Waarom is jackfruit goed voor jou? Voeding, voordelen en hoe het te eten

/
Waarom is jackfruit goed voor jou Voeding, voordelen en hoe het te eten

Jackfruit is een unieke tropische vrucht die de laatste jaren in populariteit is toegenomen.

Het heeft een kenmerkende zoete smaak en kan gebruikt worden om een grote verscheidenheid aan gerechten te maken. Het is ook zeer voedzaam en kan verschillende voordelen voor de gezondheid hebben.

In dit artikel worden de voordelen van het toevoegen van jackfruit aan uw voeding besproken.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een exotische vrucht die in tropische gebieden van de wereld wordt geteeld. Het is inheems in Zuid-India.

Het maakt deel uit van de Moraceae plantenfamilie, die ook vijgen, moerbeien en broodvruchten omvat. Jackfruit heeft een stekelige buitenste schil en is groen of geel van kleur.

Een uniek aspect van de jackfruit is zijn ongewoon grote omvang. Het is de grootste boomvrucht ter wereld en kan tot 80 pond (35 kg) aan gewicht bereiken.

Jackfruit heeft een subtiele zoete en fruitige smaak. Er wordt gezegd dat de smaak vergelijkbaar is met die van een combinatie van vruchten, waaronder appels, ananassenmango’s en bananen.

Veganisten en vegetariërs gebruiken deze vrucht vaak als vleesvervanger vanwege de textuur, die vergelijkbaar is met versneden vlees.

Omdat jackfruit bestand is tegen tropische klimaten, kan het een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten zijn voor mensen in ontwikkelingslanden die het risico lopen te verhongeren(12).

Hoewel jackfruit in tropische gebieden wordt geteeld, is het in andere delen van de wereld waaronder Nederland, steeds meer beschikbaar. Het is in het seizoen tijdens de zomer.

Het meest geconsumeerde deel van de jackfruit is het vruchtvlees, oftewel de peulen, die zowel rijp als onrijp zijn. Het kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten, waaronder desserts en curry’s. De zaden zijn ook veilig om te eten.

Jackfruit is een exotische tropische vrucht met een subtiele zoete smaak die in vele delen van de wereld wordt geconsumeerd. Het kan op verschillende manieren gegeten worden.

Jackfruit zit boordevol voedingsstoffen

Jackfruit heeft een indrukwekkend voedingsprofiel.

Het bevat een matige hoeveelheid calorieën en levert 155 in een portie van 165 gram. Ongeveer 92% van de calorieën komt van koolhydraten, terwijl de rest afkomstig is van eiwitten en een kleine hoeveelheid vet( 3 ).

Bovendien bevat jackfruit een deel van bijna elke vitamine en elk mineraal dat je nodig hebt, evenals een behoorlijke hoeveelheid vezels ( 3 ).

Een 100 gram gesneden fruit bevat de volgende voedingsstoffen ( 3 ):

 • Calorieën: 155
 • Koolhydraten: 40 gram
 • Vezels: 3 gram
 • Eiwit: 3 gram
 • Vitamine A: 10% van de ADH
 • Vitamine C: 18% van de ADH
 • Riboflavine: 11% van de ADH
 • Magnesium: 15% van de ADH
 • Kalium: 14% van de ADH
 • Koper: 15% van de ADH
 • Mangaan: 16% van de ADH

Wat de jackfruit uniek maakt van andere vruchten is het eiwitgehalte. Het levert meer dan 3 gram eiwit per 100 gram, vergeleken met 0-1 gram in andere vergelijkbare soorten fruit, zoals appels en mango’s ( 3 , 4 , 5 ).

Jackfruit is ook rijk aan verschillende soorten antioxidanten, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de voordelen voor de gezondheid(6).

Jackfruit is vrij gezond. Het levert een matige hoeveelheid calorieën naast veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Het kan de bloedsuikerspiegel ten goede komen

Jackfruit heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Het heeft een vrij lage glycemische index (GI), wat een maat is voor hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een voedsel. Dit wordt toegeschreven aan de vezel die het levert, waardoor de spijsvertering wordt vertraagd en bloedsuikerpieken worden voorkomen(78).

Voedingsmiddelen die veel voedsel met een lage GI-waarde bevatten, blijken nuttig te zijn voor het bevorderen van de beheersing van de bloedsuikerspiegel(7).

Bovendien levert jackfruit wat eiwitten, die kunnen helpen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te snel stijgt(9).

In een studie werd vastgesteld dat volwassenen die jackfruit extract consumeerden, hun bloedsuikerspiegel aanzienlijk verbeterden (10).

Bovendien bleek uit een studie bij diabetes muizen dat het extract van jackfruitbladeren hielp om de nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen en de bloedsuikerspiegel op lange termijn onder controle te houden (11).

Deze effecten werden toegeschreven aan het gehalte aan flavonoïde antioxidanten van jackfruit, die bekend staan om hun vermogen om een evenwichtige bloedsuikerspiegel te bevorderen(1213).

Hoewel de resultaten van deze studies veelbelovend zijn, zijn meer studies van mensen die verse jackfruit eten noodzakelijk om deze potentiële voordelen te bevestigen.

Jackfruit heeft een lage glycemische index en levert wat vezels, eiwitten en antioxidanten, die allemaal een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel kunnen bevorderen.

Het kan beschermen tegen ziekten

Jackfruit heeft een hoog gehalte aan enkele krachtige antioxidanten die verschillende voordelen voor de gezondheid bieden, waaronder een verminderd risico op verschillende ziekten.

