Kaasschaaf: 6 Beste kaasschaven van 2024 op een rij

Wij Nederlanders houden van kaas. Het zit een soort van in ons bloed om af en toe lekker een plakje kaas op brood te eten. Maar net als de Fransen houden wij ook wel van een blokje kaas tijdens een feestje of na het eten. Maar wij Nederlanders hebben ook iets moois ontwikkeld in de jaren van het kaas maken. De kaasschaaf is een product dat je niet zomaar in ieder land ziet. In Nederland zie je het normaal wel in de winkels liggen. Omdat de ene kaasschaaf de ander niet is, hebben wij een lijst gemaakt met de beste kaasschaven van dit moment. Samen met nog wat goede tips voor als je van plan bent een kaasschaaf te gaan kopen. Lees snel verder om alles te leren over onze Hollandse kaasschaven.   

De 6 beste kaasschaven 

Boska Monaco kaasschaaf

Van wat voor soort kaas hou jij? Wanneer je gek bent op halfharde kazen dan is dit de perfecte kaasschaaf voor jou. Dit betekent trouwens niet dat hij niet geschikt is voor jongere en oudere kazen. Het is een echte alleskunner, maar ook die heeft vaak een voorkeur. Hij heeft kleiner ribbels in de schaaf zitten. Hierdoor heb je minder weerstand wanneer je de kaas zal schaven. Zo snij je eenvoudiger plakjes af. De plakjes met deze kaasschaaf komen altijd mooi op de plank te liggen. Hij is trouwens ook nog eens behandeld met een non-stick behandeling. Hierdoor blijven de plakjes nooit plakken aan je schaaf. 

Hij is heel makkelijk schoon te houden en kan zelfs in de vaatwasser. Toch adviseren wij om dit niet te doen wanneer jij nog een langere periode gebruik wil maken van de kaasschaaf dan een paar dagen. Deze kaasschaaf is in vergelijking met goedkopere varianten enorm scherp en hierdoor super geschikt dus voor verschillende kazen. De handgreep is van roestvrijstaal gemaakt en ligt lekker in de hand tijdens het snijden. 

Ben je benieuwd naar de Boska Monaco kaasschaaf? Kijk dan hier

Brabantia Profile kaasschaaf 

Ben jij opzoek naar een kaasschaaf die beter hardere kazen kan snijden, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze kaasschaaf is meer dan geschikt voor de wat oudere kazen. Hij is superscherp en snijd door de kaas heen als een pakje boter. Je zal dus geen problemen hebben met het maken van die perfecte plakjes waar je naar opzoek bent. Wil jij zachtere en hele jonge kazen met deze kaasschaaf gaan snijden, dan moet je opletten dat hij niet te erg gaat brokkelen. Deze kaasschaaf is vooral bedoeld voor de iets oudere kazen. 

Omdat het lemmet van deze kaasschaaf is gepolijst gaat hij gemakkelijk nog een aantal jaar mee. Hij blijft namelijk vlijmscherp ook na jarenlang gebruik. Je kan hem in de vaatwasser doen, maar dat raden wij ook bij deze kaasschaaf af. Ondanks dat er geen gebruik is gemaakt van houten handgrepen ligt deze kaasschaaf heel fijn in de hand. De materialen zijn duurzaam en ook hierdoor zal je jarenlang plezier hebben. In totaal krijg je maar liefst 5 jaar garantie op deze kaasschaaf. Ben je niet tevreden? Dan krijg jij gewoon een nieuwe. 

Ben je benieuwd naar de Brabantia Profile kaasschaaf? Kijk dan hier

Stelton orginal kaasschaaf 

De reden dat deze kaasschaaf niet helemaal boven aan deze lijst is komen staan is omdat hij zo duur is. Maar eigenlijk kan je dit toch wel de beste kaasschaaf op de markt noemen. Deze kaasschaaf wordt gebruikt door sterrenchefs. Dit heeft alles te maken met de perfecte lijnen en het goede resultaat van dit model. 60 jaar geleden zijn ze begonnen met het produceren van kaasschaven. Omdat ze zo lang bestaan hebben ze hun originele kaasschaaf in een nog minimalistisch jasje ontwikkeld. Zo krijg je dus een kaasschaaf voorgeschoteld die aan alles zal voldoen. 

Hij is zowel gemaakt voor harde kazen als voor zachtere kazen. Hij heeft een hele fijne grip op de handgreep waardoor jij altijd de juiste druk kan uitoefenen op de kazen. Stelton zorgt er altijd voor dat ze de juiste keukengereedschappen maken die gemaakt zijn voor de betere keukens. Hij is helemaal van roest vrij staal en daarmee zal hij nog jarenlang meegaan. De vraag is alleen wat je wil uitgeven voor een kaasschaaf omdat deze toch wel prijzig is. 

