Wokpan: Beste wokpannen van 2022 op een rij

Een lekker oosters gerecht in een handomdraai maken thuis? Daarvoor heb je niet alleen lekkere verse ingrediënten nodig, maar ook een goede wokpan. In dit artikel laten we jou zien waar je aan moet denken bij een goede wokpan kopen. We geven je graag tips en we laten jou de beste wokpannen van dit moment zien. Lees snel mee! 

Wokpannen dus. Een wok pan komt oorspronkelijk uit Indonesië wordt dan ook wel een wajan genoemd. Als je een gerecht klaarmaakt in de wokpan dan noemen we dit ook wel roerbakken. Een wokpan herken je aan de halfronde holle pan. 

De 5 beste wokpannen van dit moment 

We hebben de beste wokpannen van dit moment voor jou verzameld!

GreenChef Vintage Inductie Wokpan

De wokpan ziet er niet alleen heel mooi uit! Het is ook voorzien van een veilige antikleeflaag. Namelijk een ThermolonTM keramische antikleeflaag. Door de energiebesparende Magneto Bodem bespaar je geld op de energiekosten. Ook wel prettig! Deze pan heeft een diameter van 28 centimeter waardoor de pan zeer geschikt is voor huishoudens die bestaan uit één of twee personen. Wil je voor het hele gezin alleen groentes koken? Dan kan je met deze pan ook voor vier personen eten. Aangevuld met bijvoorbeeld noodles of rijst.

Wat zien we verder nog meer met deze wokpan. Deze wokpan is dus speciaal bedoeld voor inductie of andere warmtebronnen, omdat de onderkant plat is. Waardoor ‘ie gemakkelijk kan blijven staan. Maar als je op gas kookt dan kan je ook zeker met deze pan uit de voeten.

Benieuwd? Bekijk hier de GreenChef Vintage Inductie Wokpan.  

Tefal XL Force Wokpan

Deze mooie wokpan van Tefal is goede pan voor het hele gezin. Allereerst kun je natuurlijk overal met deze pan uit de voeten. Denk aan elektrisch, gas, halogeen, keramisch en zelfs in de oven. Deze wokpan van middelgroot formaat, met een diameter van 28 cm, is geschikt voor het bereiden van gerechten voor ongeveer 4 personen. Een zeer gemiddeld huishouden dus!

Goed om te weten dat de coating van deze pan tot wel 2 keer langer mee gaat. Mits je natuurlijk niet met ijzeren voorwerpen in de pan schuift. Gebruik altijd houten pollepels bijvoorbeeld. We raden je ook aan om altijd gebruik te maken van handwasjes om de pannen schoon te maken. Op deze manier wordt de levensduur van de pannen ook groter en dat is wel zo prettig! De pan is handig in gebruik en ziet er ook nog eens goed uit. Al met al een heel goede kwaliteit. Waar je flink wat lekkere maaltijden in kunt bereiden voor het gezin. Snel en gemakkelijk. En wie zegt dat je een wokpan alleen moet gebruiken om te wokken? Je kan deze pan zien ook als een handige hapjespan waar je bijvoorbeeld een lekkere pasta in kunt bereiden. Multifunctioneel, noemen we dat!

Benieuwd? Bekijk hier de Tefal XL Force Wokpan.

GreenPan Cambridge Inductie Wokpan

En dan de GreenPan Cambridge Inductie Wokpan deze pan is zeer geschikt wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een pan die voorzien is van een gezonde keramische antiaanbaklaag. Je hoeft je met deze pan geen zorgen te maken of teflon en andere narigheid. Hij is namelijk volledig PFAS-vrij. Deze wokpan is misschien wel de mooiste in dit hele rijtje en dat komt natuurlijk door die stijlvolle bronzen buitenkant. Een prachtig exemplaar voor in de keuken, maar zeker ook voor op tafel! Deze pan kan gewoon mee in de vaatwasser. Maar zoals we al eerder zeiden: we raden je wel aan om pannen met de hand af te wassen zodat de pannen langer mooi blijven. Ook is de laag bestand tegen metalen spatels, maar toch raden we je aan om deze niet te gebruiken. Je pannen gaan er hoe dan ook sneller van kapot en het laatste wat je wilt is de antiaanbaklaag beschadigen. Houten spatels zijn de oplossing! 