Antioxidanten beschermen uw cellen tegen oxidatieve stress en ontstekingen, die vaak het gevolg zijn van schade veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd (14).

Hier is een overzicht van de antioxidanten die het meest aanwezig zijn in jackfruit:

 • Vitamine C: Jackfruit bevat hoge hoeveelheden vitamine C, die kunnen helpen bij het voorkomen van de ontsteking die kan leiden tot chronische ziekten zoals hartziekten en kanker( 3 ,15).
 • Carotenoïden: Van carotenoïden is aangetoond dat ze helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verminderen van het risico op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen (6161718).
 • Flavanonen: Flavanonen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterolgehalte – belangrijke factoren bij het verminderen van het risico op type 2 diabetes en hartaandoeningen (131920).

Jackfruit bevat een verscheidenheid aan antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen

Jackfruit zou verschillende andere gezondheidsvoordelen bieden die niet specifiek zijn bestudeerd.

 • Immuunsysteem: Jackfruit’s gehalte aan immuunversterkende vitaminen A en C kan helpen ziekten te voorkomen. Het eten van deze vrucht zou ook helpen om het risico op virale infecties te verminderen( 18 ).
 • Huidproblemen voorkomen: Deze vrucht levert verschillende voedingsstoffen en antioxidanten, zoals vitamine C, die de gezondheid van de huid kunnen verbeteren. Er is anekdotisch bewijs dat het eten ervan de veroudering van uw huid kan vertragen( 18 ,21).
 • Gezondheid van het hart: Jackfruit kan het risico op hartziekten verminderen door zijn gehalte aan kalium, vezels en antioxidanten ( 18 ).

Bovendien zijn de wortels en extracten gebruikt in de traditionele Indiase en Sri Lankaanse geneeskunde om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder astma, diarree en maagzweren, maar deze effecten zijn nooit wetenschappelijk bewezen ( 18 ,21).

Hoewel deze gerapporteerde voordelen niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs, is het zeker het proberen waard om jackfruit in je voeding op te nemen als je je gezondheid wilt verbeteren.

Er zijn verschillende potentiële gezondheidsvoordelen van jackfruit die anekdotisch zijn gemeld, maar niet door wetenschappelijk bewijs zijn bewezen.

Risico’s van het eten van jackfruit

Hoewel het voor de meeste mensen veilig is, moeten sommige mensen hun jackfruit beperken of vermijden. Sommige mensen zijn er allergisch voor, vooral degenen die allergisch zijn voor berkenpollen (22).

Bovendien moeten mensen met diabetes, vanwege het potentieel om de bloedsuikerspiegel te verlagen, hun medicatiedosering wijzigen als ze deze vrucht regelmatig eten.

Desalniettemin is er nooit gemeld dat het consumeren van jackfruit ernstige bijwerkingen veroorzaakt en het is voor de meeste mensen veilig om te eten.

Er zijn geen grote risico’s verbonden aan het eten van jackfruit, met uitzondering van personen die er allergisch voor zijn.

Hoe het te eten

Jackfruit is zeer veelzijdig en kan rauw of gekookt worden gegeten.

Om het voor te bereiden, wil je het eerst doormidden snijden en de gele fruitpeulen en zaden van de schil en de kern moeten verwijderen. U kunt dit doen met een mes of met uw handen.

Het is belangrijk om op te merken dat het witte, vezelige deel binnenin de jackfruit ongelooflijk kleverig is, dus het kan nuttig zijn om handschoenen te dragen tijdens het openen ervan.

Jackfruit kan gewoon of gekookt worden geconsumeerd in zowel zoete als hartige gerechten, afhankelijk van de rijpheid. Onrijp fruit smaakt over het algemeen het beste in hartige recepten, terwijl de zoetheid van het rijpe fruit geweldig is voor desserts.

Omdat het een exotische vrucht is, kan het moeilijk zijn om verse jackfruit tegen te komen in supermarkten, vooral als het niet in het seizoen is. Het wordt echter vaak in blik verkocht, wat een handige optie is.

Vegetariërs en veganisten gebruiken jackfruit vaak als vleesalternatief vanwege de textuur. U kunt het fruit bijvoorbeeld gebruiken als vleesvervanger in jackfruit taco’s door het te koken en het vervolgens te combineren met groenten en kruiden.

Daarnaast kunt u jackfruit in curry’s of soepen verwerken. Het rijpe fruit smaakt ook heerlijk als het wordt toegevoegd aan yoghurt of havermout.

Jackfruitzaden zijn ook eetbaar. Ze kunnen worden geroosterd of gekookt en dan worden gecombineerd met kruiden. Je kunt de zaden zelfs gebruiken om hummus te maken.

Jackfruit is vrij veelzijdig. Het kan rauw, gekookt, rijp of onrijp worden gegeten en smaakt heerlijk in een verscheidenheid aan zoete en hartige gerechten.

Conclusie

Jackfruit is om vele redenen erg goed voor je.

Het is rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten en kan een aantal voordelen voor de gezondheid hebben, waaronder een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel.

U kunt jackfruit gemakkelijk in uw voeding opnemen door het gewoon of in verschillende gerechten te eten. Het is een uitstekend vleesalternatief in vegetarische en veganistische recepten.

Verse jackfruit is het makkelijkst te vinden als het in het seizoen is tijdens de zomermaanden, maar je kunt het hele jaar door jackfruit in blik vinden in de meeste supermarkten.

Het toevoegen van jackfruit aan je voeding is het proberen waard, want het is vrij gezond en een uniek voedingsmiddel om mee te experimenteren.(Bron)

Lees ook eens: