Pan zonder anti aanbaklaag: Beste Pannen van 2024

/

Wist je dat een koekenpan zonder anti-aanbaklaag gezonder is? Voor heel vee jaren hebben we gedacht van niet. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat de anti-aanbaklaag niet zo gezond is als we hoopten. Tijd om dus eens te gaan kijken wat de beste pannen zonder anti aanbaklaag van dit moment zijn. Lees je mee?

Wist je dat een koekenpan zonder antiaanbaklaag vanzelf een soort antiaanbaklaag gaat creëren. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor teflon, PFOA’s of andere schadelijke stoffen die ook nog eens giftig kunnen zijn. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

De 6 beste pannen zonder anti aanbaklaag 

We hebben speciaal voor jou de beste pannen verzamelend zonder gevaarlijke anti aanbaklaag. 

1. BK Flow Cool Glas Kookpannenset

Deze pannenset is volledig zonder anti aanbaklaag. Maar ben je direct klaar wanneer je deze top set hebt bemachtigd. De BK Flow Cool Glas Kookpannenset is namelijk een 4-delige set met een uniek en volledig veilig afgietsysteem. Je kan er zowel elektrisch mee koken als op gas, halogeen, keramisch en op inductie. Deze pannen kunnen zelfs in de oven. 

Door de stevige grepen heb je perfect grip met deze pannen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk een pan uit je handen laat glippen. Met alle gevolgen van dien. Ook prettig, deze set kan volledig in de vaatwasmachine. Deze set bevat een steelpan van 16 centimeter, een kook pan van 16 centimeter, eentje van 18 centimeter en 1 van 20 centimeter. Uiteraard inclusief 4 bijpassende deksels. Deze pannen zijn dus gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal, waardoor er geen teflon of andere troepjes in zijn verwerkt. Je krijgt ook nog eens 15 jaar garantie op de body van de pannen, puur omdat ze weten dat deze pannen over het algemeen heel netjes blijven. Je kan ze stapelen waardoor ze ruimtebesparend zijn. Een ingekapselde sandwichbodem zorgt ervoor dat de pannen lekker snel heet zijn! Aan de binnenkant van deze pannen vind je ook gemakkelijk de maatverdeling.

Benieuwd naar de BK Flow Cool Glas Kookpannenset? Bekijk deze pannenset zonder antiaanbaklaag hier.

2. Demeyere Proline koekenpan 

Een koekenpan met antiaanbaklaag, deze worden bijna alleen maar verkocht. Maar bepaalde gerechten wil je gewoon klaar maken zonder die antiaanbaklaag. Want deze kan ervoor zorgen dat je gerechten een stuk minder lekker worden. Ook worden er voor biefstukken bijvoorbeeld nooit antiaanbaklagen gebruikt. Deze Demeyere Proline koekenpan is er één die onder andere gebruikt wordt in professionele keukens. 

We zeiden het al even, maar door een professionele pan te gebruiken worden je gerechten nog vele malen beter. Daarnaast zijn deze pannen geschikt om een heel mensenleven mee te gaan. Dat komt omdat ze extra stevig zijn en de handgreep gelast zit in plaats van met een boutje vastgemaakt. Ingrediënten blijven natuurlijk wel sneller kleven omdat hij geen antiaanbaklaag heeft. Maar voor bepaalde gerechten zijn dit soort pannen juist perfect. Vooral voor vleesgerechten die je bereid in veel boter. 

3. Swiss Pro+ |10 delige pannenset 

Deze pannenset ziet er niet alleen prachtig uit! Het is ook volledig, waardoor je direct helemaal klaar bent om te gaan koken. De koperen look is prachtig waardoor deze pannen prachtig straks op de tafel staan. Swiss Pro+ is een 10-delige pannenset die geschikt is voor zowel elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch als voor in de oven. Deze keramische bio-serie zorgt voor gezonde maaltijden die je met een gerust hart kunt opeten. Wat vind je allemaal in deze set? 

Allereerst een koekenpan met een doorsnede van 24 centimeter, eentje van 28 centimeter en een braadpan met een glazen afdekplaat van 28 centimeter en eentje van 24 centimeter. Er zit nog een steelpan bij. Ook zitten er 4 glazen deksels bij deze set. Het is een pannenset die zowel milieuvriendelijk is als goed is. Door de natuurlijke keramische anti-aanbaklaag hoef je niet bang te zijn voor vervelende stoffen die je liever niet in je wilt krijgen. Niet in je eten, maar ook niet inademt wanneer je aan het koken bent. 

Benieuwd naar de Swiss Pro+ |10 delige pannenset? Bekijk dit item hier.

