Koksmes: beste koksmessen van 2024 op een rij

/

Je bent gek op koken en snijd iedere dag opnieuw de groentes. Maar eigenlijk heb jij geen één goed mes in huis. Wat je nu kan doen is al je messen laten slijpen, maar je kan ook eens kijken naar goede koksmessen. Of beter nog, de aller beste koksmessen van 2024. Wij hebben een volledige gids gemaakt met de beste koksmessen. Zo kan je kiezen tussen verschillende modellen en prijscategorieën. Maar wanneer je voor één van deze messen gaat zal je zien dat je zeker geen miskoop begaat. 

De 6 beste koksmessen van 2024

Miyabi 7000D GYUTOH 

Over koksmessen wordt vaak gezegd dat je één van de beter in handen hebt. Maar toch ben je dan vaak teleurgesteld wanneer hij binnen mum van tijd alweer onscherp is geworden. Wij hebben daarom gezocht naar het beste koksmes van dit moment en zijn uitgekomen bij de miyabi 7000D GYUTOH. Dit is een professioneel koksmes en wordt dus ook gebruikt in de professionele gaarkeukens. 

Waarom is dit nu zo’n goed mes, vraag jij je misschien wel af. Dit heeft te maken met de lemmeten. Deze zijn gemaakt van meerlaagsstaal in ook nog eens mooie damastpatronen. Hij blijft hierdoor langere tijd scherp en is gemaakt voor ook het grove werk in de keuken. Hij heeft een D-heft waardoor hij altijd in de juiste balans is. Je kan hier zowel grote stukken wild mee snijden als gewoon groentes in de keuken. Een koksmes dus voor alle soorten en maten. 

VDN Japanse damaststaal koksmes 

De reden dat deze bij ons zo hoog scoort is omdat hij boven aan de lijst staan van best beoordeelde koksmessen van 2022. Bij VDN hebben ze alle verschillende koksmessen die je maar wens. Deze is elegant en snijd overal gemakkelijk doorheen. Hij is ambachtelijk afgewerkt en hierdoor weet je zeker dat hij lang mee zal gaan. Want hij is van gehard damaststaal. Het lemmet loopt dan ook door in de handgreep. Hierdoor heb je ook echt het gevoel dat je wat in handen hebt. Dat is prettiger om mee te werken. 

Het is een perfect uitgebalanceerd mes dat vlijmscherpe randen heeft waardoor je moet uitkijken met het snijden. Dit mes komt binnen in een mooie verpakking. Heb jij een vriend of vriendin die graag kookt, dan kan je dit mes ook aan hem of haar cadeau doen. Dit mes is voorzien van 66 lagen koolstof arme roest vrij stalen lagen. Hierdoor zal hij niet snel gaan roesten. Dit koksmes is van de hoogste kwaliteit en zal als je er goed voor zorgt nog jaren meegaan. Met flitsende handbewegingen snij jij alle groentes tot in perfectie. 

Benieuwd naar het VDN Japanse damaststaal koksmes? Kijk dan hier

Latalis Pro Serie koksmes 

Op plek twee in onze lijst staat ook zeker geen verkeerd koksmes. Zo is dit koksmes zoals gewoonlijk 20 centimeter lang en kan je er perfect mee snijden. Je kan zelf kiezen tussen verschillende uitgaves. Hij is namelijk in zwart en in grijs verkrijgbaar. Verder is dit echt een mes voor de toekomst. Zo kan je er nog jaren mee doen wanneer je er goed voor zorgt. Er wordt dan ook een korte handleiding bij gegeven wanneer je het mes aanschaft. Verder komt hij in een klassieke doos. Dit maakt hem toch ook wel een tikkeltje luxe. 

Qua prijs is hij goed te betalen wanneer jij vaak in de keuken staat en koken een echte passie van je is. Met maar liefst 67 lagen van hoogwaardig staal krijg je niet zomaar een mes. Het mes zelf is zo ontworpen dat je er makkelijk mee kan snijden. Hij zorgt voor messcherpe resultaten in de keuken. In het kort is dit mest gemaakt van gehard staal met VG-10 damaststaal. Hij is gebalanceerd ontworpen, dat wil zeggen dat hij niet zomaar uit je handen kan glijden. Dit is een heerlijk koksmes voor in jouw keuken. 

Benieuwd naar het Latalis Pro Serie koksmes? Kijk dan hier  

Kitchen Brothers professioneel koksmes 

Het bewijs dat een goed koksmes niet per se duur hoeft te zijn is dit koksmes. Zo kan je dit koksmes al in huis hebben voor nog geen €22,-. Goedkoper staat hij niet in deze lijst. En de reviews liegen er niet om. Door meer dan 80 mensen wordt dit koksmes beoordeeld als zeer goed. Het lemmet zelf is zoals gebruikelijk bij een koksmes 20 centimeter. Daarnaast heeft hij een hardheid van 58 tot 60 HR. Het handvat is gemaakt van sterk pakkahout wat nog jarenlang mee zal gaan. Hij ligt daarnaast heel prettig in de hand waardoor je fijn kan snijden. 

