Er zijn veel verschillende soorten pannen, maar je hebt ook pannen die enkel geschikt zijn voor een bepaald soort gerecht. Zo heb je bijvoorbeeld poffertjespannen, maar je hebt ook pannenkoekenpannen. Over deze laatste gaan we het in dit artikel hebben. We belichten de voor- en nadelen van de pannenkoekenpannen en vertellen je waarvoor de pannen geschikt zijn. Om zo gezond mogelijk te eten wil je ook weten of de pannen PFOA vrij zijn en of ze een goede antiaanbaklaag hebben zodat je pannenkoeken altijd goed blijven. Wij zetten de 6 beste pannenkoekenpannen voor je op een rijtje, waarna je zelf kan kiezen.
6 beste pannenkoekenpannen
Tefal Expertise pannenkoekenpan
De reden dat deze helemaal boven aan in de lijst staat is omdat de beoordelingen van deze pan ontzettend goed zijn. Wij zien dat er enkel goede reviews op deze pannenkoekenpan staan. Dat heeft met een aantal dingen te maken. Je kan heerlijke Hollandse pannenkoeken bakken doordat hij een grotere doorsnede heeft van maar liefst 25 cm. Zo heb je geen kleine Amerikaanse pannenkoeken, maar de lekkere platte Nederlandse. Daarnaast is hij voorzien van een goede antiaanbaklaag. Bij Tefal hebben ze hoe dan ook vaak de beste materialen.
Mocht dit nog niet genoeg zijn dan vind je zoals altijd bij Tefal een hitte indicator in het midden van de pan. De rode stip zal oplichten wanneer de pan warm genoeg is, of juist te heet is Hierdoor kan je zien of je een tandje zachter kan bakken. Het is een veilige pan om te gebruiken omdat hij vrij is van PFOA. Dit is een schadelijke stof die vroeger in alle pannen zat. Door de goede antiaanbaklaag heb je maar weinig boter of olie nodig. Probeer jij dus te koken en bakken met minder olie dan is dit de ideale pannenkoekenpan.
Benieuwd naar de Tefal Expertise pannenkoekenpan? Kijk dan hier.
Tefal Cook Right pannenkoekenpan
Ben jij opzoek naar een pan voor op het gas, op de elektrische kookplaat, de keramische kookplaat of kook jij op halogeen? Dan is dit een goed geprijsde pannenkoekenpan. Doordat hij niet geschikt is voor inductie is hij stukken goedkoper dan de bovenstaande pan. We hebben het wel over 1/3de van de prijs. Daarnaast wordt hij net zo goed beoordeeld als zijn grote broer die op plaats één staat. De reden hiervoor is omdat hij net zo veilig is om in te bakken en een net zo’n mooie doorsnede van 25 centimeter heeft.
Deze pannenkoekenpan is perfect om de beste pannenkoeken te maken die jij ooit hebt gebakken. Dit komt doordat er een lage rand op zit. Hierdoor kan jij de pannenkoeken in een handomdraai kantelen. Ben je een gevorderde pannenkoekenbakker dan doe je dit natuurlijk door de pannenkoek in de lucht te werpen. Deze pannenkoekenpan leent zich daar perfect voor. Wat een groot voordeel is van deze pan: hij kan ook gewoon in de vaatwasser. Zo heb jij nooit meer vieze handen na het koken.
Benieuwd naar de Tefal Cook Right pannenkoekenpan? Kijk dan hier
Keukenhulponline pancake pannenkoekenpan
Dit is een bijzondere pan in vergelijking met de vorige twee. Dit heeft alles te maken met de vormen. Zo kon je met de eerste twee pannenkoekenpannen grotere pannenkoeken maken. Met deze pan kan jij kleinere Amerikaanse pannenkoeken maken. Doordat er 4 kleine rondingen zitten in deze pan kan jij 4 tegelijk fabriceren. Daarnaast kan je hem ook gebruiken als omelet pan. Om het nog iets beter te maken kan je deze pannenkoekenpan gebruiken op elektrisch, gas, inductie, keramisch en halogeen.
Door de vier afgesloten rondingen is dit de ideale pannenkoekenpan voor wanneer jij met grotere groepen bent. Wil jij bijvoorbeeld je kinderen verwennen dan kan je deze koekenpan gebruiken om dat te doen. In de ochtend schotel jij ze binnen de kortste keren heerlijke pannenkoeken voor. Koop je deze pan dan krijg je er ook nog eens een receptenboekje bij. Dit is handig voor wanneer jij de pan wil gebruiken voor meerdere dingen dan alleen een pannenkoek. Ook krijg je verschillende recepten voor pannenkoeken. De vraag is dus wat vind jij lekker en wat voor een pannenkoek ga jij de volgende keer klaarmaken?