4. Tefal Aroma braadpan

Was Tefal ooit de koning van de anti aanbakpannen, nu weten ze ook prachtige series te maken waarbij je geen ant aanbaklaag nodig hebt. Zoals de Tefal Aroma braadpan. Die zowel op gas, elektrisch, keramisch, halogeen, inductie en in de oven kan. Een veelzijdige pan dus. Er zit een thermospot op deze pan waardoor je perfect kunt bakken en braden. Er wordt hier wel gesproken over een anti-aanbaklaag, maar dat is de natuurlijke laag van deze pan. Het is een titanium extra anti-aanbaklaag die heel sterk is en niet loslaat wanneer je gaat bakken. En dat is wat graag wilt. 

Ook zit er geen PFOA, lood of cadmium in deze pan. Die ook voor giftige stoffen kunnen zorgen wanneer het wordt verhit. Het is een heel dynamische pan waarmee je goed uit de voeten kan wanneer je er mee gaat koken. Ideaal! Ook aan de binnenkant van deze pan vind je een maataanduiding. Je kan in deze pan heerlijke eenpansgerechten maken. Of kies bijvoorbeeld voor een lekker gerecht uit de oven. Deze pan kan het allemaal aan! 

Benieuwd naar de Tefal Aroma braadpan? Bekijk deze pan zonder gevaarlijke anti aanbaklaag hier.

5. Hescom Keramische koekenpan 

Wat we benoemen is een gezonde anti-aanbaklaag. Deze pannen hebben namelijk van zichzelf een anti-aanbaklaag die volledig gezond is en niet bestaat uit teflon of andere gevaarlijke stoffen, zoals PFAS. Dat komt, zoals je ook verderop kan lezen in deze blog doordat deze materialen van zichzelf een anti-aanbaklaag creëren wanneer je ‘m gebruikt. Met de jaren wordt deze anti-aanbaklaag dus juist sterker in plaats van slechter, wat wel gebeurt bij antiaanbaklagen van teflon. 

Terug naar deze pan, want deze pan is heel divers. Je kan ‘m gebruiken op allemaal soorte warmtebronnen. Zoals elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch. Een gerecht afmaken in de oven? Geen probleem, deze pan kan erin. De keramische laag zorgt voor een snelle en gelijkmatige verdeling van de warmte. Door de 100% keramische laag hoef je niet bang te zijn voor teflon en ga zo maar door. Er wordt dus wel gesproken over een anti-aanbaklaag, maar deze is natuurlijk. Deze robuuste pan is zeer handig in gebruik en gaat dus lang mee. Doordat er geen PFAS in de laag zit, hoef je niet bang te zijn voor giftige stoffen. En dat kookt wel net even wat lekkerder! 

Benieuwd naar de Hescom Keramische koekenpan? Bekijk deze pan hier.

6. Koock Amsterdam® Skillet gietijzer 

Dit is een heel zwaar model. En dat komt omdat ‘ie helemaal van gietijzer is gemaakt. Deze koekenpan is geschikt voor heel veel soorten warmtebronnen, waaronder zelfs inductie. Dat komt door de platte onderkant. Maar kan eventueel ook op openvuur en wat te denken van de bbq? Je kan zelf de anti aanbaklaag van deze pan verbeteren door regelmatig de pan te behandelen met een laagje olijfolie. Op deze manier blijft de pan heel erg goed. En dat niet alleen. Op deze manier voorkom je ook nog een roest op de pan. Dat is wel belangrijk bij zo’n gietijzeren pan. Het is gemaakt van voorbewerkt gietijzer, waardoor er niets anders in zit dan gietijzer. En dat is natuurlijk precies waar jij naar op zoek bent. Houd er rekening mee dat als je op inductie kookt je deze zware pannen optilt en niet schuift. Anders krijg je krassen op je blad en dat wil je natuurlijk liever niet. Dat gezegd hebbende: deze gietijzeren pan is een ware kookvriend voor het leven! Zeker wanneer je op zoek bent naar een pan die stabiel is en heel lang mooi blijft. 

Benieuwd naar de Koock Amsterdam® Skillet gietijzer? Bekijk dit item hier.

Beste koop tips: waar moet je opletten bij het aanschaffen van een pan zonder anti aanbaklaag?

Als je voor een koekenpan zonder anti aanpaklaag zoekt, dan zoek je eigenlijk naar een pan zonder teflon. Juist die teflon is niet goed voor ons. Waar we dachten dat dat vroeger dus wel zo was. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een koekenpan wilt kopen zonder anti aanbaklaag? Je leest het in het volgende stuk! 

