Koekenpan: Beste Koekenpannen van 2024 op een rij

Eigenlijk is een koekenpan niet meer dan een platte pan met een lang handvat. En toch is het de meest gebruikte pan in de keuken. Juist daarom is het goed om een goede koekenpan in huis te hebben. In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over het aanschaffen van de juiste koekenpan. Of meerdere, want als je ‘m zo vaak gebruikt is het niet gek dat je meerdere in huis hebt natuurlijk.

Een koekenpan heeft z’n neem gekregen omdat er vroeger pannenkoeken in werd gebakken. Maar toen men meer de keuken ging ontdekken. En naast koken ook meer gingen bakken, kwam de koekenpan vaker op het fornuis te staan. Bijvoorbeeld om een stukje vlees in te bakken. 

De 6 beste koekenpannen van dit moment 

We hebben de beste koekenpannen van dit moment voor jou verzameld!

1.     Westinghouse Koekenpan Inductie 

Dit is een koekenpan die speciaal ontwikkeld is voor inductie, maar gelukkig ook op andere plekken te gebruiken is. Namelijk elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch. Ideaal dus! 

Deze speciale koekenpan is gemaakt in een uitvoering van 20 centimeter. Maar is ook in andere maten te verkrijgen. Door een heel sterke antiaanbaklaag kun je perfect alles bakken zonder dat je bang hoeft te zijn dat alles gaat vastplakken. Denk bijvoorbeeld aan vis of vlees. Het is zelfs bewezen dat als groenten, vlees of vis blijft plakken de structuur kapotgaat waardoor de smaak veel minder lekker is. 

Deze koekenpan kun je gebruiken tot wel 160 graden en geschikt dus voor meerdere warmtebronnen. Er zit een speciale cool-touch handgreep aan die niet heet wordt wanneer je ‘m gebruikt. Dat zorgt ervoor dat je niet per ongeluk je hand verband aan een hete pan. Uiteraard is ook deze pan 100% vrij van PFOA of andere schadelijke stoffen. De pan kan in de vaatwasser maar is ook eenvoudig te reinigen met de hand. Voor het behoud van de antiaanbaklaag kun je wel het beste kiezen voor een handwasje. Zo weet je zeker dat de antiaanbaklaag intact blijft. Gebruik ook een niet te agressief schoonmaakmiddel. 

Benieuwd naar de Westinghouse Koekenpan Inductie? Bekijk dit item hier.

2.     BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

En dan willen we je graag de BK Easy Induction Ceramic Koekenpan laten zien. Deze is namelijk ook weer te gebruiken voor alle soorten warmtebronnen. Van elektrisch tot aan inductie en van gas tot aan halogeen. Daarbij is BK een merk dat je waarschijnlijk al wel een flinke tijd kent en heeft haar strepen op de markt zeker verdiend. Een betrouwbare koekenpan dus. Maar door de 5,5 dikke bodem is deze vooral geschikt voor inductie. Uiteraard ook deze pan ook weer vrij van gevaarlijke stoffen. 

Door de aluminium sterke basis en de dikke bodem voel je dat je een sterke pan gebruikt. Dat is prettig want bijvoorbeeld bij het flamberen heb je een sterke pan nodig. Of denk aan het omturnen van de pannenkoeken. Wat geen probleem is door de 100% veilige maar erg effectieve antiaanbaklaag van deze pan. Dus een pan die handig in gebruik is, met een fraai design en ook nog eens van goede kwaliteit! Dat is deze BK Easy Induction Ceramic Koekenpan. En dat is ook 100% te danken aan de keramieken binnenkant. Wees hier zuinig op en gebruik geen scherpe voorwerpen in deze pan. 

Benieuwd naar de BK Easy Induction Ceramic Koekenpan? Bekijk dit item hier.

3. Demeyre Alu Pro 5 Duraslide titanium

Een koekenpan met een hele mond vol. Maar dat komt omdat de kwaliteit niet in twee woorden te beschrijven valt. Dit is echt één van de beste knoflookpersen van het moment. Hij heeft een Radiant bodem die zorgt ervoor dat er niets op het oppervlakte blijft plakken. Daarnaast is hij geschikt voor alle ondergronden. Van inductie tot open vuur. Mocht je opzoek zijn naar een koekenpan waarbij je geen ovenwanten nodig hebt. Deze greep wordt niet heet en blijft eigenlijk gedurende het koken gewoon koel. 

De Demeyre Alu Pro 5 Duraslide titanium is zeker aan te raden wanneer je liever niet de afwas met de hand doet. Je kan hem namelijk in de vaatwasser doen. Al wordt het aanbevolen voor de levensduur om dit niet te doen. In totaal heb je 5 jaar lang garantie op alle productiefouten. Dit is de ideale koekenpan voor in jouw keuken. 

4.     Jeroen Meus Koekenpan  

Deze gezonde keramische antiaanbaklaag is ook nog vaatwasser en ovenbestendig. Ideaal dus! Verder is het goed om over deze koekenpan te vertellen dat de koekenpan 24 centimeter is, wat goed is voor een gemiddeld huishouden. Met de gezonde thermolon keramische antikleeflaag bak je alles gezond! Deze laag is ook nog eens versterkt met diamant. Ook zit er een stevige roestvijstalen handgreep op met silicone stay-cool cover. Zo hoef je nooit bang te zijn om je handen te verbranden en dat is wel zo fijn. Ook zijn de randen zo gemaakt dat je drupvrij kan gieten. Hierdoor hoef je niet bang te zijn om extra te knoeien als je in de keuken staat. 

Jeroen Meus kennen we natuurlijk als tv-kok. Hij heeft zijn kennis omgezet in professionele pannen voor thuis. Die niet alleen heel kwalitatief zijn maar ook superhandig zijn in gebruik. Hierdoor kun je rekenen op de beste resultaten en professionele gerechten op tafel. Heerlijk! Wat jij al welk recept je gaat proberen? Hoeft natuurlijk er niet direct eentje van Jeroen Meus te zijn. Maar het kan uiteraard wel! De kleuren van deze pan zijn overigens zwart en zilver. Chique en tijdloos. 

Benieuwd naar de Jeroen Meus Koekenpan? Bekijk dit item hier.

5.     Le Creuset Les Forgées Koekenpan

We hebben hier een prachtige Le Creuset Les Forgées Koekenpan. Alleen het merk klinkt al chique en dat is ook zeker waar. Deze pannen zijn het beste van het beste en daarmee heb je ook wel vaak een prijskaartje dat er aanhangt. En dat is niet gek, want met deze pannen kun je ook heel erg lang doen. Le Creuset is een heel duurzaam merk. Dat komt enerzijds omdat de koekenpan is gemaakt van gesmeed aluminium en anderzijds omdat de buitenkant is geanodiseerd. Hierdoor creëer je een heel sterke pan. Die, mits goed gebruikt, heel lang mee kan gaan dus. Een mooie koekenpan voor 2 tot 4 personen. 

De dikke bodem is ook een mooi pluspunt van deze koekenpan want daardoor voelt het ook als een item dat stevig op het fornuis blijft staan. Daarbij is de pan dus gemakkelijk in gebruik. Niet alleen op de warmtebron, maar ook bij het schoonmaken. Je kan de pan heel gemakkelijk afspoelen. Zorg ervoor dat je regelmatig de pan even invet met olie en je hebt er jaren plezier van. Dat garanderen we jou met deze mooie pan van Le Creuset Les Forgées.

Benieuwd naar de Le Creuset Les Forgées Koekenpan? Bekijk dit item hier.

6.     Dagelijkse Kost Keramische Koekenpan

Deze koekenpan heet Dagelijkse Kost Keramische Koekenpan. En vertelt daarmee precies waar deze koekenpan goed voor is! Namelijk voor het maken van een heerlijke dagelijkse kost voor het hele gezin. Je kan met deze keramische koekenpan alle kanten op. Niet alleen omdat je ermee op elektrisch, gas, keramisch, inductie en halogeen kan koken. Maar de pan kan ook in de oven. En is ook nog eens heel snel warm doordat de buitenzijde ook keramisch is. Je pan is dus snel heet. Wil je het trouwens checken? Dan kan je een druppeltje olie in de pan laten vallen. Als deze begint te sissen dan weet je dat de koekenpan heet genoeg is voor jouw stukje vlees of vis. 

Er zit een duurzame en ovenvaste greep op waarmee je dus de pan ook direct in de oven kant zetten voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Als je je zalm lekker vindt met een krokant korstje dan is dat met deze koekenpan geen enkel probleem. Door de coating wordt de pan gemakkelijk warm en kun je jouw lievelingsgerecht gemakkelijk bereiden. Ook als het gewoon om een eitje bakken gaat trouwens. 

Ben je benieuwd naar de Dagelijkse Kost Keramische Koekenpan? Bekijk dit item hier.

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een Koekenpan?

Als je een koekenpan gaat kopen zijn twee dingen van belang. Allereerst de grootte van de pan. Hiermee bedoelen we de diameter. Wat is de diameter van de pan? Want een kleine koekenpan is handig als je alleen woont of een eitje wilt bakken. Maar als je een groot gezin hebt is een kleine koekenpan niet handig en heb je juist iets groters nodig. Diameter van een pan is dus erg belangrijk.

Ten tweede wil je ook weten waar de koekenpan van gemaakt is. Het materiaal dus. Hierbij komt ook nog iets anders kijken. Want materiaal, zoals aluminium of gietijzer is mooi. Maar wat voor antiaanbaklaag wordt er gebruikt? Niet zo lang geleden kwamen onderzoekers erachter dat antiaanbaklagen met teflon erin heel erg gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. Dat wil je natuurlijk niet in je eten hebben. Al sinds de jaren 60 worden deze pannen gebruikt. Een teflon zorgde namelijk voor een glad oppervlakte waardoor vlees of aardappels minder aan de pan bleven plakken. 

Gelukkig zijn er meer verschillende soorten materiaal waaruit je kan kiezen. En is er vandaag de dag een stuk meer bekend over veilige antiaanbaklagen. Want het feit dat je stukje vlees niet direct kapot wordt getrokken aan een pan is natuurlijk wel prettig. Denk bijvoorbeeld aan roestvrijstaal, plaatstaal, gietijzer, aluminium of koper. Op deze manier kan je altijd op zoek gaan naar een fijne koekenpan die past bij jouw wensen en eisen. En uiteraard bij jouw manier van koken. 

Warmtebron versus koekenpan

Het is belangrijk als je een koekenpan uitzoekt dat je helder hebt op welke warmtebron jij kookt. Zo kan je niet van gas overstappen op inductie met dezelfde koekenpannen. De koekenpannen zijn iets kromgetrokken en daardoor bol gaan staan. Je oude koekenpen gaat dan nooit meer plat op de inductieplaat kunnen staan. Hetzelfde geldt ook voor de grootte van de pitjes en de koekenpan. Want als de pitten te groot zijn of de warmtebron dan loop je de kans dat handvatten niet heel blijven en gaan smelten. Dat voorkom je door koekenpan uit één stuk hardmetaal te kopen, waar dus geen plastic bij zit. Of zorg ervoor dat de warmtebron niet groter is dan de koekenpan, zoals op een gaspitje.

Het is dus goed om voor jezelf helder te hebben wat enerzijds je budget is en wat je warmtebron is waarop je gaat koken. Het is niet gek om meerdere koekenpannen te kopen. Sommige bekende merken verkopen koekenpannen dan ook in meerdere maten en pakketten. Zodat je eventueel een beetje voordeel kunt pakken op de nieuwe koekenpannen. Heb je binnenkort verhuisplannen? Wacht dan eventueel nog met het aanschaffen van nieuwe pannen. Je kan vaak niet meer wisselen van pannen als je eerst op gas kookt en daarna op inductie. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee!

Achtergrond: Wat is een Koekenpan en welke verschillende soorten heb je? 

We vertelden je net al eventjes waar de naam koekenpan vandaan kwam. Vroeger waren pannenkoeken dagelijkse kost. Een makkelijke manier om snel iets warms naar binnen te krijgen met ook nog aardig wat voedingswaarden. Een koekenpan werd dus gebruikt om te bakken. Toen men meer te eten kreeg werd ook vlees bijvoorbeeld in de koekenpan gebakken. De koekenpan kwam dus letterlijk meer op tafel dan eerst. Er zijn mensen die speciale koekenpannen hebben voor wat ze erin maken omdat ze denken dat de smaak in de pan blijft hangen. Zoals een omelettenpan of een zoete pan. Maar tegenwoordig trekt smaak niet meer zo erg in de pan als vroeger.

Wel zijn er verschillende pannen ontwikkelt op basis van de koekenpan. Zo heb je een hapjespan. Dat is een koekenpan met een hogere opstaande rand en een deksel erop. Hierdoor kun je eten makkelijk garen op basis van vocht en stoom. Een ovale koekenpan wordt ook wel een vispan genoemd en is uiteraard speciaal bedoeld voor vis. Al staat het je uiteraard helemaal vrij hoe jij jouw pannen in de keuken wilt gebruiken. 

We zien vaak dat mensen ervoor kiezen om koekenpannen in verschillende groottes te kopen. Het is dan mooi om koekenpannen uit dezelfde lijn te kopen, zodat ze mooi in elkaar passen maar zeker ook op tafel bij elkaar passen. Meerdere koekenpannen is alleen al prettig omdat je op deze manier constant de koekenpan hoeft schoon te maken als je ‘m nodig hebt. Maar sommige recepten vragen ook om meerdere bereidingen tegelijkertijd. 

Conclusie 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn koekenpannen van oudsher pannen waarin pannenkoeken werden gebakken. Maar vandaag de dag doen we er veel meer mee. Van een eitje bakken tot een stukje vlees of een vegetarische burger. Een koekenpan hoeft niet duur te zijn en het is dan ook niet gek als je meerdere koekenpannen in meerdere maten aanschaft voor in de keuken. Ze worden tenslotte iedere dag gebruikt.