Truffels gezond? 6 Verrassende gezondheidsvoordelen van truffels

Truffels hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen in de culinaire wereld en zijn een favoriet geworden bij zowel koks als fijnproevers.

Niet te verwarren met de gelijknamige chocoladesnoepjes, zijn truffels een soort schimmel die in de buurt van de wortels van bepaalde bomen groeit.

Er zijn veel verschillende soorten – zoals zwarte truffels, witte truffels, zomertruffels en knoflooktruffels – elk met minieme verschillen in smaak, uiterlijk en prijs.

Naast hun sterke smaak en doordringende aroma zijn truffels ook zeer voedzaam en worden ze in verband gebracht met een aantal krachtige gezondheidseffecten.

Hier zijn 6 verrassende gezondheidsvoordelen van truffels.

1. Rijk aan belangrijke voedingsstoffen

Truffels hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en zijn rijk aan vele belangrijke vitaminen en mineralen.

Ze bevatten zelfs veel koolhydraten, eiwitten en vezels en bevatten zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, evenals micronutriënten , zoals vitamine C, fosfor, natrium, calcium, magnesium, mangaan en ijzer (1).

Onderzoek wijst ook uit dat truffels een complete bron van eiwitten kunnen zijn, die alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft (1).

Houd er rekening mee dat het voedingsprofiel per soort kan verschillen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat witte woestijntruffels meer eiwitten, vetten en vezels bevatten dan andere soorten, zoals de zwarte woestijnsoort(1).

Truffels worden beschouwd als een complete bron van eiwitten en zijn rijk aan koolhydraten, vezels en diverse micronutriënten.

2. Rijk aan antioxidanten

Truffels zijn een uitstekende bron van antioxidanten, verbindingen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het voorkomen van oxidatieve schade aan je cellen.

Studies tonen aan dat antioxidanten belangrijk zijn voor vele aspecten van uw gezondheid en zelfs gekoppeld kunnen worden aan een lager risico op chronische aandoeningen, zoals kanker, hartziekten en diabetes(2).

Hoewel de exacte hoeveelheden kunnen variëren tussen verschillende soorten, is aangetoond dat truffels antioxidanten bevatten zoals vitamine C, lycopeen, galzuur en homogentisezuur (3).

Vanwege hun gehalte aan antioxidanten, tonen studies met proefbuisjes aan dat zowel zwarte als witte truffels zelfs kunnen helpen bij het doden van kankercellen en het verminderen van ontstekingen (4).

Merk op dat deze studie werd uitgevoerd met behulp van sterk geconcentreerde truffelextracten. Daarom blijft het onduidelijk hoe de antioxidanten in verse truffels je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden.

Truffels bevatten veel belangrijke antioxidanten, die kunnen helpen om het risico op chronische ziekten te verminderen, de groei van kankercellen te beperken en ontstekingen te verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

3. Heeft antibacteriële eigenschappen

Naast hun stellaire voedingsprofiel kunnen truffels ook antimicrobiële eigenschappen hebben die de groei van specifieke bacteriestammen kunnen helpen verminderen.

Een proefbuisstudie toonde aan dat het extract van woestijntruffels de groei van Staphylococcus aureus tot 66% remt. Deze bacterie kan een breed scala aan ziekten veroorzaken bij de mens (5).

Op dezelfde manier werd in een ander proefbuisjesonderzoek vastgesteld dat het extract van dezelfde soort de groei van Pseudomonas aeruginosa verminderde, een bacteriestam die vaak zeer resistent is tegen antibiotica(6).

Er is echter verder onderzoek nodig om de antibacteriële effecten van andere soorten truffels te meten en in hoeveelheden die gewoonlijk worden gegeten.

Daarnaast moeten er hoogwaardige studies worden uitgevoerd om te bepalen hoe de antibacteriële eigenschappen van truffels van invloed kunnen zijn op deze bacteriële infecties bij de mens.

Sommige proefbuisonderzoeken tonen aan dat truffels de groei van verschillende bacteriestammen kunnen verminderen. Het ontbreekt echter aan menselijk onderzoek.