RVS-pan 

Er zijn dus meerdere soorten materialen waaruit je kan kiezen. Als je gaat voor een pan zonder anti aanbaklaag dan ga je al snel voor een pan van bijvoorbeeld RVS, gietijzer of keramiek. Deze natuurlijke materialen zijn dus niet voor zien van een extra laagje waardoor je vlees minder snel aan brand. Zo is een rvs koekenpan ontzettend sterk en slijt amper. Ook is ‘ie gemakkelijk schoon te maken en niet gevoelen voor materialen met een hoge zuurtegraad zoals citroen of tomatensaus. Een koekenpan van rvs is eigenlijk altijd gemaakt op basis van een meerlaagse bodem, waardoor ‘ie eigenlijk altijd wel geschikt is voor alle soorten fornuizen. Ook inductie. 

Gietijzerenpan

Laten we dan nu eens kijken naar de gietijzeren koekenpan en de keramische koekenpan. Deze twee zijn namelijk ook heel goede keuzes. Een gietijzeren koekenpan is eigenlijk niet kapot te krijgen. Wel is het belangrijk dat je ‘m goed onderhoudt. Dus door na gebruik ‘m met de hand af te wassen en even in te vetten met olijfolie. Ook houdt het goed de warmte vast, waardoor je er heel makkelijk mee kan koken. Je kan deze koekenpan ook vaak zo hup in de oven zetten, omdat er geen plastic handvat aan zit. 

Keramische pan

Die keramische pannen zijn ook heel erg goed. Dat komt omdat hier een natuurlijke antiaanbaklaag in zit. Je hebt daardoor heel erg weinig vet nodig als je gaat bakken. Wat weer goed is voor je gezondheid. Wat wel belangrijk is, is dat je keramische pan ILAG Granitec heeft. Waarom? Deze pan bestaat uiet meerdere lagen keramiek en is 100% vrij van PFOA en PTFE is. Een keramische pan is helaas niet een pan voor het leven. Na verloop van tijd gaan er kleine scheurtjes ontstaan. 

Grootte van de pan

Naast soort pan, heb je natuurlijk ook keuze uit het formaat van de pan. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om direct een set met pannen te kopen, zodat je alle formaten direct in huis hebt. Als je huishouden niet zo groot is, dan heb je ook niet heel veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een koekenpan van 24 of 26 centimeter en een paar pannen met verschillende inhouden. Denk aan 1 liter en 2 liter. 

Pannen zonder antiaanbaklaag hebben ook nog eens een aantal voordelen. Zo krijg je dus geen giftige stoffen binnen, maar ze zijn ook makkelijker schoon te maken. Hoe langer je de pan gebruikt, hoe beter de eigenschappen van de pan worden. Ze gaan dus lang mee en worden beter, terwijl pannen met een anti aanbaklaag eigenlijk slechter wordt. Waardoor je dus op den duur duurder uit bent! Als je kiest voor een pan zonder anti aanbaklaag ben je goed bezig voor je eigen gezondheid, maar óók voor je portemonnee!

Achtergrond: wat is een pan zonder anti aanbaklaag en welke verschillende soorten heb je?

Pannen heb je in alle vormen en maten. Maar een pan zonder anti aanbaklaag is een pan waar je geen teflon of ander materiaal is gebruikt. Vroeger moest je bijvoorbeeld botor of olie gebruiken om ervoor te zorgen dat vlees niet bleef plakken aan de pan. Men wilde hiervoor een oplossing en bedacht dat het beter zou zijn als er een einde zou komen hieraan. Ze kwamen met de anti-aanbaklaag. Klinkt ideaal, maar vorig jaar zijn ze erachter gekomen dat het helaas niet zo goed is voor onze gezondheid. Deze giftige stoffen zijn dus slecht voor onze gezondheid.

Er zijn verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een pan van roestvrijstaal of van gietijzer. Deze pannen zijn zeer geschikt voor bakken en braden. En wist je dat een pan van bijvoorbeeld gietijzer vanzelf een soort anti-aanbaklaag creert. Dit is een natuurlijk vettig laagje, waardoor alles veel minder snel blijft plakken. Je kan ook het beste na gebruik je pannen even invetten met bijvoorbeeld olijfolie. Zo leg je er direct een klein laagje bovenop. 

Naast gietijzer of roestvrijstaal wordt geëmailleerde pannen ook steeds populairder. Het werd eerst heel lang gezien als ouderwets. Iets dat werd gebruikt vanaf begin 1900. Maar kopjes, borden en ook pannen worden steeds vaker weer ingezet. En stiekem staat dat ook nog eens heel gezellig op tafel! Het voordeel van deze pannen is ook dat ze ongelooflijk sterk zijn. Juist door die anti aanbaklaag kunnen ze heel lang mee gaan! En dat is wel zo prettig!

Conclusie

Er zijn dus heel veel verschillende soorten pannen te vinden waar geen anti aanbaklaag meer in te vinden is. Prettig, want die antiaanbaklaag is helaas niet zo gezond als we ooit dachten. Vermijden is dus een goed idee. Door bijvoorbeeld voor een pan te gaan van emaille, roestvrijstaal of gietijzer.