Ben je benieuwd naar de Stelton original kaasschaaf? Kijk dan hier

Boska Copenhagen kaasschaaf 

Weer een kaasschaaf van Boska in de lijst. Dit komt omdat dit merk met kaasschaven komt die een betaalbare prijs hebben. Deze kaasschaaf blinkt uit in zijn duurzaamheid. De materialen die zijn gebruikt zijn duurzaam geproduceerd en ontwikkeld. Daarnaast is hij ook zo duurzaam omdat hij nog jarenlang mee zal gaan. Het scherpe lemmet zorgt ervoor dat jij allerlei soorten kazen met het grootste gemak kan snijden. Deze kaasschaaf is licht van gewicht. Dit maak het prettiger om mee de schaven dan veel andere kaasschaven die worden verkocht. Vaak zijn ze te zwaar waardoor ze niet lekker in de hand liggen. 

Bij Boska krijg je maar liefst een garantie van 10 jaar op deze kaasschaaf. Dit is omdat ze uitgaan van de juiste kwaliteit van alle producten die ze ontwikkelen. Deze kaasschaaf is daarom echt de ultieme keuze als jij wil gaan voor een kaasschaaf die na jaren nog steeds scherp in je keukenla ligt. De plakjes die je snijdt met deze kaasschaaf zullen altijd even dun zijn, je zal dus niet allerlei verschillende plakjes hebben. Als klap op de vuurpijl is hij ook nog eens geschikt voor in de vaatwasser. 

Ben je benieuwd naar de Boska Copenhagen kaasschaaf? Kijk dan hier  

 Boska Monaco+ Black edition kaasschaaf 

Jij wil iets unieks in je keukenla hebben liggen! Je hebt al allerlei andere keukenspullen in het matzwart en wil er eigenlijk voor zorgen dat alles daar mooi bij aansluit. Wanneer je deze kaasschaaf koopt ben je daar 100% zeker van. Het is niet zo dat het ten koste zal gaan van de kwaliteit van je kaasschaaf. Zo kan je deze kaasschaaf gemakkelijk meten met andere modellen van Boska. Zo heb je bijvoorbeeld de originele Boska Monaco. Deze kaasschaaf is gebaseerd op dat model en daarom ook gelijkwaardig aan dit model. 

Hij heeft een geribbelde non-stick schaaf. Hierdoor blijven plakjes nooit hangen of plakken en kan je gemakkelijk door blijven snijden. Ook zie je dat de plakjes er altijd mooi hetzelfde uit komen te zien. De bovenzijde van de kaasschaaf van Boska heeft ook een geribbeld reliëf. Dit zorgt ervoor dat plakjes nog mooier uit de schaaf komen. De handgreep is heel ergonomisch waardoor jij achter elkaar plakjes kan blijven snijden. Deze kaasschaaf is zeker niet de goedkoopste in deze lijst. Maar qua design heeft hij zeker iets unieks en wil je deze echt in jouw keukenla hebben liggen. 

Ben je benieuwd naar de Boska Monaco+ Black edition kaasschaaf? Kijk dan hier

HGMD Kaasschaaf

Wij begrijpen dat je niet een kaasschaaf wil van meer dan 10 euro. Daarom hebben wij ook gekeken naar goede kaasschaven voor een minder hoge prijs. Zo heb je de HGMD kaasschaaf dit nog geen 8 euro kost, maar altijd doet wat hij beloofd. Dat is natuurlijk jouw plakjes kaas op een goede manier snijden! Deze kaasschaaf van HGMD is gemaakt van roest vrij staal. Hierdoor kan je hem ook in de vaatwasser mee laten draaien zonder bang te hoeven zijn dat hij gaat roesten. 

Je maakt hem door de goede hoek makkelijk schoon. Maar je kan hem zelfs slijpen doordat hij in een perfecte hoek wordt geleverd. Deze kaasschaaf is ook geschikt om op te hangen, er zit namelijk een handige ophanghaak aan. Maar in de bestekbak zal hij ook zeker niet misstaan. Helaas kan je deze kaasschaaf niet in verschillende kleuren halen. Je zal het dus moeten doen met een zilverkleurige kaasschaaf. 

Benieuwd naar de HGMD Kaasschaaf? Kijk dan hier

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van kaasschaven

Een goede kaasschaaf is natuurlijk afhankelijk van wat voor kaas je voor je hebt. Zo bestaat er kaas dat wat kruimeliger is en kaas dat moeilijker snijd. Voor al deze verschillende kazen heb je weer andere kaasschaven. Weet jij eigenlijk wel waar je op moet letten bij het kopen van een goede kaasschaaf? Het is niet gek als je dit niet weet. Wij hebben daarom ook voor jou een lijst gemaakt met een aantal koop tips. Van goede handgrepen tot het lemmet, maar ook of hij in de vaatwasser kan en of je gebruik van maken van een garantieregeling. 

Welke kaas ga je snijden? 

Later in deze koopgids gaan we nog in op de verschillende soorten kaasschaven. Het is bij het kiezen van je kaasschaaf namelijk enorm belangrijk dat je weet welke kaas je gaat snijden. Zo kan je jonger en oudere kazen vaak niet lekker snijden met dezelfde kaasschaaf. Iedere kaasschaaf heeft namelijk een andere snijgraad. Slim om dus goed te kijken welke kaas jij het liefst eet voordat je een kaasschaaf gaat kopen. 

