5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee

Kamillethee is een populaire drank die ook een aantal gezondheidsvoordelen biedt.

Kamille is een kruid dat afkomstig is van de daisy-achtige bloemen van de plant Asteraceae familie. Het is eeuwenlang geconsumeerd als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen.

Om kamillethee te maken, worden de bloemen gedroogd en vervolgens in heet water gedompeld.

Veel mensen genieten van kamillethee als een cafeïnevrij alternatief voor zwarte of groene thee en voor zijn aardachtige ietwat zoete smaak.

Bovendien zit kamillethee boordevol antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verlagen van het risico op verschillende ziektes, waaronder hartaandoeningen en kanker.

Kamille heeft ook eigenschappen die de slaap en de spijsvertering kunnen bevorderen.

Dit artikel bespreekt de 5 potentiële voordelen voor de gezondheid van het drinken van kamillethee.

1. Kan de kwaliteit van slaap verbeteren

Kamille heeft enkele unieke eigenschappen die in aanmerking komen voor een betere nachtrust.

Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in je hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid kunnen verminderen. (12).

In een onderzoek rapporteerden depressieve vrouwen die twee weken lang kamillethee dronken een betere slaapkwaliteit vergeleken met een groep die geen kamillethee dronk. Ze hadden ook minder symptomen van depressie, die vaak te maken heeft met slaapproblemen (3).

Een andere studie bleek dat mensen die 270 mg kamille extract consumeerden tweemaal daags gedurende 28 dagen. Zo’n  1/3 van de mensen ‘s nachts niet wakker werden en 15 minuten sneller in slaap vielen dan degenen die geen extract namen ( 4 ).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er zijn meer studies nodig om de mate van effecten van kamillethee op de slaap te bepalen. Toch is het drinken van kamillethee voor het slapengaan zeker het proberen waard als je moeite hebt met inslaap vallen.

Kortom: Kamille bevat antioxidanten die slaperigheid kan bevorderen, en het drinken van kamillethee heeft aangetoond dat het de algehele kwaliteit van de slaap kan verbeteren.

2. Kan de gezondheid van de spijsvertering bevorderen

Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Beperkt bewijs suggereert dat kamille effectief kan zijn om een betere spijsvertering te bevorderen door het risico op bepaalde gastro-intestinale aandoeningen te verminderen.

Enkele studies hebben aangetoond dat kamille extract de potentie heeft om te beschermen tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen (56).

Een andere studie bij ratten wees uit dat kamille helpt bij het voorkomen van maagzweren, omdat het de zuurgraad in de maag kan verminderen en de groei van bacteriën die bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren kan afremmen(7) .

Ondanks deze bevindingen is er meer menselijk onderzoek nodig om de rol van kamille in de spijsvertering te bevestigen.

Niettemin zijn er vele anekdotische beweringen dat het drinken van kamillethee rustgevend is voor de maag. Traditioneel wordt het gebruikt om verschillende spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder misselijkheid en gas ( 1 ).

Kortom: Kamillethee kan beschermen tegen diarree, maagzweren, misselijkheid en gas, waarschijnlijk als gevolg van de ontstekingsremmende effecten.

3. Kan beschermen tegen bepaalde soorten kanker

De antioxidanten in kamillethee zijn in verband gebracht met een lagere voorkomen van bepaalde soorten kanker.

Kamille bevat het antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is aangetoond dat apigenine kankercellen kan bestrijden, met name die van de borst, maag-darmkanaal, huid, prostaat en uterus ( 8 , 9 , 10 ).

Daarnaast heeft één studie van 537 mensen vastgesteld dat degenen die 2-6 keer per week kamillethee dronken significant minder kans hadden om schildklierkanker te krijgen dan degenen die dat niet deden (11).

Deze bevindingen zijn veelbelovend. Meer onderzoek is nodig om een conclusie te kunnen trekken over de rol van kamillethee bij de preventie van kanker.Kortom: Kamillethee bevat het antioxidant apigenine, die kan helpen bij het verlagen van ontsteking en het risico op verschillende vormen van kanker te verminderen.

4. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Het drinken van kamillethee kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel .

De ontstekingsremmende eigenschappen kan schade aan de cellen van de alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer uw bloedsuikerspiegel chronisch is verhoogd (1).

De gezondheid van uw alvleesklier is uiterst belangrijk omdat het insuline produceert. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit uw bloed (1).

In één studie van 64 mensen met diabetes hadden degenen die dagelijks acht dagen lang kamillethee dronken met maaltijden een significant lagere bloedsuikerspiegel dan degenen die water dronken(12).

Bovendien een aantal dierstudies suggereren dat kamillethee nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen. Het kan ook zinvol zijn voor het voorkomen van bloedsuikerpieken na het eten( 13 , 14 , 15 ).

Het meeste bewijsmateriaal met betrekking tot de rol van kamillethee bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten van dierstudies. Desondanks zijn de bevindingen veelbelovend (16).

Kortom: De ontstekingsremmende effecten van kamillethee kan een stabiele bloedsuikerspiegel bevorderen, vooral gedronken bij een maaltijd.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Kamillethee is rijk aan flavonen, een soort van antioxidant.

Flavonen zijn onderzocht voor hun potentieel tot lagere bloeddruk en cholesterolgehalte. Dat zijn belangrijke markeringen voor uw risico op hart-en vaatziekten(17 , 18 ).

Een studie van 64 diabetes patiënten wees uit dat degenen die kamillethee dronken bij maaltijden opmerkelijke verbeteringen hadden in hun totale cholesterol-, triglyceriden- en ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte, vergeleken met degenen die water dronken(12) .

Meer onderzoek is nodig om de rol van kamillethee in het bevorderen van de gezondheid van het hart te bevestigen. Maar het kan zeker geen kwaad om het in uw voeding op te nemen.Kortom: Kamille is een goede bron van flavonen antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van uw gezondheid van het hart.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

De volgende voordelen voor de gezondheid van kamillethee zijn meestal anekdotisch en niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Bevordert de immuungezondheid: Kamillethee wordt vaak gepromoot als een strategie voor het voorkomen en behandelen van verkoudheid. Maar hiervoor ontbreekt een bewijs. Er is ook gezegd dat het rustgevend is voor zere kelen (1).
  • Verlicht angst en depressie: Er is enig bewijs dat kamille de ernst van angst en depressie kan verminderen. Maar dit is vooral gebaseerd op het gebruik van het als aromatherapie of het nemen van het als een supplement ( 1 , 6 , 19 , 20 ).
  • Verbetert de gezondheid van de huid: Er is gemeld dat het toepassen van kamille op de huid via cosmetische producten, zoals lotions, oog crèmes en zepen, kunnen nuttig zijn voor het verminderen van ontsteking van de huid ( 6 , 21 , 22 ).
  • Voorkomt botverlies: Sommigen beweren dat kamillethee een rol kan spelen bij het voorkomen van botverlies. Het kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose. Het bewijs voor deze is zwak ( 1 ).

Hoewel deze gezondheidsclaims geen bewijs bevatten, betekent dit niet dat ze onjuist zijn. Ze zijn gewoon nog niet bestudeerd.

Kortom: Er is momenteel geen sterk bewijs dat het drinken van kamillethee de gezondheid van het immuunsysteem verbetert. Bovendien ontbreekt onderzoek naar de rol ervan bij angst en depressie.

Bijwerkingen van kamillethee

Het drinken van kamillethee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Er zijn meldingen geweest van kamille allergieën, die het meest waarschijnlijk voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor planten in de daisy-familie, zoals ambrosia en chrysanten (1).

Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten irriterend zijn voor de ogen als ze er direct mee in contact komen. Dit kan leiden tot conjunctivitis, een ontsteking aan de binnenkant van uw oog (1).

Het is ook belangrijk op te merken dat de veiligheid van het drinken van kamillethee niet is vastgesteld bij jonge kinderen, zwangere of zogende vrouwen en mensen met een lever- of nieraandoening.

Toch zijn er geen meldingen geweest van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit van het drinken van kamillethee.

Kortom: Hoewel een paar mensen allergisch kunnen zijn voor kamille, is het voor de meeste mensen veilig om te drinken. Negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Kamillethee is een gezonde drank.

Het is rijk aan enkele krachtige antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Dit is onder andere het verminderen van het risico op kanker en hartaandoeningen.

Hoewel het onderzoek naar kamillethee veelbelovend is, zijn er simpelweg niet genoeg onderzoeken geweest om een conclusie te trekken over de effecten ervan op de gezondheid.

Veel studies met betrekking tot kamillethee zijn uitgevoerd bij dieren maar de resultaten kunnen niet worden vertaald naar mensen.

Desondanks is kamille zeer veilig om te drinken en veel mensen genieten ervan om het te drinken vanwege de heerlijke smaak en het aangename aroma.

Als u de potentiële voordelen van kamillethee wilt onderzoeken, is het absoluut de moeite waard ook in uw voeding.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.