Zijn vijgen gezond

Vijgen zijn lekker, vijgen zijn zoet maar zijn vijgen gezond? Gezond zijn ze, maar hoe gezond zijn deze zoete vruchten? 

Vijgen zijn goede bronnen van voedingsvezels, antioxidanten, mineralen en vitaminen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium, magnesium, koper en ijzer en bevatten vitamines A, B6, E en K, die allemaal bijdragen tot een optimale gezondheid en welzijn.

Vijgen hebben de volgende voordelen voor de gezondheid:

Nummer 29 op de lijst van gezondste fruit

1) helpt bij cardiovasculaire functie / lagere bloeddruk en cholesterol

 • Vijgen zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat helpt om de bloeddruk te verlagen. In dierstudies, pectine, is een oplosbare vezel in vijgenbladen aangetoond dat het bijdraagt voor lagere niveaus van triglyceriden in het lichaam. Vijgen bevatten ook hoge niveaus van polyfenol antioxidanten die bewezen hebben te helpen om atherosclerose (aderverkalking) te voorkomen.

2) Verbeteren van de reproductieve gezondheid

 • Klinische studies hebben aangetoond dat vijgen helpen de beweeglijkheid van sperma te verhogen, dit is essentieel voor reproductieve gezondheid. Onderzoekers geloven dat deze verbinding kan worden gekoppeld aan de aminozuren en magnesium, calcium die in vijgen zitten.

3) Hulp in gewichtsverlies en het bevorderen van een gezonde darmwerking

 • De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën in vijgen bleken positieve correlaties tot gewichtsverlies en gewichtsbeheersing te hebben.

4) Hulp nierfunctie

 • Een onderzoek op proefdieren vond men dat verbindingen in vijgenbladeren verminderd schade aan de nieren veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte.

5) Bescherming tegen kanker

 • Een onderzoek bij 51.823 postmenopauzale vrouwen 8 jaar lang hadden een daling van 34% op het risico van borstkanker door het eten van fruitvezel vergeleken met diegene die dat niet deden. Vijgen staan bovenaan de lijst van vruchten met hoogste in vezel, ze delen deze titel met appels, dadels, peren en pruimen. Aanvullende studies hebben aangetoond dat terwijl  in-vitro, vijgen een remde werking hebben op de groei van bepaalde kankercellen.

6) Lagere insulinegehalte

 • Herhaaldelijk is aangetoond dat vijgen een anti-diabetische eigenschappen hebben en kan daardoor de hoeveelheid insuline nodig door diabetici die insuline-injecties nodig hebben verminderen. Vanwege het hoge suikergehalte in vijgen, is het belangrijk voor diabetici om hun arts te raadplegen voorafgaand het toevoegen aan hun dieet.

7) Bevorderen van de botdichtheid 

 • Een portie van 10 gedroogde vijgen biedt 220-269 milligram calcium. Dit is ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor calcium. Ook wordt aangenomen dat het hoge kaliumgehalte in vijgen de urinaire uitscheiding van calcium als gevolg van diëten hoog in natrium kunnen worden geneutraliseerd. Het voorkomen van calcium via de urine houdt calcium in de botten en vermindert het risico van botziekten zoals osteoporose.

8) Verminder het risico op maculadegeneratie (netvliesveroudering)

 • De Archieven van Oogheelkunde geeft aan dat het eten van 3 of meer porties fruit per dag het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij oudere kunnen verlagen, met 36%, in vergelijking met mensen die minder dan 1,5 porties fruit per dag verbruiken.

9) Natuurlijk genezen van bloedarmoede (ijzer-deficiëntie)

 • Anemie is een aandoening waarbij uw lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen om adequate zuurstof naar uw weefsels te transporteren. Vijgen bevatten koper en ijzer, twee mineralen die nodig zijn voor de vorming van rode bloedcellen en cellulaire oxidatie.   

10) Verbeteren van de spijsvertering

 • Vijgen bevatten ook pre-biotica, die helpen de reeds bestaande goede bacteriën in de darm. Goede bacteriën zijn essentieel voor het behoud van een optimale spijsvertering.

Potentiële gezondheidsrisico’s in verband met vijgen zijn:

1) Hoge suikergehalte

 • Gedroogde vijgen zijn hoog in suiker en calorieën ten opzichte van verse vijgen, 55 procent van hun gewicht is suiker. Dit komt neer op 185 calorieën per 1/2-kop. Als u diabetes of pre-diabetes bent, eet vijgen dan niet te vaak en alleen op basis van het advies van uw arts of voedingsdeskundige’s.

2) Laxerend effect

 • Vanwege hun hoge vezelgehalte  kan het een milde laxerende werking hebben en mogen ze niet overmatig worden gegeten, vooral wanneer het gedroogde vijgen zijn.

3) Oxalaten

 • Vijgen bevatten ook natuurlijk voorkomende stoffen, genaamd oxalaten. Wanneer oxalaten geconcentreerd in lichaamsvloeistoffen voorkomen, kunnen ze kristalliseren en veroorzaken gezondheidsproblemen zoals galblaas en nierstenen. Daarom kunnen personen met nier- of galblaasproblemen beter het eten van vijgen vermijden.

4) Bevatten Sulfieten

 • Gedroogde vijgen kunnen met zwaveldioxide gas worden behandeld tijdens de verwerking om oxidatie te helpen voorkomen. Zij kunnen ook worden behandeld met sulfieten om hun houdbaarheid te verlengen. Mensen die gevoelig zijn voor sulfieten moeten sulfiet-bevattende voedingsmiddelen zoals gedroogde vijgen vermijden . Vijf procent van astmatische mensen kunnen lijden bij blootstelling aan sulfieten dat bij hen een allergische reactie veroorzaakt. Daarom is bij het kopen van vijgen verstandig om voor biologische vijgen te kiezen.

Te veel vijgen…

Dat vijgen gezond zijn heb je hierboven kunnen lezen.

maar… overal waar “te” voor staat is niet goed. Dit geldt ook voor het eten van vijgen. Te veel vijgen is ook niet gezond. Het eten van te veel vijgen kan diarree veroorzaken. Gedroogde vijgen hebben een hoog suikergehalte en dat is niet goed voor de tanden. Dus let altijd op, eet niet te veel en zorg voor variatie.