Passievrucht Gezond? – Alles wat u moet weten

Passievrucht is een voedzame tropische vrucht die steeds populairder wordt, vooral onder gezondheidsbewuste mensen.

Ondanks haar kleine formaat, is ze rijk aan antioxidanten, vitaminen en plantaardige stoffen die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

Hier is alles wat u moet weten over passievrucht.

Wat is passievrucht?

Passievrucht is de vrucht van de Passiflora-liaan, een soort passiebloem. Het heeft een taaie schil en een sappig, met zaden gevulde kern.

Er zijn verschillende soorten die variëren in grootte en kleur. Paarse en gele variëteiten zijn het meest verkrijgbaar:

 • Passiflora edulis. Dit zijn kleine ronde of ovale vruchten met een paarse schil.
 • Passiflora flavicarpa. Deze soort is rond of ovaal met gele schil en meestal iets groter dan de paarse soort.

Hoewel het een tropische vrucht is, kunnen sommige soorten overleven in subtropische klimaten.

Daarom worden ze over de hele wereld verbouwd en zijn ze te vinden in Azië, Europa, Australië, Zuid- en Noord-Amerika.

Passievrucht is een tropische vrucht die over de hele wereld wordt verbouwd. De vrucht heeft een harde, kleurrijke schil en een sappig, met zaden gevulde kern. Paarse en gele variëteiten komen het meest voor.

Passievrucht is zeer voedzaam

Passievrucht is een goede bron van voedingsstoffen, vooral vezelsvitamine C en provitamine A.

Een enkele paarse passievrucht bevat (1):

 • Calorieën: 17
 • Vezels: 2 gram
 • Vitamine C: 9% van de dagelijkse waarde (ADH)
 • Vitamine A: 8% van de ADH
 • IJzer: 2% van de ADH
 • Kalium: 2% van de ADH

Hoewel dit misschien niet veel lijkt, moet je bedenken dat dit de voedingswaarden zijn voor een enkele, kleine vrucht die slechts 17 calorieën bevat. Calorie voor calorie, is het een goede bron van vezels, vitamine C, en vitamine A.

Het is ook rijk aan gunstige plantaardige stoffen, waaronder carotenoïden en polyfenolen.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat passievruchten rijker zijn aan polyfenolen dan veel andere tropische vruchten, waaronder bananenlycheesmango, papaja’s en ananas(2).

Daarnaast bevat passievrucht een kleine hoeveelheid ijzer.

Normaal gesproken neemt je lichaam ijzer uit planten niet zo goed op. Het ijzer in passievrucht gaat echter gepaard met veel vitamine C, waarvan bekend is dat het de ijzeropname bevordert(3).

Passievrucht is een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine A. Calorie voor calorie is het een vrucht die rijk is aan voedingsstoffen.

Gezondheidsvoordelen van passievrucht

Vanwege haar uitstekende voedingsstoffenprofiel kan passievrucht verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, wat onstabiele moleculen zijn die je cellen kunnen beschadigen als ze in grote aantallen aanwezig zijn(4).

Passievrucht bevat veel antioxidanten. Het is met name rijk aan vitamine C, bèta-caroteen en polyfenolen.

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die een reeks antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Dit betekent dat ze uw risico op chronische ontstekingen en aandoeningen zoals hartaandoeningen kunnen verkleinen (256).

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die je uit je voeding moet halen. Het ondersteunt je immuunsysteem en gezonde veroudering(7891011).

Bèta-caroteen is ook een belangrijke antioxidant. Je lichaam zet het om in vitamine A, wat essentieel is voor het behoud van een goed gezichtsvermogen.

Voedingen die rijk zijn aan plantaardig bèta-caroteen zijn in verband gebracht met een lager risico op sommige vormen van kanker, waaronder prostaat-, darm-, maag- en borstkanker(121314151617).

Passievruchtzaden zijn rijk aan piceatannol, een polyfenol dat de insulinegevoeligheid kan verbeteren bij mannen met overgewicht, en mogelijk het risico op diabetes type 2 verlaagt wanneer het als supplement wordt ingenomen (18).

Goede bron van voedingsvezels

Een portie passievrucht levert ongeveer 2 gram vezels – behoorlijk veel voor zo’n kleine vrucht.

Vezels zijn belangrijk om je darmen gezond te houden en constipatie te voorkomen, maar toch eten de meeste mensen er niet genoeg van(19).

Oplosbare vezels helpen de vertering van uw voedsel te vertragen, wat pieken in de bloedsuikerspiegel kan voorkomen (20).

Een vezelrijke voeding wordt ook geassocieerd met een lager risico op ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en obesitas (21).

Passievrucht is rijk aan antioxidanten en voedingsvezels. Voedingen met een hoog gehalte aan deze voedingsstoffen zijn in verband gebracht met een lager risico op aandoeningen als hartaandoeningen en diabetes.

Passievruchtenschil-supplement kan ontstekingen verminderen

Het hoge gehalte aan antioxidanten in passievruchten schillen kan krachtige ontstekingsremmende effecten hebben wanneer ze als supplement worden ingenomen.

Een kleine studie onderzocht de effecten van een supplement met paarse passievruchten schillen op symptomen van astma gedurende vier weken (22).

De groep die het supplement nam, ervoer een vermindering van piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

In een andere studie bij mensen met knie-artrose, rapporteerden degenen die een extract van paarse passievruchtschillen innamen minder pijn en stijfheid in hun gewrichten dan degenen die het supplement niet innamen (23).

Over het algemeen zijn de effecten van antioxidanten op ontsteking en pijn bij mensen met artrose nog onduidelijk, en meer onderzoek is nodig.

Supplementen met passievruchtenschillen hebben mogelijk krachtige ontstekingsremmende effecten. Mensen met astma en artrose kunnen er baat bij hebben, maar er is meer onderzoek nodig.

Mogelijke nadelen van passievrucht

Passievrucht is voor de meeste mensen volkomen veilig om te eten, maar bij een klein aantal mensen komt allergie voor.

Mensen met een latexallergie lijken het meeste risico te lopen op een passievrucht allergie(2425).

Dit komt doordat sommige van de plantaardige eiwitten in de vrucht een structuur hebben die lijkt op die van latex eiwitten, die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen uitlokken.

De schil van paarse passievruchten kan ook chemische stoffen bevatten die cyanogene glycosiden worden genoemd. Deze kunnen in combinatie met enzymen het gif cyanide vormen en zijn in grote hoeveelheden potentieel giftig (26 27).

De harde buitenste schil van de vrucht wordt echter meestal niet gegeten en over het algemeen als oneetbaar beschouwd.

Een allergie voor passievruchten is zeldzaam, maar sommige gevallen komen voor. Mensen met een latexallergie lopen een groter risico.

Hoe eet je passievrucht?

Om deze tropische vrucht te eten, moet je de schil opensnijden of -scheuren om het kleurrijke, sappige vruchtvlees en de zaden bloot te leggen.

De zaden zijn eetbaar, dus je kunt ze samen met het vruchtvlees en sap eten.

De witte film die de schil scheidt van het vruchtvlees is ook eetbaar, maar de meeste mensen eten die niet, omdat die erg bitter is.

Passievrucht is zeer veelzijdig en kan op vele manieren worden gebruikt. Veel mensen vinden de vrucht rauw lekker en eten hem zo uit de schil.

Enkele van de populairdere manieren om passievrucht te gebruiken zijn:

 • Drankjes. Het kan door een zeef worden geperst om sap te maken, dat kan worden toegevoegd aan cocktails of om een likeur te maken om water op smaak te brengen.
 • Nagerechten. Het wordt vaak gebruikt als topping of smaakstof voor taarten en desserts zoals cheesecake of mousse.
 • Op salades. Het kan worden gebruikt om salades een knapperige textuur en een zoete smaak te geven.
 • In yoghurtMeng het met naturel yoghurt om een heerlijke snack te maken.

Passievrucht is zeer veelzijdig. Je kunt het zo eten of toevoegen aan drankjes, desserts en yoghurt. Je kunt er ook heerlijke saladedressings mee maken.

Tot slot

Als je op zoek bent naar een voedzaam en lekker tussendoortje, is passievrucht een geweldige keuze.

Het bevat weinig calorieën en is rijk aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten – dit alles maakt passievrucht een uitstekende aanvulling op een gezond, evenwichtig eetpatroon.(bron)