Dit koksmes is voorzien van high-carbon staal. Dit met een hoog koolstof percentage. Daarnaast heeft hij nog een chroom gehalte van ongeveer 17%. Hierdoor is hij vlekvrij maar ook roest vrij en kan je er van alles mee uithalen zonder dat hij snel bot wordt. Dit koksmes is gemaakt in de Japanse stijl en wij vinden dit toch wel één van de mooiere messen in deze lijst. 

Benieuwd naar het Kitchen Brothers professioneel koksmes? Kijk dan hier

Forged Olive Koksmes 

Wil jij een uniek koksmes in huis halen? Dan is dit het mes dat jij wil kopen. Dit is overigens ook meteen het leukste cadeau voor een hobby kok. Zo krijg je een mes thuis gestuurd met een prachtig lemmet dat uniek is gesmeed. Daarnaast is de handgreep van olijfhout. Dit koksmes wordt met de hand gemaakt. Dus hier komt geen fabriek aan te pas. Dat maakt dat ieder mes dat er gemaakt wordt bij Forged uniek is. Daarom raden wij dit mes aan als cadeau. 

Naast dat het zo’n uniek koksmes is, is hij natuurlijk ook goed. Zo heeft hij een 2,5 millimeter dik lemmet en deze is gemaakt van Japans roestvrij staal. Hij heeft een totale lengte van exact 205 millimeter. Dit zijn de officiële lengtes die een koksmes moet hebben. Hij zal niet snel roesten, als jij hem niet in de vaatwasser doet. Dit mes moet je namelijk met zorg behandelen. Maak dit koksmes zo nu en dan weer scherp bij een professional en je hebt een mes voor het leven. 

Benieuwd naar het Forged Olive koksmes? Kijk dan hier

Diamant Sabatier Riyouri koksmes

Kies je liever voor een koksmes dat gemaakt is voor allround gebruik en wil je iets dat ook iets kleiner is dan de andere messen? Dan moet je gaan voor deze veel verkochte Diamant koksmessen. Ze zijn iets kleiner dan normaal en hebben een lemmet van 15 centimeter. Het staal loopt naadloos door in de handgreep. Dat maakt dit koksmes perfect uitgebalanceerd. De handgreep is van roest vrij staal en heeft een antislipstructuur. Uit je handen glippen gaat dus niet zomaar gebeuren met dit mes. 

De prijs van dit koksmes is zeer zeker goed te noemen. Je hoeft geen bakken met geld uit te geven om toch een kwalitatief goed mes in huis te hebben. Juist omdat het mes uit één stuk bestaat maakt dit het extra hygiënisch. Er kunnen geen bacteriën blijven hangen in de handgreep die in veel gevallen van hout is gemaakt. Een fraaie geschenkdoos krijg je ook bij dit mooie koksmes, dus cadeau doen kan altijd nog. Als extraatje krijg je ook nog eens een levenslange garantie. Dat is hoeveel vertrouwen ze hebben in hun eigen mes. 

Benieuwd naar het Diamant Sabatier Riyouri koksmes? Kijk dan hier

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van koksmessen

Jij wil een koksmes aanschaffen. Dan moet je weten wat je koopt. Je kan een mes van wel € 5000,- kopen, maar geen idee hebben wat je ermee moet doen. Daarom hebben wij een lijst met koop tips samengesteld zodat jij alleen maar de beste keuze kan maken. Ook geven we nog wat tips wanneer je het mes gebruikt hebt om ervoor te zorgen dat je mes zo lang mogelijk meegaat. Van het wassen tot het onderhoud. Een goed mes kan duur zijn en hem laten slijpen is dus zo nu en dan best verstandig. 

Scherpte 

Waar je als eerste aan denkt bij het aanschaffen van een koksmes is hoe scherp hij is. Je kan dit natuurlijk heel makkelijk thuis testen. Dit doe je door een vel papier te pakken en deze te snijden. Je ziet vanzelf hoe makkelijk dit gaat. Wanneer dit al moeilijk gaat, dan kan je hem beter een keer laten slijpen. Ga er ook niet vanuit dat een duur mes gelijk scherp uit de doos komt. Het kan zijn dat jij flink wat werk moet doen om het mes mooi scherp te krijgen. Kijk dus goed naar de reviews in plaats van af te gaan op het plaatje en de prijs. 

Roest vrij

Alles hangt af van de materialen die gebruikt zijn om het mes te maken. Zo bepaalde de hardheid van het staal hoe goed en scherp het mes blijft. Natuurlijk kan een mes met niet hoge hardheid ook bot worden, maar zal dit veel minder snel worden. Dit is ook de reden dat er messen zijn die boven de €300,- uitkomen. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid tijd die er gestoken is in het produceren van dit mes. Voor sommige koksmessen moet je zelfs wachten tot je ze in huis hebt. Er zijn ook messen die niet van roest vrij staal zijn gemaakt. Zo zijn deze vaak van koolstofstaal. Deze zullen enorm snel roesten en zijn geen echte aanraders. 

Keramiek 

Je hebt ook messen die gemaakt zijn van keramiek. Zo zien deze koksmessen er vaak mooi uit en blijven ze enorm lang scherp. Er is alleen één enorm groot nadeel aan een mes van keramiek. Zo kan deze bij een val gelijk breken en heb je er niets meer aan. Je kan dit namelijk niet meer herstellen. Het kan er dus nog zo mooi en design vol uitzien. Ook horen er altijd enorme verkooppraatjes bij koksmessen. Maar uiteindelijk is het gewoon slim om te kiezen voor roest vrij en gehard staal wanneer jij een echt goed mes wil. 

Extra: Slimme tips voor het onderhouden van je mes 

Nu zijn er dus veel tips voor wanneer jij een koksmes wil aanschaffen, maar wanneer jij eenmaal een koksmes in huis hebt wil je ervoor zorgen dat hij lange tijd mee gaat. Een goed mes kan een leven lang in je la liggen. 

Vermijd de vaatwasser 

Wil jij de koksmes goed houden, vermijd dan absoluut de vaatwasser. Deze zal er alleen maar voor zorgen dat je mes enorm snel achteruitgaat. Zo kan je beter wassen met warm water en hem gewoon met de hand afdroogt. 

Gebruik een houten snijplank 

Een hard plastic of kunststoffen plank zorgt ervoor dat je mes snel stuk zal gaan en bot wordt. Wij raden je dus ook aan om een houten snijplank te gebruiken wanneer jij je mes langer goed wil houden. 

Regelmatig slijpen 

Slijp je koksmes regelmatig. Dit kan je natuurlijk zelf doen, maar je kan hiervoor ook een professional vragen. Dit kost vaak tegen de €10,- per mes. Maar zo gaat je mes een stuk langer mee dan normaal. 

Apart van andere messen

Mes op mes is funest voor jouw koksmes. Daarom heb je van die handige messenblokken of een magneetstrip. Schaf een mooie strip aan als jij jouw mes langer goed wil houden. Gooi ze in ieder geval niet bij de andere messen in de la. 

Achtergrond: Wat is een koksmes en welke verschillende soorten heb je? 

Wat is een goed koksmes eigenlijk? Een goed koksmes kan je krijgen voor onder de € 100,-. Je hebt dan koksmessen die een leven lang mee zullen gaan. Een koksmes heeft een lemmet van ongeveer 20 centimeter. Vaak heeft hij een gebogen snijvlak en een rechtere rug. Er zit een enorm scherpe punt aan een koksmes. Ze zijn bedoeld voor verschillende snijtaken. Zo is een koksmes eigenlijk een mes voor van alles. Daarom wordt het ook een koksmes genoemd. Er zijn natuurlijk ook veel variaties in ontwerpen. Zo zijn er bijvoorbeeld Japanse koksmessen, je hebt schilmessen, officemessen en uitbeenmessen. Wij noemen er een paar en leggen uit waar ze voor bedoeld zijn. 

Verschillende koksmessen op een rij: 

Office koksmes:

Dit is het koksmes dat je nodig hebt voor het dagelijkse gebruik. Deze messen kunnen eigenlijk alles schillen maar ook snijden. 

Schil koksmes:

Het schilmes zegt precies wat je ermee moet doen. Omdat het lemmet een beetje is afgeboden kan je verschillende soorten fruit op een makkelijke manier schillen. 

Fileer koksmes:

We zijn aangekomen bij het fileermes. Dit mes is enorm scherm en daarmee heel handig om vlees mee klaar te maken. Maar kijk uit voor je vingers wanneer je dit koksmes gebruikt. 

Originele koksmes:

Het meest originele koksmes is er één die in iedere keuken thuishoort. Zo heeft hij een verzwaard lemmet waardoor je prettig kan snijden. Deze kan je inzetten voor allerlei hak en snijwerken. 

Conclusie: 

Een koksmes is er in allerlei soorten en maten. Maar een echt koksmes is gemaakt van gehard staal. Zo kan hij nog jarenlang meegaan. Wij hebben een lijst van de beste gemaakt en wanneer je een betaalbaar mes wil kijk dan niet gelijk naar de nummer één in de lijst. Dit is misschien de aller beste, maar ook gelijk de allerduurste. Kies je voor een goedkopere hoeft dit niets te zeggen over de kwaliteit van het koksmes.