De handgreep van de kaasschaaf 

Het klinkt misschien onbelangrijk, maar wanneer jij veelvuldig gebruik maakt van de kaasschaaf is het goed om te kijken naar de handgreep. Zo wil het nog weleens zo zijn dat er totaal geen grip zit op de handgreep. Wanneer dit zo is kan je beter verder kijken. De originele kaasschaven maken eigenlijk altijd gebruik van een houten handgreep. Deze zien er mooi uit en bieden de juiste grip. Wil je hygiënischer werken dan kan je beter kiezen voor een rvs-handgreep met wat extra grip. 

Het lemmet van de kaasschaaf

Om goed te kunnen snijden komen we nu aan bij het belangrijkste onderdeel. Dit is dan ook een onderdeel waarbij veel mensen een miskoop doen. Een kaasschaaf moet namelijk goed kunnen snijden. Wanneer een kaasschaaf verkeerde plakjes snijdt dan kan je hem beter terugsturen, want dan is het lemmet niet scherp genoeg. Eigenlijk moet het zo scherp zijn dat je er voorzichtig mee wil omgaan. Dan weet je zeker dat je een goede kaasschaaf hebt aangeschaft. 

Vaatwasser bestendig 

Als 4de is het belangrijk dat je kaasschaaf in de vaatwasser kan of juist niet. Wanneer jij snel klaar wil zijn dan kan je beter kiezen voor een kaasschaaf in de vaatwasser kan. Maar wanneer jij een kaasschaaf wil die nog jaren meegaat, dan kan je hem beter niet in de vaatwasser doen. Vaak is dit slecht voor de scherpte van de kaasschaaf. Daarom adviseren wij om hem altijd met de hand af te wassen.

Garantieperiode van de kaasschaaf

Dit verschilt enorm per verkoper. Zo zijn er aanbieders die kaasschaven hebben met een langere garantieperiode. Maar afhankelijk van de gebruiker zal je hier gebruik van maken. Natuurlijk is het wel fijn om te weten of je nog een bepaalde periode garantie hebt mocht hij toch ineens breken tijdens het snijden. 

Elektrisch of niet? 

Wij raden eigenlijk nooit aan om een elektrische kaasschaaf te kopen tenzij je op grote schaal plakjes moet snijden. Werk je bijvoorbeeld in de horeca dan kan het slim zijn om een elektrische kaasschaaf te kopen. Maar de plakjes zien er vaak minder mooi uit dan wanneer ze ambachtelijk gesneden worden. Wij raden dus het laatste aan.  

Achtergrond Wat is een kaasschaaf en welke verschillende soorten heb je? 

Weer zo’n oer-Hollands product: de kaasschaaf. In veel landen kennen ze wel de kaasmessen. Deze messen zijn speciaal ontwikkeld voor het snijden van blokjes kaas. Maar wanneer je een plakje kaas voor op brood wil, moet hij niet te dik zijn. Omdat wij in Nederland houden van dunne plakjes hebben we dus de kaasschaaf ontwikkeld. Het werkt als een rasp, alleen heeft het dan alleen een brede schaaf. Hiermee kan je plakjes van een grotere kaas afschaven. Maar welke verschillende soorten zijn er eigenlijk? 

Fiskars kaasschaaf 

Je wil mooie plakjes kaas snijden, wat is er dan vervelender dan dat dit niet gebeurt. De kaas brokkelt af in de hoeken of je komt helemaal niet door de kaas heen. Een Fiskars kaasschaaf is gemaakt voor de zachtere kazen zodat je altijd de perfecte plakjes kan snijden. 

Normale kaasschaaf 

De meest gebruikelijke kaasschaaf heeft een langer uiteinde. Hiermee kan je de plakjes gelijk opvangen en neerleggen op bijvoorbeeld je bord. Deze kaasschaaf is helaas niet altijd even goed voor de zachtere kazen. Ook is het moeilijk om deze te slijpen. 

Gehoekte kaasschaaf 

Ja, ze bedenken natuurlijk ook manieren waardoor jij minder last krijgt van je rug tijdens het afsnijden van een plakje. Zo bestaat er de ergonomische kaasschaaf die een hoek heeft. Hierdoor kan je recht boven de kaas blijven staan terwijl je ze afschaaft.

De draadkaasschaaf 

Voor de echte fijnproever hebben ze een kaasschaaf ontwikkeld met een vlijmscherp draad. Dit draad snijdt met een beetje druk gemakkelijk door de kaas heen. Deze kaasschaaf is vaak licht van gewicht en werkt uitstekend voor ultradunne plakjes. 

Conclusie:

Wij zien dat er veel verschillende kaasschaven op de markt zijn. Toch gaan wij gewoon voor de meest originele variant. Waarvoor jij moet kiezen vinden wij moeilijk om te zeggen. Je kan het beste kiezen voor een kaasschaaf die past bij de kaas wat jij het liefste eet.