4. Kan helpen bij het doden van kankercellen

Hoewel het bewijs momenteel beperkt is tot proefbuisonderzoeken, suggereert enig onderzoek dat truffels krachtige anti-kanker eigenschappen kunnen hebben.

Zo toonde één proefbuisstudie aan dat verbindingen die uit verschillende soorten truffels worden geëxtraheerd, de groei van lever-, long-, darm- en borsttumorcellen helpen blokkeren(7).

Een andere proefbuisstudie toonde aan dat extracten van zowel zwarte als witte soorten een anti-kanker effect hadden op baarmoederhals-, borst- en dikkedarmkankercellen (4).

Er zijn echter aanvullende studies nodig om te evalueren hoe truffels de groei van kanker bij de mens kunnen beïnvloeden wanneer ze worden gegeten in plaats van in geconcentreerde vorm van extracten.

Onderzoek met proefbuisjes toont aan dat truffels mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben en kunnen helpen de groei van bepaalde soorten kankercellen te blokkeren.

5. Kan helpen om ontstekingen te verminderen

Ontsteking is een essentieel onderdeel van uw immuunsysteem dat uw lichaam helpt bij de verdediging tegen infecties en ziekten.

Er wordt echter aangenomen dat het aanhouden van hoge niveaus van ontsteking op de lange termijn bijdraagt aan de ontwikkeling van chronische ziekten(8).

Sommige onderzoeken suggereren dat truffels kunnen helpen de ontsteking te verlichten en zo de algemene gezondheid en immuniteit te bevorderen.

Een proefbuisstudie toonde aan dat bepaalde verbindingen in zwarte en witte soorten de activiteit van specifieke enzymen die betrokken zijn bij het ontstekingsproces zouden kunnen blokkeren(4).

Ander proefbuisonderzoek heeft aangetoond dat truffels de vorming van vrije radicalen kunnen helpen bestrijden, wat het risico op celbeschadiging en ontsteking kan verminderen( 9 ,1011).

Toch is er meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe het eten van normale hoeveelheden truffels het niveau van de ontsteking bij mensen kan beïnvloeden.

Verschillende proefbuisonderzoeken tonen aan dat truffels kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en zo de algemene gezondheid te bevorderen. Toch zijn er meer studies bij de mens nodig.

6. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Ooit beschouwd als een prijzige delicatesse voor gastronomische gerechten, zijn er nu genoeg manieren om truffels aan uw voeding toe te voegen zonder dat u uw bankrekening hoeft te legen.

De zwarte truffel, die op grote schaal verkrijgbaar is op specialiteitenmarkten en in online winkels is één van de meest voorkomende variëteiten en veel betaalbaarder dan andere soorten, zoals de witte variëteit.

Hoewel aan elke ons (28 gram) een behoorlijk prijskaartje hangt, is er maar een kleine hoeveelheid nodig om je gerecht te transformeren.

Probeer salades, soepen of hoofdgerechten te bedekken met een paar stukjes fruit voor een smaakvolle, geurige garnering.

Je kunt ook een beetje truffel mengen in olijfolie of boter op kamertemperatuur om te gebruiken in je favoriete recepten voor een smakelijke twist.

De delicatesse werkt ook goed in sauzen, pasta’s, risotto’s en vlees- of zeevruchtenschotels.

Truffels kunnen in kleine hoeveelheden worden gebruikt in verschillende recepten voor een beetje toegevoegde smaak en aroma. Ze kunnen ook worden gemengd in boter of olijfolie en over gerechten worden besprenkeld.

Tot slot

Truffels zijn een soort van smaakvolle schimmel die vaak wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten.

Naast hun uitgesproken smaak en aroma zijn truffels ook zeer voedzaam, rijk aan antioxidanten en kunnen ze antibacteriële, anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Toch is het huidige onderzoek meestal beperkt tot tests met geconcentreerde truffelextracten, dus het is onduidelijk hoe deze gunstige eigenschappen uw gezondheid kunnen beïnvloeden.

Dat gezegd hebbende, een kleine hoeveelheid kan een lange weg gaan, dus zorg ervoor dat je ze koppelt aan een reeks andere gezonde ingrediënten om hun potentiële voordelen te maximaliseren.