Hoeveel couscous per persoon? Een gids voor de juiste hoeveelheid

/
Hoeveel couscous per persoon heb je nodig?

Ben je ook wel eens in de war over hoeveel couscous je per persoon nodig hebt? In dit artikel zullen we je het antwoord geven en meer informatie geven over couscous. Couscous is een graanproduct gemaakt van tarwemeel gemengd met water. Het is een voedzame basis voor maaltijden en wordt veel gegeten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Gemiddeld heb je 75 gram ongekookte couscous per persoon nodig, maar er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de eetlust van de persoon en het gerecht dat je maakt. Om couscous af te wegen, kun je het beste een weegschaal, maatbeker of eetlepel gebruiken. Er zijn ook verschillende bereidingsmethoden, zoals wellen en stomen. Kies de methode die het beste bij je past en geniet van je couscousmaaltijd!

Couscous is een graanproduct en bestaat uit kleine korreltjes gemaakt van tarwemeel gemengd met water.

Wat is couscous eigenlijk precies?

Voordat we ingaan op de vraag hoeveel couscous je nodig hebt, willen wij je graag eerst iets meer vertellen over het product zelf. Couscous is een graanproduct en bestaat uit kleine korreltjes gemaakt van tarwemeel gemengd met water. Veel couscous is gemaakt van tarwemeel waaruit de graanvezels al verwijderd zijn. Kies echter liever voor couscous met voldoende graanvezels (meer dan 2,1 gram per 100 gram), zoals de volkoren variant.

Lees meer: Wat is couscous?

Hoe wordt couscous gemaakt?

Het tarwemeel waarvan couscous gemaakt wordt, groeit voornamelijk in Noord-Afrika en Zuid-Europa, maar ook in de VS en Canada. Deze durumtarwe wordt in de fabriek gemengd met water en vervolgens gestoomd. Er ontstaan kleine korreltjes die aan elkaar geplakt zijn. Met messen worden deze kleine balletjes uit elkaar gehaald en gedroogd.

Gedroogde couscous kun je in een zakje of pakje in de supermarkt kopen. Door er kokend water aan toe te voegen, of door het te stomen, ontstaat er een luchtige structuur wat je als basis voor een maaltijd kunt gebruiken. Voedzaam én lekker.

Waar wordt couscous gegeten?

Couscous wordt vooral gegeten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In Noord-Afrika is het zo ongeveer het nationale gerecht, net zoals aardappelen in veel westerse landen het nationale gerecht zijn en rijst in veel Aziatische landen. Elk land heeft wel weer zijn eigen specialiteiten. Neem bijvoorbeeld Tunesië. Daar maken ze het gerecht pittiger door er harissa aan toe te voegen.

Hoeveel couscous per persoon heb je nodig?

Nu we weten wat couscous precies is, gaan we eens dieper in op de vraag hoeveel gram je per persoon nodig hebt. Het antwoord is gemiddeld 75 gram per persoon. Ongekookt. Maar … om nu echt de juiste hoeveelheid te bepalen dien je nog wel rekening te houden met een aantal factoren.

Kleine eters, of een grote eter

Met 75 gram zit je vrijwel altijd goed. Hiermee heb je een mooie hoeveelheid voor een gezonde en voedzame maaltijd. Eten er ook kinderen mee? Dan kun je wat minder gebruiken. Of eet er juist een grote eter mee? Doe dan liever wat extra korrels in de pan. Probeer het een aantal keer uit en uiteindelijk weet je precies hoeveel couscous je precies nodig hebt.

Welk gerecht maak je met couscous?

De hoeveelheid die je nodig hebt is ook afhankelijk van het gerecht dat je ermee wilt maken. Serveer je het als bijgerecht bij bijvoorbeeld een heerlijke stoof vol verse groenten (zoals broccoli of bloemkool) en vlees, dan zul je wellicht minder nodig hebben dan wanneer je het in een salade gebruikt. Op zoek naar inspiratie voor recepten? Koop dan een receptenboek speciaal voor couscous.

Hoe kun je couscous het beste afwegen?

Om couscous af te wegen kun je het beste een weegschaal gebruiken. Heb je geen weegschaal bij de hand? Gebruik dan een maatbeker. 75 gram couscous komt ongeveer overeen met 75 ml op de maatbeker. Ben je op de camping of in een vakantiehuisje en heb je helemaal niets bij de hand? Gebruik dan een eetlepel. Met ongeveer 6 à 7 eetlepels couscous per persoon zit je wel goed.

Hoeveel water heb je dan nodig?

Maar dan zijn we er nog niet. Er zijn twee manieren om de witte korrels klaar te maken. De traditionele manier is door het te stomen, maar je kunt het ook laten wellen. Kies je voor wellen, dan heb je een vaste hoeveelheid water per persoon nodig.

Wellen

Als je makkelijk en snel wilt doen, dan kun je het beste kiezen voor wellen.

  1. Breng 100 ml water per 75 gram couscous (verschilt per merk, kijk voor de juiste hoeveelheden op de verpakking) aan de kook.
  2. Zodra het water aan de kook is, haal je de pan van het fornuis (of gebruik de waterkoker om het water te verwarmen). Voeg de droge korrels en een scheutje olie aan het water toe.
  3. Roer goed door en doe de deksel op de pan.
  4. Laat het ongeveer een minuut of 5 staan.
  5. Roeren en klaar is Kees. Supersimpel en supersnel.

Stomen

Traditioneel wordt couscous gestoomd. Het is niet de snelste manier, maar als je wat meer tijd hebt, is dat een prima optie.

  1. Vul een pan met water en breng het aan de kook. Weeg de ongekookte couscous af en meng het met een scheutje olie om te voorkomen dat de korrels aan elkaar blijven plakken tijdens het stomen.
  2. Hang een bolzeef in de pan met kokend water, zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.
  3. Vul de zeef met de couscous.
  4. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 15 tot 20 minuten stomen.
  5. Roer de couscous daarna los en hij is klaar om geserveerd te worden.

Met deze handige tips ben je goed op weg om de juiste hoeveelheid couscous per persoon te bepalen. Experimenteer met de hoeveelheden en pas ze aan op basis van de eetlust en het gerecht dat je maakt. Geniet van je heerlijke couscousmaaltijd!

Lees verder: