Is Komkommer gezond?

Komkommers zijn zeer gunstig voor de algehele gezondheid, het bevat belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Het vlees van komkommers is rijk aan vitaminen A, C en foliumzuur, terwijl de harde huid van komkommers rijk is aan vezels en een scala aan mineralen bevatten o.a. magnesium, molybdeen, en kalium. Bovendien, bevat komkommer  silica, een spoor mineraal dat een belangrijke bijdrage aan de versterking van onze bindweefsels. Komkommers zijn bekend omdat ze vele huidproblemen genezen, zwelling onder de ogen en zonnebrand. Komkommers bevatten ook ascorbinezuur en caffeic zuren die water verlies voorkomt, daarom wordt  komkommer vaak lokaal toegepast op brandwonden en dermatitis.

Wetenschappelijk bekend als Cucumis sativus , komkommers behoren tot dezelfde familie als courgetteswatermeloenenpompoenen, en andere soorten zomerse groenten/fruit.

In de oude beschavingen van Egypte, Griekenland en Rome, komkommers waren zeer populair, en het gebruik ervan was niet beperkt tot alleen maar voedsel. Ook werd het geprezen om zijn gunstige effecten op de huid. Het proces van het kweken van komkommer in kassen werd uitgevonden om ervoor te zorgen dat er een constante aanvoer van komkommers tijdens elk seizoen voor handen was. De Amerikaanse kolonisten namen ook dit ras van knapperige en gezonde squash naar de Verenigde Staten.

Gezondheidsvoordelen van komkommers

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de enorme voordelen voor de gezondheid. Verse komkommer kan “saai” smaken voor sommigen, maar haar dorstlessend en koelende eigenschappen zijn verfrissend. Het fungeert als een anti-oxidant wanneer tezamen met gebakken en gegrilde voedsel.

Meng komkommer sap met wortel of sinaasappelsap dat is een heerlijke combinatie.

Hier is een lijst van voordelen voor de gezondheid van komkommer:

Zuurgraad:  De alkaliteit van de mineralen in komkommersap helpt effectief bij het reguleren van het lichaam bloed pH, neutraliserende zuren. Het sap wordt ook verzachtend voor de behandeling van maag- en duodenumzweren.

Bloeddruk:  Net als selderij, kan deze kleurloze drank helpen reguleren van de bloeddruk vanwege de mineralen en sporen van natrium.

Bindweefsel: Het is een uitstekende bron van silica draagt bij tot de goede bouw van bindweefsel in ons lichaam zoals in de botten, spieren, kraakbeen, ligamenten en pezen

komkommer gezond

Koeling:  Bij droog en warm weer, drink een glas komkommer + selderij sap. Het helpt heerlijk om de lichaamstemperatuur te normaliseren.

Diureticum:  Komkommer sap is diureticum, het stimuleren van de verwijdering van afval door middel van urineren. Dit helpt ook bij het oplossen van nierstenen.

Koorts:  De temperatuur regulering eigenschappen in komkommer sap maakt het een geschikt drankje als u koorts hebt.

Ontsteking:  De Chinezen denken dat komkommers niet geschikt zijn voor mensen met reuma. Maar we weten nu dat komkommer kan helpen tegen urinezuur, zuren die de oorzaak zijn van ontstekingen in de gewrichten. Wanneer komkommer wordt gegeten, het doet zijn schoonmaakwerk in de gewrichten, waardoor het urinezuur wordt geelimineert en de pijn vermindert. Dit betekent dat het ook helpt andere ontstoken aandoeningen zoals artritis, astma, en jicht.

Groei van haar:  De silicium en zwavel in komkommer sap maakt het vooral nuttig bij het bevorderen van de haargroei. Drink het gemengd met wortel, sla of spinazie sap.

Gezwollen ogen:  Sommige mensen worden wakker in de ochtend met gezwollen ogen, waarschijnlijk te wijten aan te veel vasthouden van water in het lichaam. Om de wallen te verminderen, liggen en doe twee plakjes komkommer op de ogen voor een goede tien minuten.

Huidaandoeningen:  De hoge hoeveelheid vitamine C en anti-oxidanten in komkommer maakt het een belangrijk ingrediënt in veel schoonheid crèmes voor de behandeling van eczeem, psoriasis, acne, etc.

Zonnebrand:  Bij een zonnebrand, maak komkommersap en wrijf het op het getroffen gebied voor een koel- en genezende werking.

Het vasthouden van water:  Het levert de benodigde elektrolyten en herstelt hydratatie van de lichaamscellen, waardoor waterretentie verminderd.

Redactie Chefo

Chefo is de plek om je inspiratie op te doen over voeding en gezondheid. Onze redactie plaatst wekelijks nieuwe artikelen die je meer kennis geven over uiteenlopende onderwerpen.