Kies je voor gezond en veilig koken dan kom je al snel bij deze mooie wokpan uit. Ook prettig: de handgrepen worden niet heet waardoor je je nooit verbrand wanneer je met de pan gaat lopen. Je kan de pan ook na gebruik schoonmaken met een schone doek.

Benieuwd? Bekijk hier de GreenPan Cambridge Inductie Wokpan.

Le Creuset Les Forgées Wokpan

Van het franse merk Le Creuset weten we dat ze altijd kiezen voor kwaliteit. Zo ook weer bij deze Le Creuset Les Forgées Wokpan. Deze pan is gemaakt vanuit het beste aluminium en heeft een geanodiseerde afwerklaag aan de buitenaknt. De binnenzijde is gemaakt van een antiaanbaklaag die 100% PFOA-vrij is. Door de magnetische roestvrijstalen schijf aan de onderkant blijft deze pan ongelooflijk stabiel staan. En dat is wat je prettig vindt want je wil niet tijdens het wokken je wokpan op de grond wokken. Ook de roestvrijstalen handgreep is perfect om ergonomisch de pan van de hitte bron naar de tafel te brengen. Nasi, bami, aardappelen of noodles wokken. Alles is te doen met deze mooi pan!

De pan is te gebruiken op elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch. Dat komt mede door dat platte onderkant. Een pan met deze prijs lijkt wat aan de hoge kant. Maar Le Creust staat voor kwaliteit en daardoor kun je heel veel jaren plezier hebben van deze prachtige pan. Jaar in en jaar uit heerlijk wokken! Goede prijs/kwaliteitsverhouding, duurzaam én handig in gebruik. Probeer deze wokpan van de sterrenkoks nu zelf thuis. 

Benieuwd? Bekijk hier de Le Creuset Les Forgées Wokpan.

Westinghouse Wokpan Inductie

Een wokpan met een volume van maar liefst 4 liter? Dat is deze Westinghouse Wokpan Inductie. Wederom een pan die geschikt is voor inductie, maar uiteraard ook voor gas, halogeen, keramisch en elektrisch. Wat je ook op het menu hebt staan, van groenten tot vis en vlees. Alles kan je in een handomdraai lekker maken met deze wokpan. Door de gelijkmatige verdeling wordt alles tegelijkertijd gaar. Maar omdat niets wordt kapot gebakken behoudt alles zijn vitamines en mineralen. Maar uiteraard ook smaak en structuur. Knapperig en met een bite. Wokken in deze pan is ook gezond omdat je minimaal olie nodig hebt. Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een veilige en innovatieve antiaanbaklaag. Uiteraard 100% vrij van PFOA en andere schadelijke stoffen. Je kan tot maar liefst 180 graden wokken in deze pan. Je kan de pan ook kwijt in de oven namelijk. Reinigen kan gemakkelijk door bijvoorbeeld met de hand te wassen. In de vaatwasser is ook mogelijk maar raden we je niet altijd aan in verband met de levensduur van je pannen. De diameter van deze pan is 30 centimeter en de hoogte 8 centimeter. 

Benieuwd? Bekijk hier de Westinghouse Wokpan Inductie.

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een wokpan?


Wist je dat wokken een heel gemakkelijke manier is om snel een gezonde maaltijd op tafel te hebben staan? Dat komt omdat je bij wokken of roerbakken vaak maar weinig vetten nodig hebt. Een beetje olie is genoeg om ervoor te zorgen dat het gaart. Houd er wel rekening mee dat eventuele wok sauzen veel suiker bevatten waardoor een wokgerecht niet zo gezond meer is. Maar laten we eerst eens kijken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een wokpan?

Allereerst zijn er verschillende soorten materialen waaruit je kan kiezen. Welk materiaal je kiest heeft ook grotendeels te maken met welke warmtebron jij gebruikt om op te koken. Als je op gas kookt is gietijzer bijvoorbeeld perfect maar inductie zorgt ervoor dat je een andere soort pan nodig hebt. Laten we hier eens beter naar kijken.

1.     Gietijzeren wokpan 

De gietijzeren wokpan is zwaarder dan de gemiddelde pan en daardoor prettig om in te wokken. Je hebt alle ruimte om lekker de ingrediënten goed om te scheppen zonder bang te zijn dat er iets op de grond gaat vallen. Je kan kiezen tussen een gietijzeren wokpan met een steel of een gietijzeren wokpan met juist twee handvatten. Als je wokpan zwaar is dan kan het prettiger zijn om de handvatten te gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat de boel verschuift en gietijzer zorgt ervoor dat alles hartstikke heet wordt! Gietijzer heeft van zichzelf een natuurlijke antiaanbaklaag. 

2.     Wokpan voor inductie

Als je inductie hebt waar je op kookt dan is het goed om een RVS wokpan aan te schaffen. Hier zit een dun laagje aluminium in waardoor het soort van magnetisch wordt. En op deze manier kan je dus wel op inductie koken ermee! Maar inductie is plat waardoor je beter geen ronde wokpan kan hebben. Maar een wokpan met een platte onderkant. Op deze manier blijft je wokpan beter staan op het fornuis en dat is net even een stukkie veiliger! 

3.     Keramisch koken

Hoewel keramisch koken veel op elektrisch koken lijkt, moet je wel op het één en ander letten. Zo moet de wokpan wederom een platte bodem hebben. Een wokpan met een dikkere bodem is zelfs nog beter want daardoor verhit alles beter maar heb je ook minder kans op bijvoorbeeld dingen die blijven vastplakken. Let erop dat het vaak wel even duurt voordat alles heet wordt. Maar als het eenmaal heet is blijft het zeker heet!

4. Halogeen wokken 

We willen je ook nog even vertellen over koken op halogeen. Er is namelijk een groot verschil met bijvoorbeeld elektrisch koken of keramisch. Er ligt namelijk een gasplaat op die heet wordt. Ook dan is het belangrijk dat je wokpan dus een platte bodem heeft. Maar temperatuur regeling gaat een stuk ingewikkelder. Het is dus lastig om ervoor te zorgen dat de temperatuur past bij wokken. Nu kun je ervanuit gaan dat je voor wokken een hoge temperatuur nodig hebt. Als je even wacht en vervolgens een druppeltje olie op de wokpan laat glijden kun je testen of je kunt beginnen met roerbakken. Zodra de olie begint te sissen kun je beginnen! 

Het maakt dus niet uit of je wilt wokken op elektrisch, gas, halogeen, inductie of keramisch. Het belangrijkste is wel dat je voor elektrische warmtebronnen een platte wokpan nodig hebt. 

Achtergrond: Wat is een wokpan en welke verschillende soorten heb je? 

Zoals we net al kort zeiden wordt een wokpan ook wel een wajan genoemd. Dit is Indonesisch voor wokpan en dat is ook niet gek. Want wokken is een typisch Aziatisch gerecht en komt dus ook landen zoals Indonesië en is ook al vroeg overgewaaid naar China, Japan, Thailand en nog veel meer Aziatische landen. In Westerse landen kennen we het nog niet zo heel erg lang. Maar werd het wel al heel snel populair. Denk maar aan de gigantische wokrestaurants waar je onbeperkt kan eten. Of het halen van een lekker wokrecht in de stad. 

Het woord wok komt eigenlijk uit het standaardkantonees. Een taal uit het huidige China. Daar woord het woord Guōgebruikt. Dit komt uit het meer gebruikelijke chinees, namelijk het standaardmandarijn. Meerdere woorden voor dezelfde pan!

Er zijn meerdere soorten wokpannen te koop. Al ogen ze wel allemaal haast hetzelfde. Ze zijn namelijk allemaal gemaakt van een wat dunner soort edelmetaal. Op deze manier kun je namelijk de hoge temperaturen bereiken die nodig zijn om het gerecht snel klaar te maken. Ook herken je een wokpan aan de halve metalen ronding met vaak een steel eraan. Tegenwoordig zijn wokpannen voorzien van technische snufjes. Zoals een antiaanbaklaag of van emaillen gemaakt. Houd er rekening mee dat een pan met teflon niet bestand is tegen roerbakken bij hoge temperaturen. Er komen dan kleine aluminium stofjes vrij die je liever niet in je eten wilt hebben.

Conclusie 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel veel verschillende soorten wokpannen. Nu doen ze allemaal hetzelfde, namelijk onder een hoge temperatuur voedsel stomen, stoven, braden en frituren. Maar een wokpan zorgt juist ook voor een snelle en gezonde maaltijd die vaak vooral uit groenten bestaat. In deze blog kon je ook de beste wokpannen van dit moment vinden om er eentje uit te zoeken voor bij jou thuis! Welke pan is jouw favoriet? Wij zijn heel benieuwd!