Benieuwd naar de Keukenhulponline pancake pannenkoekenpan? Kijk dan hier
Jeroen Meus pannenkoekenpan
In dit lijstje staan nog een pannenkoekenpannen met een keramische coating. Tot nu dan. Een keramische coating zorgt ervoor dat jij je pannenkoeken minder vet hoeft te bakken. Je hoeft namelijk geen gebruik meer te maken van olie of boter. De pannenkoek zal heerlijk door je pan heen glijden zonder problemen. Dit is wel de duurste tot nu toe in de lijst, maar dan krijg je ook wat. Dit is ook de reden dat hij niet op de eerste plek staat. Maar toch staat hij in het rijtje van de beste pannenkoekenpannen.
Tijdens het pannenkoeken bakken wil jij natuurlijk niet je handen verbranden. Deze pannenkoekenpan van Jeroen Meus heeft een ideale handgreep met een siliconen stay-cool cover. Doordat hij van siliconen is gemaakt kan hij tegen hitte. De randen zijn drup vrij. Hierdoor kan jij het beslag erin gieten zonder dat je gaat knoeien. Ook is deze pannenkoekenpan geschikt voor in de vaatwasser. Wil jij je handjes niet vies maken en nog met de hand hoeven afwassen. Dan is dit de koekenpan voor jou.
Benieuwd naar de Jeroen Meus pannenkoekenpan? Kijk dan hier
Le Creuset Les Forgées pannenkoekenpan
Hij komt als laatste in de rij, maar is eigenlijk wel de betere pannenkoekenpan. De reden dat hij zo laag eindigt is omdat hij een adviesprijs heeft van maar liefst € 125,-. Dit is dus zeker geen pannenkoekenpan voor de amateur bakker. Heb jij een pannenkoekenrestaurant of wil jij gewoon altijd het beste van het beste? Dan is zit zeker weten de pannenkoekenpan voor jou. Zo is Le Creuset altijd het beste en dat zie je af aan de beoordelingen die hij heeft gekregen. Je kan deze pan gebruiken op alle warmtebronnen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je nieuwe pannen moet kopen wanneer je gaat verhuizen.
Hij heeft een roestvrijstalen handgreep die niet heet wordt tijdens het bakken. Dat is natuurlijk perfect wanneer jij jouw pannenkoeken onder hete omstandigheden klaarmaakt. Maar wat misschien nog wel het beste is aan deze pannenkoekenpan is dat hij is voorzien van een grote van 28 centimeter doorsneden. Je kan dus heerlijke grote pannenkoeken maken. Of hoe ze dat in Frankrijk zeggen: ‘’crepes’’. Waar je vaak hoort dat de antiaanbaklaag toch niet is wat ervan verwacht werd is dat bij deze pan wel anders. Dit is het beste van het best, maar ook wel prijzig.
Benieuwd naar de Le Creuset Les Forgées pannenkoekenpan? Kijk dan hier
Ballarini Palermo koekenpan
Ken jij het merk Ballarini al? Zij hebben goede professionele koekenpannen voor een schappelijke prijs. Zo hebben ze bijvoorbeeld de Ballarini Palermo koekenpan van 28 centimeter. Deze past perfect thuis in bijna iedere keuken. Hij is ontzettend duurzaam, je kan dus best met een hardmetalen keukenspatel in de pan schrapen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je pan snel kapot is. Al raden wij altijd houten spatels en lepels aan.
Het is een zwaar gesmeden pan. Dit kan je ook voelen wanneer je hem gebruikt, want het gewicht is aanzienlijk. Maar hierdoor staat hij garand voor enorm veel bak en braad plezier. Knapperige en heerlijke bereidingen zijn helemaal wat je kan en mag verwachten wanneer je deze pan aanschaft. Daarnaast is de steel zo ontworpen dat hij koel blijft gedurende het koken. Dit terwijl de koekenpan zelf wel meer dan 230 graden kan worden. Hij is niet te gebruiken om met te flamberen, dat is goed om te weten.

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van pannenkoekenpannen?
Wanneer we een goede pannenset in huis willen hebben we de basis nodig van 3 verschillende pannen. Een kleine koekenpan, een kookpan en een grotere koekenpan of een wok. Maar tegenwoordig willen we meer bereiden dan een pasta of een curry. Zo zijn er veel verschillende koekenpannen en bij iedere pan moet je weer letten op andere dingen bij de aanschaf. Zo zal je bij een pannenkoekenpan moeten letten of ondergrond, goede antiaanbaklaag, maar ook hoe scherp de randen zijn. Hier vind je waar je precies op moet letten wanneer jij een pannenkoekenpan gaat aanschaffen.
De antiaanbaklaag
Bij bepaalde gerechten is de antiaanbaklaag minder belangrijk dan bij anderen. Wanneer jij een steak bereid wil je dit doen in lekker wat olie of boter. Maar bij een goede pannenkoek wil je dit doen in zo min mogelijk olie. Wanneer jouw pannenkoek wordt overgoten in olie zal hij minder lekker zijn en dat is iets wat je absoluut niet wil. Het zoeken naar een pannenkoekenpan met een goede antiaanbaklaag is dus een aanrader wanneer jij gaat bakken.
