Frambozenblad thee maken: zo doe je het

Misschien heb je er wel eens eerder van gehoord, misschien niet, maar het is één van de populairste producten om je lichaam en geest gezond te houden, vooral voor vrouwen. Weet je waar we het over hebben? Thee van frambozenbladeren. Juist ja. Misschien was he nog niet eerder in je opgekomen om de bladeren van een frambozenblad af te kippen en dit in je thee te stoppen, maar dit zou je best eens kunnen overwegen .Benieuwd waarom? In dit artikel sommen we een heleboel redenen voor je op die je misschien kunnen overtuigen om een keer aan frambozenbladthee te beginnen. Frambozenbladthee wordt ook wel de ‘zwangerschapsthee’ genoemd, en niet zonder reden. Hoe dat zit, ga je in dit artikel lezen.

Voeding

Allereerst is het belangrijk om te noemen dat voeding nou eenmaal ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Een gezond leven begint bij gezonde voeding en wanneer je te weinig of te weinig gezonde voedingsstoffen eet, ga je daar hoe dan ook problemen va. Ervarne. Daarom is het heel verstandig om zo nu en dan eens je eetpatroon onder de loep te nemen en te kijken watje k unt aanpassen om nog gezonder te leven.

Nederland

Hoewel het drinken van Frambozenbladthee in Nederland nog vrij onbekend is, wordt het drinken van deze thee in Angelsaksische landen al tijden gedaan door zwangere vrouwen en aangeraden door gynaecologen. Je kunt de thee naast warme thee ook. Als ijsthee drinken. De smaak wordt dan iets frisser.

Menstruatiecyclus

Als je menstrueert, hou je dan ook je cyclus bij? Veel vrouwen (of mensen ide menstrueren) doen dit niet. Daardoor is het soms lastig om in je lichaam aan te voelen waarom je je ineens anders voelt dan anders. Zo kan een piek in een energieniveau duiden op een toename van oestrogeen (in de periode voorafgaand aan je ovulatie), maar wanneer je je cyclus niet actief bijhoudt zal je je hier waarschijnlijk niet bewust van zijn. Goed – het bijhouden van je cyclus kan ook bijdragen aan het minimaliseren van menstruatiekrampen. Als je namelijk weet wanneer je je menstruatie kan verwachten, kun je hier van tevoren op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan het leegmaken van je agenda, het inslaan van ibuprofen of het alvast klaarleggen van een kruik. Waarom we het nu over de menstruatiecyclus hebben? Het drinken van frambozenbladthee zou je natuurlijke menstruatiecyclus kunnen ondersteunen en menstruatiekrampen kunnen verminderen. Dat klinkt goed, toch? Frambozenblad bevat namelijk veel Vitamine C en mineralen zoals ijzer. Daarnaast bevat het blad ook veel looistoffen (tanninen).

Zwanger worden

Wist je dat het drinken van frambozenbladthee je ook zou kunnen helpen wanneer je zwanger wilt worden? Frambozenbladthee zou namelijk het endometrium, de binnenste wand van het baarmoederslijmvlies, kunnen voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Dat komt omdat het de bloedtoevoer naar de baarmoeder verhoogt en versterkt spiervezels in de baarmoeder. Dat helpt niet alleen bij het zwanger raken (een bevrucht eitje kan dan eerder innestelen), maar ook bij een bevalling. Als je net zwanger bent, drink dan nog juist geen frambozenbladthee. In het vroege stadium van een zwangerschap wordt frambozenbladthee namelijk geassocieerd met een vroeggeboorte of miskraam. Ook dat komt juist door de invloed op de baarmoeder.

Bevalling

De Frambozenbladthee is dus ook ideaal om te drinken voordat je gaat bevallen. Er wordt vrouwen aangeraden om vanaf 34 weken (vanaf 3 maanden) te beginnen met drinken vanaf deze thee. Als je dit doet, houd dan ongeveer drie kopjes per dag aan. Door de aangesterkte spieren kan je lichaam tijdens een bevalling de samentrekkingen van de baarmoeder beter handelen. Daarnaast helpt frambozenblad thee ook bij het aanmaken van melk in je borsten en vermindert het bloedingen na de bevalling. Als kers op de taart zorgt frambozenblad thee er ook nog eens voor dat je baarmoeder weer verkleint in zijn grootte, terug naar de afmeting die het had voordat je zwanger raakte.

Natuurlijke bron van antioxidanten

Frambozenbladthee is een goede en gezonde bron van antioxidanten. Het helpt je lichaam om verschillende giftige stoffen aan te vechten. Dat komt omdat frambozenbladeren vrije radicalen bevatten tannines flavonoïden. Frambozenbladthee zorgt er ook op een natuurlijke diureticum en kan een laxerende werking hebben. Dat betekent dat je toiletbezoeken wat meer zouden kunnen zijn dan normaal.

Biologische thee

Helaas zijn niet alle theesoorten even natuurlijk gemaakt, en hebben sommige theezakjes nog resten van andere materialen, zoals gras, in zich. Om de thee op de meest natuurlijke en daarmee de meest gezonde manier te kunnen consumeren, kun je het best kiezen voor biologische thee, zoals de ‘Womankind’ thee van Pukka.  Dit is een natuurlijk cafeïnevrije en ethisch geproduceerde thee. Ook de ‘Women’s Balance’ van Yogi Tea is een biologische frambozenblad thee, gecombineerd met citroenverebena en lavendel. Ook munt, kamille gember en lindebloesem kunnen heel goed gecombineerd worden met frambozenbladthee.

Zelf maken

Je kunt natuurlijk ook zelf frambozenbladthee maken. Dat kun je gemakkelijk doen door Frambozenblad te drogen. Tip: combineer de frambozenbladeren met bramen- of aardbeienbladeren. De bladeren van de frambozenstruik kun je het best plukken in het najaar, als de bladeren nog niet gevallen zijn. Op dit moment kun je ook het beste de bladeren van een bramenstruik of brandnetel plukken. Je knipt wat bladeren van de struik af, en je kunt ze laten drogen door ze in de lucht te hangen of te laten drogen op een theedoek. Je hoeft niet altijd de bladeren eerst te drogen voordat je er thee mee kunt maken: ook met verse bladeren kun je een heerlijk kopje thee zetten. Vooral op momenten waarop de struik vol met bladeren zit, zoals in de zomer, is dit erg handig. De smaak is dan wel minder intensief. Gedroogd blad kun je na een paar dagen of weken gebruiken en in kleine stukjes knippen of sluiten. Vervolgens bewaar je de stukjes gedroogd frambozenblad in een potje of bakje en kun je bij het zetten van de thee steeds een handjevol stukjes in een lees theezakje doen. De thee is helaas niet zo zoet zoals je misschien zou verwachten als je denkt aan frambozen. Om de smaak wat te kunnen verbeteren zou je verse frambozen kunnen toevoegen in je theekopje.