 1995 suggereerde echter dat palmolie de progressie van de ziekte zou kunnen vertragen bij mensen met een vastgestelde hartaandoening.

In deze 18 maanden durende studie vertoonden zeven van de 25 mensen die met de olie werden behandeld verbeteringen en 16 bleven stabiel. Daarentegen ervoeren 10 van de 25 mensen in de placebogroep ziekteprogressie en geen van hen vertoonde verbetering.

Verbeterde vitamine A-status

Palmolie kan de vitamine A-status helpen verbeteren bij mensen die een tekort hebben of het risico lopen op een tekort.

Studies bij zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden hebben aangetoond dat het consumeren van rode palmolie vitamine A-spiegels in hun bloed verhoogt, evenals in hun zuigelingen die borstvoeding krijgen.

Eén studie toonde aan dat mensen met cystische fibrose, die moeite hebben met het absorberen van in vet oplosbare vitaminen, een stijging van de bloedspiegels van vitamine A hebben ervaren na dagelijks twee tot drie eetlepels rode palmolie te hebben ingenomen.

Van rode palmolie is ook aangetoond dat het vitamine A-spiegels helpt verhogen bij volwassenen en jonge kinderen.

In feite rapporteerde een onderzoek uit India dat kinderen in de kleuterklas die 5 ml (1 theelepel) per dag hadden genomen, een grotere toename van het vitamine A-gehalte hadden dan kinderen die vitamine-A-supplementen kregen.

Kortom: Palmolie kan de hersenfunctie helpen beschermen, risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen en vitamine A-spiegels verhogen bij bepaalde mensen.

Potentiële gezondheidsrisico’s

Hoewel de meeste studies hebben aangetoond dat palmolie een beschermend effect heeft op de gezondheid van het hart, hebben anderen melding gemaakt van tegenstrijdige resultaten.

Een studie werd uitgevoerd bij vrouwen met een hoog cholesterolgehalte.

Het toonde aan dat niveaus van kleine, dichte LDL (sdLDL) – het type cholesterol dat is gekoppeld aan hartziekte – met palmolie is toegenomen, maar met andere oliën is afgenomen. Een combinatie van palmolie en rijstvliesolie verminderde echter het sdLDL-gehalte.

Een andere studie wees uit dat sdLDL niet veranderde in de groep die palmolie consumeerde, terwijl grote LDL-deeltjes toenamen. Grote LDL-deeltjes worden als minder waarschijnlijk beschouwd om hartaanvallen te veroorzaken dan kleine, dichte LDL-deeltjes.

Andere studies hebben een stijging van het LDL-cholesterolniveau gemeld als reactie op de consumptie van palmolie. In deze studies werden de LDL-deeltjesgrootten echter niet gemeten.

Het is belangrijk op te merken dat dit alleen potentiële risicofactoren zijn en geen bewijs dat palmolie daadwerkelijk hartaandoeningen kan veroorzaken.

Eén dierstudie suggereert echter dat het consumeren van olie die herhaaldelijk is opgewarmd plaque-afzettingen in de slagaders kan veroorzaken als gevolg van een afname van de antioxidantactiviteit van de olie.

Wanneer ratten voedsel aten dat palmolie bevatte die 10 keer was opgewarmd, ontwikkelden ze gedurende zes maanden grote arteriële plaques en andere tekenen van hartziekte, terwijl ratten verse palmolie niet kregen.

Kortom: Palmolie kan bij sommige mensen bepaalde risicofactoren voor hartziekten verhogen.Herhaaldelijk opwarmen van de olie kan de antioxidantcapaciteit verminderen en bijdragen aan de ontwikkeling van hartziekten.

Geschilpunt met betrekking tot palmolie

Er zijn verschillende ethische kwesties met betrekking tot de effecten van palmolieproductie op het milieu, dieren in het wild en gemeenschappen.

In de afgelopen decennia heeft de toenemende vraag geleid tot een ongekende groei van de palmolieproductie in Maleisië, Indonesië en Thailand.

Deze landen hebben vochtige, tropische klimaten die bij uitstek geschikt zijn voor het telen van oliepalmen.

Om oliepalmplantages te accommoderen, worden tropische bossen en veengebieden echter vernietigd.

Een recente analyse wees uit dat 45% van het land in Zuidoost-Azië dat momenteel wordt gebruikt voor palmolieproductie was voorheen regenwoud in de jaren ’90, waaronder meer dan de helft van alle palmolie plantages in Indonesië en Maleisië.

Verwacht wordt dat ontbossing verwoestende gevolgen zal hebben voor het broeikaseffect, aangezien de bossen een cruciale rol spelen bij het terugdringen van broeikasgassen door koolstof uit de atmosfeer te absorberen.

Bovendien veroorzaakt de vernietiging van inheemse landschappen veranderingen in het ecosysteem die de gezondheid en diversiteit van dieren in het wild bedreigen.

Vooral met betrekking tot de impact op bedreigde soorten zoals Borneose orang-oetans, die met uitsterven worden bedreigd als gevolg van habitatverlies.

Er zijn ook meldingen geweest van mensenrechtenschendingen door palmoliebedrijven, zoals het zonder toestemming verwijderen van landbouwgronden en bossen, het betalen van lage lonen, het bieden van onveilige arbeidsomstandigheden en het aanzienlijk verminderen van de kwaliteit van het leven.

Gelukkig zeggen experts dat er meer ethische en duurzame methoden zijn.

Zo bleek uit een analyse van 2015 dat beperking van de uitbreiding van nieuwe palmolieplantages naar gebieden zonder bossen en planten alleen in gebieden met een lage koolstofvoorraad de uitstoot van broeikasgassen tot 60% zou kunnen verminderen.

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) is een organisatie die zich inzet om de olieproductie zo milieuvriendelijk, cultureel gevoelig en duurzaam mogelijk te maken.

Ze geven alleen RSPO-certificering aan producenten die zich aan hun normen houden door bepaalde richtlijnen te volgen, waaronder:

  • Geen opheldering van bossen of gebieden die met uitsterven bedreigde soorten, kwetsbare ecosystemen of gebieden die kritisch zijn om te voorzien in elementaire of traditionele gemeenschapsbehoeften.
  •  Aanzienlijk minder gebruik van pesticiden en branden.
  •  Eerlijke behandeling van werknemers, volgens de lokale en internationale normen voor arbeidsrechten.
  •  Informeren en overleggen met lokale gemeenschappen voor de ontwikkeling van nieuwe oliepalmplantages op hun land.

Kortom: Tropische bossen en veengrond vervangen door palmoliebomen verwoest het milieu, de natuur en de kwaliteit van leven van mensen.

Tot slot

Palmolie is een van de meest gebruikte olie in de wereld.

De effecten van de productie op het milieu, de gezondheid van wilde dieren en het leven van inheemse volkeren zijn echter zeer zorgwekkend.

Als u palmolie wilt gebruiken, koop dan ethische, RSPO-gecertificeerde merken.

Omdat u vergelijkbare gezondheidsvoordelen van andere oliën en voedingsmiddelen kunt krijgen, is het waarschijnlijk het beste om andere vetbronnen te gebruiken voor de meeste dagelijkse behoeften.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.