Een scherpe hoek
Het klinkt misschien wat cryptisch maar wat wij bedoelen is dat je zorgt voor een goede angel oftewel hoek in de pan. Een pannenkoekenpan met een goede hoek is perfect om pannenkoeken te flippen in de pan. Hierdoor zal jij er niet alleen stoer uitzien, maar je pannenkoeken worden ook nog eens perfect gebakken. Dat is de essentie waarom jij een pannenkoekenpan zou moeten kiezen in plaats van een gewone pan om je pannenkoeken in te bakken. Je kan ze veel gemakkelijker flippen en gaan hierdoor minder snel stuk.
De perfecte doorsnede
Een andere tip is de doorsnede van je pannenkoek. Iedereen eet zijn pannenkoek anders, in Nederland houden wij van grote pannenkoeken en in Amerika stapelen ze kleine pannenkoeken op elkaar. Wanneer jij thuis een pannenkoek bakt zijn ze vaak nog iets kleiner dan wanneer jij naar een pannenkoekenrestaurant gaat. In veel steden heb je de zo beroemde pannenkoekenboot. Hier kan je heerlijk grote pannenkoeken eten met alles wat je er maar op wil hebben. Wij raden aan om dus te kiezen voor een pannenkoekenpan met een goede doorsnede. Een poffertjespan is toch heel wat anders dan een goede pannenkoekenpan.
Verschillende warmtebronnen
Iets wat voor bijna alle pannen geldt, maar ook zeker voor een pannenkoekenpan is de hittebron waar je hem op gaat gebruiken. Niet alle pannen zijn gemaakt voor alle warmtebronnen. Hierdoor zal je het probleem krijgen dat wanneer je verhuist je ook nog eens al je pannen kan vervangen. Wanneer jij duurdere pannen hebt is dit natuurlijk doodzonde. Daarom zijn er steeds meer pannen die gemaakt zijn voor verschillende warmtebronnen. Maar voordat jij een pan aanschaft moet je wel eerst kijken of dat bij die pan ook zo is. Want op hoe meer warmtebronnen hij werkt hoe beter.
De stijl van de pan
Misschien heb jij wel een hele mooie keuken en is je keukengerei on point in vergelijking met je pannen. Dan wil je hoe dan ook een pan die daar bij past. Dan bedoelen we natuurlijk een mooie houten steel. Misschien heb jij alle pannen van Tefal, dan wil je ook deze pannenkoekenpan van Tefal, want dan past het mooi bij elkaar. Maar heb jij meerdere verschillende pannen dan maakt het misschien helemaal niks uit welke pan jij neemt. Het ligt er helemaal aan hoe jij jouw pannen presenteert. Zo zijn er ook koks die ze graag ophangen boven het vuur.
Wat is een pannenkoekenpan en welke verschillende soorten heb je?
Een pannenkoekenpan is wat anders dan een gewone pan. Dit is omdat hij logischerwijze alleen gemaakt is voor het bakken van pannenkoeken. Maar waardoor komt dit nu eigenlijk, en wat maakt deze pannenkoekenpan dan zo speciaal. Het zijn eigenlijk drie dingen waarom een pannenkoekenpan anders is dan een gewone. De doorsnede van de pan is belangrijk. Een pannenkoekenpan heeft een perfecte doorsnede om jouw pannenkoeken op de juiste grote te brengen. De hoeken van de randen zijn schuiner dan bij een gewone pan. Dit heeft alles te maken met het omkeren van de pannenkoeken. Wanneer je ze wil omkeren kan dat gemakkelijker met een minder schuine hoek dan bij een gewone pan. Als laatste is de antiaanbaklaag belangrijk. Pannenkoeken wil je niet in te veel vet bakken. Daarom wordt er vaak gekozen voor een goede antiaanbaklaag.
Je hebt een aantal verschillende soorten pannenkoekenpannen. Maar wij denken toch dat het meest voor de hand liggende verschil is de doorsnede. Zo heb je pannenkoekenpannen voor grote en kleinere pannenkoeken. Je hebt zelfs poffertjespannen. Deze verschillen zijn totaal op voorkeur van hoe jij jouw pannenkoeken eet. Wil jij het liefst een pannenkoek die lekker dik is dan kan je beter kiezen voor een kleinere doorsnede. Wij hebben hierboven een aantal pannenkoekenpannen op een rijtje gezet. Hier staat ook een pan tussen waarmee je 4 pannenkoeken tegelijk kan maken. Je hebt dus wel degelijk veel verschillende soorten pannenkoekenpannen.
Conclusie
Pannenkoekenpannen zijn er in alle soorten en maten en iedereen heeft weer andere voorkeuren. Kijk dus goed naar hoe groot jij jouw pannenkoek wil en hoe veel jij wil besteden aan een goede pan. Want hoe beter de pan hoe beter de pannenkoek. Al weten we ook dat de bakker ook een groot aandeel heeft in de perfecte pannenkoek. Dus ga lekker aan de slag en bak er lustig op los.